Ieškant narkotinių medžiagų patekimo į jaunimo pasilinksminimo vietas ištakų, tyrėjai nustatė sostinėje veikusias kelias grupuotes, kurios organizavo kanapių platinimo tinklus. Nustačius nusikalstamos veikos požymius, sostinės Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdyboje buvo pradėti du ikiteisminiai tyrimai dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti arba neteisėto disponavimo labai dideliu narkotinių ar psichotropinių medžiagų kiekiu (Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 260 str. 3 d.).

Buvo nuspręsta atlikti sulaikymo operacijas tik tuomet, kai bus surinkta pakankamai duomenų apie daromus sunkius ir labai sunkius nusikaltimus bei juos darančius asmenis. Policijos operacijų metu Vilniuje sulaikyti penki asmenys, įtariami labai dideliais kiekiais disponavę narkotinėmis medžiagomis – kanapėmis. Policijos pareigūnai atkreipia dėmesį, jog sulaikyti asmenys yra gana jauno amžiaus, kurie, galimai neįvertinę gresiančios atsakomybės už tokių nusikalstamų veikų padarymą, susigundo labai rizikinga veikla ir lengvai uždirbamais pinigais. Tik teisėsaugos pareigūnams pateikus įtarimus dėl konkrečių nusikalstamų veikų padarymo, o teismui paskyrus griežtas kardomąsias priemones – suėmimus, asmenys ima suvokti nusikalstamo elgesio rizikas, daromą žalą visuomenei.

Atlikus kratas sulaikytų asmenų naudojamose patalpose ir automobiliuose Vilniuje, rasta apie 14 kg narkotinės medžiagos – kanapių bei 500 g klubinio narkotiko ‒ ekstazio tablečių. Kokia konkreti psichotropinė medžiaga yra tabletėse, nustatys Kriminalistinių tyrimų specialistai, praneša Vilniaus apskrities policija.

Antros operacijos metu Vilniaus rajone sulaikyti du asmenys, miškingoje vietovėje - krūmynuose slėpę 5 kg kanapių. Policijos pareigūnai juos užklupo netikėtai, todėl sulaikomiems asmenims nepavyko atsikratyti narkotinių medžiagų, jie buvo sulaikyti su įkalčiais.

Paimtų narkotinių medžiagų vertė gatvės prekyboje siekia daugiau nei 200 000 eurų. Už šias nusikalstamas veikas Lietuvos Respublikos baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimo bausmes nuo 10 iki 15 metų.

Ikiteisminius tyrimus kontroliuoja Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorai.