R. Savukynas penktadienį davė parodymus Vilniaus apygardos teismui pradėjus iš esmės nagrinėti bylą dėl jo sukeltos avarijos.

Vyras kaltinamas būdamas neblaivus (1,51 promilės) pernai balandžio 22-osios paryčiais vairuodamas nuomotą automobilį sukėlęs avariją, per kurią žuvo iš studijų draugės vestuvių taksi važiavusi 26 metų mergina, sužalotas jos vaikinas, nesunkiai sužeistas vairuotojas.

1963 metais gimęs įmonės „Spaudos kontūrai“ direktoriaus pavaduotojas R. Savukynas sako visiškai pripažįstantis savo kaltę ir pasirengęs atlyginti žalą nukentėjusiesiems, tai jau pradėjo daryti, tačiau nesutinka su jam kvalifikuojamais kaltinimais dėl tyčinio nužudymo. Prokurorai kvalifikavo bylą kaip neblaivaus vairuotojo sukeltą eismo įvykį, per kurį žuvo žmogus, tačiau teismas patenkino kaltinamųjų prašymą teisti R. Savukyną už nužudymą.

„Nesutinku su ta dalimi, kuria pakeista kvalifikacija“, – teisme tvirtino kaltinamasis.

Teisme jis pasakojo avarijos išvakarėse su kompanija nuo 20 val. iki vidurnakčio gėręs šampaną, o apie 3.30 val. kompanijai pradedant skirstytis, pabandė išsikviesti taksi, tačiau buvo informuotas, kad taksi galės atvažiuoti anksčiausiai už pusvalandžio.

Tuomet jis nusprendė eiti link prekybos centro, kur keliavo apie 40 minučių. Tačiau ir čia neradęs taksi, programėle išsinuomojo automobilį „City bee“. Viena iš priežasčių, kodėl rinkosi vairuoti pats, jis įvardijo tai, jog „pasidarė šalta“.

„Kadangi nuo 24 val. nebuvau vartojęs alkoholio, stipriai judėjome, šokome, jaučiausi visiškai išsiblaivęs. Vartojau tik lengvą alkoholį. Darkart pasitikrinau taksi, taksi nebuvo, įsijungiau „City bee“ programėlę, susiradau automobilį, atsirakinau jį, susireguliavau sėdyne, veidrodėlius, užsivedžiau ir pradėjau važiuoti“, – pasakojo Savukynas.

„Jaučiausi visiškai esantis blaivus“, – pridūrė jis.

Toliau jis pasakojo važiavęs Pilaitės prospektu. Vairuotojas neneigė, kad galėjo viršyti greitį: atkarpoje leistinas greitis siekė 50-60 kilometrų per valandą, tuo metu bylos duomenimis, avarijos metu „City bee“ automobilio greitis siekė 135 kilometrus per valandą.

R. Savukynas sako atsitrenkęs į prie šviesoforo sustojusius du automobilius, nes greičiausiai supainiojo greičio pedalą su stabdžio ir neneigė, kad greitis galėjo būti būtent toks. Viename automobilių sėdėjo žuvusi mergina ir jos vaikinas.

„Taip, aš galėjau paspausti akceleratoriaus pedalą“ – teigė jis.

„Atsiprašau visų nukentėjusiųjų dėl savo poelgio, labai gailiuosi dėl to, kas įvyko“, – sakė kaltinamasis.

Reikalauja atlyginti per 800 tūkst. eurų žalą

Kaip patvirtino žuvusios merginos tėvų advokatas, jie reikalauja R. Savukyno atlyginti 800 tūkst. eurų neturtinę žalą, jos vaikinas – dar 40 tūkst. eurų.

4,5 eurų atlyginti reikalauja ir taksi vairuotojas, beveik 4 tūkst. eurų – kito per avariją sudaužyto automobilio BMW savininkė, „City bee“ automobilio lizingo bendrovės atstovai – dar beveik 10 tūkst. eurų.

Merginos tėvas Rimas Grigas teismui tvirtino, kad vienturtės dukros žūtis visiškai pakeitė ir jų gyvenimą, mergina planavo bendrą ateitį su draugu.

Kartu jis užjautė ir kaltinamąjį, nors ir abejojo jo nuoširdumu dėl to, jog šis nesutinka su pareikšto civilinio ieškinio dydžiu.

„Man galbūt irgi žmogiškai gaila žmogaus, nes tokiu poelgiu susigadinti sau ir kitiems gyvenimą, dar tokio jauno žmogaus gyvenimą nutraukti, kuris turėjo dideles perspektyvas... ne visi baigia magistratūrą cum laudea (su pagyrimu – BNS)“, – tvirtino tėvas.

„Nežinau net kam baisiau, ar Savukynui, ar mums. Kaip suprantu, kaltinamasis irgi turi dukrą ir, matyt, ne vieną kartą pagalvoja apie tą baisų atvejį. Aišku, sugadino gyvenimą mums, gyvenimas pasikeitė visiškai, apsivertė aukštyn kojomis“, – sakė jis.

Žuvusiosios vaikinas Jurgis Masiulionis sako patyręs smegenų traumą, jam lūžo stuburo slankstelio dalis, po to turėjo kelių mėnesių reabilitaciją, gydymą. Vaikinas sako jaučiantis pasekmes ir dabar, negalintis kelti sunkesnių daiktų.

Jis pasakojo, jog netrukus turėjo su mylimąja vykti į Ispaniją, piligrimų pamėgtą kelių šimtų kilometrų ilgio Santiago de Compostella kelią – pora jau buvo įsigijusi bilietus ir planavo bendrą gyvenimą kartu.

„Tai buvo pats brangiausias žmogus mano gyvenime, pats artimiausias žmogus“, – pasakojo jaunuolis.

Mirtina nelaimė įvyko Laisvės ir Pilaitės prospektų sankryžoje Vilniuje. Čia susidūrė per „CityBee“ sistemą nuomotas „Volkswagen“ ir taksi automobilis „Toyota Prius“. Per avariją taip pat apgadintas BMW automobilis.

R. Savukynas teisiamas už tyčinį nužudymą, už tai Baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimą nuo penkerių iki penkiolikos metų, jam taip pat pateikti kaltinimai dėl nesunkaus sveikatos sutrikdymo.

R. Savukyno advokatas Augustinas Vaičiūnas teisme tvirtino, kad kaltinamasis nukentėjusiesiems rugpjūtį atlygino dalį žalos: žuvusios merginos tėvams – 5 tūkst. eurų, dar vienam per avariją nukentėjusiajam taksi vairuotojui – 500 eurų. Anot jo, jis siekė atlyginti ir daugiau žalos pardavęs kelis žemės sklypus, tačiau jiems nepanaikintas areštas, taip pat bankai nesutiko duoti paskolos.

Bylos nagrinėjimas bus tęsiamas kitą savaitę, planuojama apklausti liudytojus.