Šioje byloje dviem R. J. bendrininkams – šiauliečiui J. K. ir joniškiečiui V. K. nuosprendis paskelbtas prieš porą metų. R. J. tuo metu bausmę, kuri buvo paskirta už nusikaltimą, susijusį taip pat su narkotinėmis medžiagomis, atlikinėjo Ispanijos Karalystėje. Vėliau kaltinamasis buvo pargabentas į Lietuvą, praneša Šiaulių apygardos teismas.

Bylos duomenimis, nusikaltimas padarytas 2015 metų lapkričio pabaigoje. Ikiteisminio tyrimo metu tiksliai nenustatytą dieną R. J. susitarė su J. K., kad pastarasis vilkiku iš Ispanijos į Vokietiją nugabens narkotines medžiagas – kanapes.

Vykdydamas susitarimą J. K. tų pačių metų gruodžio pabaigoje Ispanijoje, nenustatytoje vietoje, susitiko su ikiteisminio tyrimo metu nenustatytu asmeniu, kuris į J. K. vairuojamą vilkiką pakrovė labai didelį kiekį narkotinės medžiagos. Netrukus J. K. vilkiku „Volvo FH“ šias narkotines medžiagas išgabeno į Vokietiją, ten dalį gabentų narkotikų iškrovė, o apie 4 kilogramus kanapių liko tame pačiame vilkike.

Po kurio laiko R. J. sužinojęs, kad J. K. iš Vokietijos važiuoja į Lietuvą su vilkike likusiais 4 kilogramais kanapių, nurodė J. K. narkotikus parsivežti į Šiaulius ir laikyti juos savo namuose iki atskiro nurodymo. J. K. taip ir padarė. Praėjus nedaug laiko R. J. susitarė su V. K., kad pastarasis narkotikus paims iš J. K. namų. 2016 metų sausio 4 dieną, apie 19 val., V. K. vykdydamas R. J. nurodymus atvyko į J. K. namus ir paėmė krepšį su narkotikais. Po keliolikos minučių pareigūnų užkluptas V. K. mėgino atsikratyti sportinio krepšio su kanapėmis ir pasprukti, tačiau pabėgti jam nepavyko.

R. J. savo kaltę neigė, teisme jis pareiškė net nežinojęs, kas tame sportiniame krepšyje yra. Tačiau teismas tokia kaltinamojo versija nepatikėjo ir konstatavo, jog nusikaltimas yra įrodytas ne tik liudytojų, kaltinamųjų parodymais, bet ir kita byloje esančia medžiaga, tarp kurios ir kriminalinės žvalgybos taikytomis priemonėmis gauti duomenys. Be to, J. K. ir V. K. anksčiau šioje byloje paskelbtas nuosprendis yra įsiteisėjęs.

R. J. už padarytą nusikaltimą pripažintas kaltu ir jam skirta 11 metų laisvės atėmimo bausmė, kurią jis turės atlikti pataisos namuose. Šis nuosprendis yra neįsiteisėjęs ir gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniams teismui.