Policija pranešė, kad grupuotės branduolį sudarė nuolat su organizuotu nusikalstamumu siejami, didele kriminaline patirtimi, konspiracijos taisyklių laikymusi bei ypatingu atsargumu pasižymintys asmenys.

Uostamiesčio pareigūnai po ilgalaikio tyrimo identifikavo įtariama nusikaltimus vykdančius asmenis – ankščiau ne kartą reikalų su teisėsauga turėjusius profesionalius automobilių vagis.

Įtariama, kad keturi 35-45 m. amžiaus klaipėdiečiai net tik profesionaliai maskavo savo nusikalstamą veiką, atjungdavo automobilių apsaugines signalizacijas skeneriais, nustatančiais signalizacijos radijo ryšio signalų dažnius, bet ir vykdė aktyvius veiksmus, neutralizuojančius teisėsaugos veiksmus, disponavo duomenimis apie teisėsaugos pareigūnų naudojamas transporto priemones.

Vagystės buvo vykdomos itin subtiliai – iš užrakintų automobilių be įsilaužimo žymių buvo grobiami įvairūs palikti daiktai, kompiuteriai, fotoaparatai, kitos elektronikos prekės, asmenų dokumentai bei kt.

Nukentėję asmenys ne iš karto pastebėdavo, jog buvo apvogti. Dažniausiai buvo gviešiamasi iš užsienio šalių atvykusių poilsiautojų turto, tačiau nevengta savintis ir tautiečiams priklausančios nuosavybės.

2016 m. vasarą Palangoje buvo apvogta lietuvių kilmės Švedijos reperė. Ilgapirščiai iš dainininkės naudoto automobilio nugvelbė įvairios koncertinės įrangos, elektronikos prietaisų ir kitų daiktų už daugiau kaip 30 000 eurų.

Įtariama, kad organizuotos grupės nariai įvykdė ne mažiau kaip 15 vagysčių iš automobilių, kurių metu bendra pavogto turto vertė sudaro apie 60 000 eurų. Grupuotės nariai sulaikyti su įkalčiais 2017 m. rugsėjo mėnesį. Sulaikymo metu kaltininkai pasipriešino teisėsaugos pareigūnams.

Atlikus kratas įtariamųjų gyvenamosiose vietose, konspiraciniuose sandėliuose-garažuose, rasta ir paimta įranga, skirta vykdyti nusikalstamas veikas – įrankiai automobilių atrakinimui, signalizacijų skeneriai, radijo ryšio stotelės, radijo ryšio slopintuvai ir kt.

Kratų metu taip pat rasti iš asmenų pavogti daiktai – fotoaparatai, kompiuterinė technika, dokumentai, valstybiniai numeriai, raktai bei kt.

Vienam grupuotės nariui papildomai inkriminuojamas neteisėtas disponavimas nešaunamuoju ginklu ir asmens dokumento įgijimas bei laikymas neturint teisėto pagrindo.

Tyrimo pradžioje trims įtariamiesiems buvo paskirta kardomoji priemonė – suėmimas, kuri vėliau pakeista į intensyvią priežiūrą. Šiuo metu kaltininkams paskirtos kardomosios priemonės – įpareigojimas periodiškai registruotis policijos įstaigoje ir rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Ketvirtojo įtariamojo atžvilgiu ikiteisminis tyrimas atskirtas, nes kaltininkas 2019 m. pavasarį Norvegijoje buvo nuteistas dėl šioje šalyje, veikiant su bendrais, įvykdytos vagystės ir šiuo metu atlieka 1 metų laisvės atėmimo bausmę Norvegijos įkalinimo įstaigoje.
Už svetimo turto pagrobimą, dalyvaujant organizuotoje grupėje arba didelės vertės svetimo turto pagrobimą baudžiama laisvės atėmimu iki 8 metų.

Už svetimo turto pagrobimą įsibraunant į saugyklą (automobilį) numatyta bauda arba areštas, arba laisvės apribojimas, arba laivės atėmimas iki 6 metų.

Vadovaujantis Lietuvos Respublikos Konstitucijos 31 str., asmuo laikomas nekaltu, kol jo kaltumas neįrodytas įstatymo nustatyta tvarka ir pripažintas įsiteisėjusiu teismo nuosprendžiu

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)