Teismas paskyrė bausmes, kurias prašė skirti ir tyrimui vadovavusi Šiaulių apygardos prokuratūros Antrojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorė Nina Raugienė. Nusikalstamos grupės organizatorius M. G. nuteistas 2 metų ir 4 mėnesių laisvės atėmimo bausme, laisvės atėmimo vykdymą atidedant 3 metams. Jo bendrininkai A. R. ir G. P. nuteisti 1 metams ir 4 mėnesiams, laisvės atėmimo vykdymą atidedant 2 metams.

Į šių vyrų sukčiavimo aferas pakliuvusiems nukentėjusiems bus atlyginta padaryta žala, kuri atskirai kiekvienam nukentėjusiam siekia nuo 50 ir 2450 eurų. Teismas nusprendė iš pagrindinio nusikaltimų organizatoriaus konfiskuoti 48 300 eurų kaip nusikalstamos veikos rezultatą. Taip pat iš jo Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybai priteista beveik 18 tūkstančių eurų.

Šias trijulės sukčiavimo aferas Šiaulių apskrities policijos Ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai atskleidė 2017 metų vasarą. Gavę informacijos apie galimą nesąžiningą automobilio pirkimo-pardavimo procesą Klaipėdoje, pareigūnai liepos 17-osios vakare uostamiestyje kartu su kolegomis iš Klaipėdos apskrities policijos sulaikė tris sukčiavimu įtariamus automobilį pirkti ketinusius asmenis.

Apgavo panaudodami tepalus

Į jų surengtą aferą pateko 26 metų Klaipėdos gyventojas, sumanęs parduoti savo automobilį. Po detalios mašinos apžiūros automobilio savininkas kartu su pirkėjais sėdo jo išbandyti. Tik prieš mėnesį techninės apžiūros metu patikrinto automobilio variklis visai „nebetraukė“ ir iš jo sklido pašaliniai garsai.

Atidarius variklio dangtį, automobilio pirkėjas demonstratyviai parodė aušinimo skysčio bakelio viduje esantį juodos spalvos skystį, panašų į tepalą. Nustebęs vaikinas nesuprato, kaip taip staiga automobilis galėjo sugesti, kad į variklio aušinimo sistemą iš variklio skyriaus būtų pumpuojamas tepalas. Su pirkėjais pradėjus aiškintis, kiek galėtų kainuotų tokio gedimo pašalinimas, sumos pasirodė didžiulės. Klaipėdiečiui skubiai buvo reikalingi pinigai, todėl jis sutiko padaryti net 1600 eurų nuolaidą ir parduoti automobilį.

Iš karto po pirkimo-pardavimo sutarties pasirašymo ir atsiskaitymo, vyrai buvo apsupti policijos pareigūnų. Iš atvykėlių automobilio pareigūnai ištraukė kelis paslėptus buteliukus su juodą tepalą primenančiu skysčiu. Pirkėjai aiškino, kad tai – kremas rankoms. Nustatyta, kad nuteistieji šio „kremo“ įpylė į variklio aušinimo bakelį ir nutraukė žarnelę, kad būtų sukuriamas defektuoto variklio įspūdis. Visa tai jie padarė automobilio savininką nuvilioję prie bagažinės. Tyrimo metu nustatyta, kad minėtas „rankų kremas“ yra dyzeliniame vidaus degimo variklyje eksploatuota alyva.

Ikiteisminio metu nustatyta nuo 2016 metų pabaigos iki 2017 metų vidurio dabar jau 30-ties sulaukęs Radviliškio gyventojas M. G. organizavo nusikalstamą trijų asmenų grupę ir jai vadovavo. Kartu su dviem jaunesniais bendrininkais jie, apgaudami transporto priemones parduodančius žmones, įsigijo 19 automobilių. Visi automobiliai buvo įgyti pagal tą pačią sistemą – į aušinimo sistemą įpilant alyvos ir sudarant defektuoto automobilio įspūdį bei taip sumažinant prekės kainą.

Nuslėpė pusę milijono pajamų

Radviliškietis nuteistas dar ir už apgaulingą apskaitos tvarkymą. Vykdydamas individualią veiklą, jis savo ir kitų asmenų vardu pirko bei pardavė naudotas transporto priemones ir šių ūkinių-finansinių operacijų neįrašė į buhalterinę apskaitą. Per pusantrų metų jis nuslėpė beveik 500 tūkstančių eurų pajamų.

Vyrui taip pat nuteistas dėl nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimo. Siekdamas nuslėpti savo turto pobūdį, šaltinį bei su turtu susijusias nuosavybės teises, jis nuslėpė turto daugiau nei už 48 tūkstančius eurų.

Be visų šių nusikaltimų, 30-metis nuteistas ir už netikrų dokumentų pagaminimą ir pasikėsinimą padaryti 111 tūkstančių eurų turtinę žalą 78-mečiui vyrui. Nuteistasis pagamino 7 netikrus vekselius, pagal kuriuos, neva, paskolino senoliui minėtą sumą. Sukčius apgaule gavo jo parašus suklastotuose dokumentuose dėl senoliui priklausančių 3 žemės sklypų ir gyvenamojo namo pardavimo bei 62 tūkstančių eurų avanso gavimo. Senjoras padėjo parašus suklastotuose dokumentuose, net nežinodamas pasirašomų dokumentų turinio ir pasekmių. Iš tikrųjų senjoras avanso negavo ir nekilnojamojo turto parduoti neketino.