Įtariamos kalinės

Pirminiais duomenimis, po penkiolikos minučių jų pasiimti į reketuojamosios namus atvyko vyriškis. Geraširdė pensininkė teigia pati išėjusi naktį jo pasitikti.

Vos spėjo grįžti, vėl suskambo namų telefonas. Lengvą auką pajutusi suįžūlėjusi “bendradarbė” verkė, kad gautų pinigų neužteks. Kadangi namuose dar buvo santaupų, ir tai, kas buvo likę, išnešta dar kartą sugrįžusiam sukčiuvienės bendrui.

Kad užkibo ant jau ne kartą aprašyto sukčių masalo, pensininkė sužinojo tik tada, kai nerimaudama dėl bendradarbės likimo, nusprendė jai paskambinti pati. Po šio skambučio policijoje užregistruotas jos pareiškimas apie sukčiams atiduotus 1000 litų ir 1050 JAV dolerių.

Iki šiol vyravo nuomonė, kad panašūs sukčiavimai - kalinčiųjų už grotų darbas. Dažniausiai minėti Marijampolės pataisos namai. Kai kurių Kauno policijos komisariatų pareigūnai, tyrę panašius nusikaltimus, net yra juose atlikę kratas. Tačiau po minėto šią savaitę Kaune užregistruoto atvejo, įtarimo šešėlis krenta ir ant Panevėžio pataisos namų, kuriame kali moterys.

Vasaros skandalas tebetiriamas

Skandalingiausias su Marijampolės pataisos namais siejamas atvejis - šios vasaros kriminalas Kaune, kurio pagrindiniu “herojumi” ne be kai kurių teisėjų pagalbos tapo pavasarį iš šios įkalinimo įstaigos išėjęs penkis kartus teistas keturiasdešimt šešerių metų kaunietis Romualdas Bronius Šimanskas.

Rugpjūčio pabaigoje, padedant savo pilietinę pareigą atlikusiam taksistui, R.B.Šimanskas buvo sulaikytas prie “Hansa banko” Maironio gatvėje. Tuo metu, kai iš namų Šilainiuose į banką taksi jo atsivežta aštuoniasdešimt dvejų metų auka jau nešė įtariamajam sukčiavimu keturis tūkstančius litų, kurie, pagal apgaulės scenarijų, turėjo apsaugoti nuo nemalonumų avariją padariusį jos anūką. Tąkart Kauno miesto apylinkės teisėjas Dainius Ročys neleido už žmonos nužudymą, išžaginimą bei kitus nusikaltimus (tarp jų - ir už sukčiavimą) teisto R.B.Šimansko suimti. Patikėta jo gynybine versija. Ši byla dar nebaigta.

Aukos ieškomos primityviausiu būdu

Tačiau Kauno miesto apylinkės teismui jau perduota kita baudžiamoji byla, kurioje R.B.Šimanskas kaltinamas per kelias rugpjūčio dienas iš trijų Panemunės policijos komisariato teritorijoje gyvenančių pensininkių apgaulės būdu išviliojęs beveik 11 000 litų.

Minėti nusikaltimai padaryti prieš skandalingąjį R.B.Šimansko sulaikymą Maironio gatvėje. Įtarimai, pateikti jam Panemunės policijos komisariato tirtoje byloje, pareikšti remiantis pareigūnų gautomis telefono pokalbių išklotinėmis bei nukentėjusiųjų, kurios atpažino pinigų pas jas į namus atvykusį R.B.Šimanską, parodymais.

Panemunės policijai pavyko išsiaiškinti, kad su ta pačia dvi savaites veikusia papildymo kortele, kuria skambinta visoms nukentėjusiosioms, aukų ieškota ne tik Kaune, bet ir Vilniuje bei Klaipėdoje. Yra pagrindo įtarti, kad visais atvejais skambinta iš ten pat - manoma, kad iš Marijampolės pataisos namų. Išklotinių analizė patvirtino seniai keltą prielaidą, kad telefoninių sukčių aukomis tampama atsitiktinai: aiškiai matyti, kaip, pasirinkus tam tikrą pirmų dviejų skaičių kombinaciją, iš eilės rinkti visi įmanomi likę keturi skaičiai. Tuo užsiimta pradedant devyniomis ryto ir baigiant septintą vakaro.

R.B.Šimanską demaskavę pareigūnai neslepia, kad šį rugpjūtį yra buvę dienų, kai paskui įtariamąjį sukčiavimu jie net keturis kartus lakstė iš vienos sutarto susitikimo su auka vietos į kitą. Tačiau tądien jis taip ir neįkliuvo.

Vieną rašom, du - minty

Neslepiama, kad ne kartą teistas R.B.Šimanskas, kuriam vėl gresia grįžti į Marijampolės pataisos namus pas numanomus savo bendrus, duodamas parodymus nebuvo iki galo nuoširdus. Jis prisipažino tik tai, ko nebuvo prasmės neigti: jog neva jam prastai žinomo asmens nurodymu atvykdavo paimti pas aukas pinigų ir veždavo juos į Kauno autobusų stotį. Jam neva likdavo tik trečdalis išreikalautos sumos.

Kaip spėjama, likusiąją pasidalydavo perėmusysis pinigus su skambinusiuoju. Kad pastarasis asmuo visais atvejais buvo tas pats, liudija visų apgautų pensininkių pasakojimas, jog skambinusysis prisistatydavo policijos darbuotoju, teigdavo, kad beužkimbančiosios ant apgaulės sūnus partrenkė moterį su mergaite ir, kadangi pastaroji sunkiai sužalota, reikia 8 tūkstančių litų. Juos atvykdavo paimti nukentėjusios mergaitės tėvas “Labanauskas”.