Pasak BPC atstovės viešiesiems ryšiams Vilmos Juozevičiūtės, 2019 m., siekiant, kad visuomenei taptų aiškesnė numerio 112 paskirtis, buvo pakeistas oficialus telefono numerio 112 pavadinimas – nuo praėjusių metų liepos 1 d. jis vadinamas skubiosios pagalbos tarnybų telefono numeriu 112. Skubiosios pagalbos tarnybos: policija, ugniagesiai gelbėtojai, greitoji medicinos pagalba ir aplinkos apsauga. Todėl telefono numeris 112 yra skirtas pranešti apie rengiamą, daromą ar padarytą teisės pažeidimą, staiga iškilusią grėsmę gyvybei, sveikatai, saugumui, aplinkai ar turtui.

„Įvykus gedimams pastato inžineriniuose tinkluose, dingus elektrai, sugedus šviesoforui ar užmiršus SIM kortelės PIN kodą skubiosios pagalbos tarnybos niekuo negali padėti, o netikslingi skambučiai užima linijas ir gali būti sunkiau prisiskambinti asmenims, kuriems nelaimės vietoje realiai reikalinga skubi policininkų, ugniagesių gelbėtojų, medikų ar aplinkosaugininkų pagalba“, – sako V. Juozevičiūtė.

Netiksliniai skambučiai ne tik užima linijas ir trukdo prisiskambinti žmonėms, kuriems tuo metu iš tiesų reikia pagalbos – į tokius skambučius atsiliepę operatoriai ir toliau gaišta laiką, bandydami išaiškinti žmonėms, kur reikėtų kreiptis dėl jiems rūpimų klausimų. Be to, dažnai tokie skambintojai pradeda konfliktuoti. Kartais, nepaisydami operatorių paaiškinimo, jie skambina vėl ir vėl pakartotinai, tikėdamiesi, kad kitas atsiliepęs operatorius vis tik užregistruos jų pranešimą.

Dažniausiai be reikalo skambinėja neblaivūs asmenys. Daugelis tokių „etatinių skambinėtojų“ yra BPC darbuotojams gerai žinomi, pažįstami iš telefono numerio ar balso, ne kartą bausti administracine tvarka.

Taip pat dažnai skambina vaikai. Kartais mygtukus spaudinėja ir netyčia numeriu 112 paskambina dar kalbėti nemokantys mažyliai. Bet dažniau skambina vyresni vaikai, kai kurie iš jų bjauriai keikiasi, meluoja apie nebūtas nelaimes.

Pasak V. Juozevičiūtės, pasitaiko ir tokių skambintojų, kuriems smagu stebėti į tariamos nelaimės vietą atskubančias pagalbos tarnybas. Tokie apie pramanytus įvykius pranešantys asmenys, nustačius jų tapatybę, griežtai baudžiami – už priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos, policijos ir greitosios medicinos pagalbos tarnybos iškvietimą žinant, kad pagalba nereikalinga, numatytos baudos nuo 200 iki 2 tūkst. eurų. Teismas gali įpareigoti atlyginti ir visus nuostolius, atsiradusius dėl melagingo pranešimo ir pagalbos tarnybų iškvietimo. Jei nuostolius patiria oro uostas, skrydžių bendrovės, keleiviai, sumos gali susidaryti įspūdingos.

Nori pabendrauti, pasigirti, turi itin keistų skundų

Kai kurie girti skambintojai nemeluoja apie pramanytas nelaimes, jie atviri – neslepia, jog tik nori pabendrauti. Pavyzdžiui, akivaizdžiai neblaivi moteris pagiria BPC operatorių dėl malonaus balso ir teiraujasi: „Ką jūs veikiate?“. Operatorius: „Dirbame. O ką jūs veikiate?“. Skambintoja: „Geriu“. Operatorius: „Bet nieko blogo neįvyko?“. Moteris: „Nieko“.

Beje, pokalbių įrašuose balsai pakeisti.

Būna ir visiškai keistų nusiskundimų.

„Kas ten uždarė feisbuką? Jėzau, Jėzau...“, - guodėsi vyras.

Kitas vyras labai mandagiai teiravosi, kodėl televizija nerodo žadėtosios Tamkevičiaus inauguracijos Italijoje.

O štai moteris, kuri teiravosi, kur geležinkelio stoties rajone pasėdėti pavargusiam žmogui, nebuvo mandagi. Ji ėmė rėkti ant operatoriaus: „Kodėl nežinot?! Aš pavargau vaikščioti!“. Ir išvadino BPC darbuotojus „prakeiktais banditais“.

Būna, kad skambintojas prašo atvežti jam cigarečių.

Pinigų nebeturintys girti žmonės neretai reikalauja, kad policija juos parvežtų namo. O sužinoję, kad policija taksi paslaugų neteikia, piktinasi: „Aš moku mokesčius, aš jus išlaikau! Stoviu čia, šąlu, o jūs paslaugų neteikiat?! Jūs norit su manim bylinėtis?!“. Ima keiktis ir grasinti.

O būna, kad nori pasigirti. „Stabdė policija ir pabėgau! Su dviračiu pabėgau kaime“, - pareiškė neblaivus skambintojas. „Norit pasigirti, kad policijos pareigūnai nepagavo jūsų su dviračiu?“, - paklausė operatorė. „Jo, jo! Jei būtų jų mašinos greitesnės, nei mano dviratis, būtų faina labai. Perduokit savo kolegoms, kad aš nepagaunamas“, - gyrėsi skambintojas.