Žmona ir motina H. Daktarą išvydo televizoriaus ekrane

Suteikti H. Daktarui viltį kada nors išeiti į laisvę, ar ne? Šią dilemą sprendžia Kauno apygardos teismas, gavęs Pravieniškių pataisos namų – atvirosios kolonijos administracijos prašymą. Jos atstovas portalui DELFI minėjo tik vykdantis įstatymų reikalavimus: kai nuteistasis pateikia prašymą, įkalinimo įstaigos administracija į parengia ir teikia teismui.

Ketvirtadienį į Kauno apygardos teisme vykusį posėdį pats H. Daktaras atvežtas nebuvo. Henytė procese dalyvavo virtualiai, nuotolinės tele konferencijos būdu. Be H. Daktaro gynėjų, advokatų Kristupo Ašmio ir Vytauto Sirvydžio, jo palaikyti atvyko žmona Ramutė ir motina Jadvyga.

Po Baudžiamojo kodekso pakeitimų atsiradus galimybei 20 metų už grotų praleidusiems iki gyvos galvos nuteistiems kaliniams prašyti ją pakeisti terminuota, nuo 5 iki 10 metų įkalinimo bausme, šia teise naudojasi dauguma iki gyvenimo galo įkalintų nusikaltėlių.

Henrikas Daktaras, Kauno apygardos teismo posėdis

H. Daktaras: „Esu senas, ligotas žmogus“

Teikdamas teismui kalinio prašymą sušvelninti įkalinimo iki gyvos galvos bausmę, pataisos namų atstovas minėjo, kad nuo 2018 metų gegužės H. Daktaras Pravieniškėse devynis kartus skatintas, tačiau tris kartus baustas už tai, kad laikė uždraustus daiktus, buvo sulaikytas neblaivus, pažeidė elektros įrenginių naudojimo taisykles. Šiuo metu jis turi galiojančią drausminę nuobaudą. Atlikus pakartotino nusikalstamo elgesio rizikos vertinimą, konstatuota, jog ši rizika yra vidutinė.

Nuotoliniu būdu kreipdamasis į teismą, pats H. Daktaras neslėpė emocijų.

„Prašau įvertinti mano amžių, netrukus bus 62 metai. Iki 60 metų maniau, kad esu nemirtingas, tačiau ligos aplankė viena po kitos, patyriau insultą. Dabar esu senas, ligotas žmogus. Man tuoj bus 62 metai, kam aš reikalingas blemba, numirti jau laikas. Čia vaikštau, šlubuoju“, – kalbėjo Henytė.

Teismo paklaustas apie šiuo metu galiojančią drausminę nuobaudą dėl neteisėto daikto laikymo, Henytė patikslino, esą įvyko nesusipratimas. Jis minėjo iš Lukiškių kalėjimo atsivežęs didesnės talpos USB atmintuką, nei leidžiama turėti Pravieniškių pataisos namuose.

„Reikia žiūrėti, jeigu esama nuobaudų, už ką jos skirtos. Įvertinus galiojančią nuobaudą dėl USB laikmenos, tai labiau formalus pažeidimas“, – akcentavo advokatas V. Sirvydis pabrėždamas, kad jo klientas neturi nuobaudų dėl smurtinių poelgių.

Henrikas Daktaras, Kauno apygardos teismo posėdis

Henytė pjovė ant „zonos paniatkių“ – ėmė dirbti

Gynėjai teismui pateikė medžiagą, jog šiuo metu H. Daktaras dirba pataisos namų medienos apdirbimo ceche darbininku. O tai, pasak advokatų rodo, kad jis nebesilaiko nerašytų nusikaltėlių taisyklių.

„Pats faktas, jog asmuo dirba laisvės atėmimo įstaigoje, jau reiškia, kad asmuo nepalaiko subkultūros. Nes pagal ją dirbti negarbinga, o ypač „autoritetui“, kokiu H. Daktaras pateikiamas žiniasklaidos“, – kalbėjo advokatas V. Sirvydis.

Jis minėjo, kad H. Daktaras dirbti esą norėjo ir anksčiau, dar kalėdamas Lukiškėse, tačiau jam niekas tokios galimybės nesuteikė.

Advokatas akcentavo, jog stiprūs H. Daktaro socialiniai ryšiai. Jis bendrauja su mama, žmona ir vaikais. Gynėjas minėjo, kad šiais duomenimis iliustruojamas pozityviai vertintinos asmenybės portretas.

Henrikas Daktaras, Kauno apygardos teismo posėdis

Kuria eiles, mezga, drožia papuošalus ir žaidžia „protmūšius“

Iš advokatų pateiktos medžiagos galima susidaryti nuomonę, jog už eilę nusikaltimų iki gyvos galvos įkalintas Kauno mafiozas už grotų neatpažįstamai pasikeitė. Panašu, jog laiko už grotų Henytė veltui neleidžia, čia surado naujų veiklų bei pomėgių.

Gynėjų pateiktuose dokumentuose teigiama, kad H. Daktaras dalyvavo poezijos konkurse, mezgė šalikus, margino velykinius margučius, dukart dalyvavo gražiausiai papuoštos kameros konkursuose, taip pat nuteistųjų protmūšyje, kur laimėjo pirmąją vietą.

Garsusis kalinys taip mezgė mezginius krizinio nėštumo centro globojamiems kūdikiams, gavo laišką iš apaštalinės nunciatūros, pagamino medines Velykų dekoracijas, išklausė „Carito“ kursą, žaidė stalo tenisą, dalyvavo Konstitucijos egzamine.

Šiuo metu Henytė dalyvauja programos „Aplankyk kalinį“ Biblijos studijose.

Teismo verdiktas – 62 gimtadienio išvakarėse

Ar teismas priims patenkins H. Daktaro norą ir vietoje įkalinimo iki gyvenimo galo skirs nuo 5 iki 10 metų įkalinimo bausmę, kurią atlikęs galės išeiti į laisvę, belieka tik spėlioti. Panašu, jog Henytei palankiu sprendimu abejoja ir patys jo gynėjai.

„Jeigu teismas nuspręstų, jog dar ne laikas nuteistajam skirti terminuotą laisvės atėmimo bausmę, mes prašytume kuo detaliau pasisakyti apie tai, ką dar nuteistajam reikia atlikti“, – sakė K. Ašmys priminęs, jog H. Daktaras stengiasi, dirba, dalyvauja įvairiose programose.

Ar tenkinti H. Daktaro prašymą Kauno apygardos teismas spręs jo 62 gimtadienio išvakarėse, gruodžio 11 d.