Antradienį VSAT Varėnos pasienio rinktinės Kabelių pasienio užkardos pareigūnai Varėnos rajono Senovės kaimo prieigose ant kontrolinės pėdsakų juostos aptiko įtartinų žymių. Iškart įtarta, kad šioje vietoje ką tik į Lietuvą iš Baltarusijos galėjo patekti neteisėtas krovinys.

Iškart aplinkinėms miškingoms vietovėms šukuoti buvo pasitelkti papildomi Kabelių pasieniečių ekipažai, kinologas su tarnybiniu šunimi, kolegos iš rinktinės Kriminalinės žvalgybos skyriaus bei Varėnos policijos pareigūnai.

Netrukus Varėnos rajono Šklėrių kaimo prieigose, miško keliuke, persekiotojai sulaikė automobilį „Dodge Caravan“ lietuviškais numeriais ir jo vairuotoją 40-metį Druskininkų gyventoją. Jis neturėjo pasienio ruože privalomų asmens tapatybę patvirtinančių dokumentų.

Mašinoje buvo 4 dėžės, prie kurių pritvirtintos savadarbės petnešos patogesniam gabenimui. Iš viso druskininkietis gabeno 1000 pakelių cigarečių „Fest“ su Baltarusijos akcizo ženklais.

Ši sulaikymo vieta yra maždaug už 2 kilometrų nuo sienos, kur buvo rasta įtartinų pėdsakų. Manoma, kad į Lietuvą kontrabandininkų iš Baltarusijos perduoti rūkalai mišku buvo greitai panešėti iki „Dodge Caravan“ ir turėjo būti gabenami į šalies gilumą.

Kabelių pasieniečiai dėl akcizais apmokestinamų prekių gabenimo pažeidžiant nustatytą tvarką druskininkiečiui pradėjo administracinę teiseną. Jam gresia bauda nuo 5200 iki 6000 eurų. Taip pat teismas gali konfiskuoti druskininkiečio vairuotą automobilį.

Dėl pasienio teisinį režimą reglamentuojančių teisės aktų pažeidimo, t. y. dokumentų pasienio ruože neturėjimo, vyrui gresia įspėjimas arba bauda nuo 40 iki 90 eurų.

Po apklausos Kabelių pasieniečiai Druskininkų gyventojui įteikė šaukimą atvykti į Alytaus apylinkės teismo Varėnos rūmus, kur bus nagrinėjama ši byla. Tada asmuo paleistas.