„5 val. ryte teko lankytis gaisro židinyje, situacija gerėja: naktį pavyko lokalizuoti gaisrą, dega pavieniai židiniai. Prie kai kurių neįmanoma prieiti tamsiu paros metu, kadangi yra didelis uždūminimas patalpose, nerizikuojame ugniagesių gyvybėmis, laukiame, kol prašvis ir matysime realią situaciją, kaip įmanoma juos toliau gesinti“, – BNS ketvirtadienio rytą sakė Alytaus meras Nerijus Cesiulis.

Anot jo, ketvirtadienio rytą vėjo kryptis neša dūmus nuo Alytaus į rajono teritoriją, dėl to Ekstremalių situacijų komisijoje nuspręsta, jog bus tęsiamas ugdymo įstaigų darbas.

„Dūmai nepučia į Alytų, ugdymo įstaigos ir kitos įstaigos dirbs įprastu režimu, o pramonės rajone esančioms įmonėms, kur jaučiamas dūmų kvapas, komisija rekomenduoja šiandien nedirbti“, – tvirtino meras.

N. Cesiulis taip pat pabrėžia, kad ugniagesiai įvertino pavojų, jog gali sugriūti gaisravietėje, įmonės „Ekologistika“ teritorijoje, esantys pastatai.

„Pastatų konstrukcijos naktį pradėjo šaudyti, trūkinėti, gali būti, kad atsiras pastatų griūvimas, tad specialistai šviesiu paros metu turės įvertinti, kas tai yra. Bet dūmų kiekis sumažėjęs dešimtimis kartų“, – sakė savivaldybės vadovas.

Gaisras 2 tūkst. kvadratinių metrų pastate Pramonės gatvėje, Alytuje, kilo trečiadienio naktį. Savivaldybėje paskelbta ekstremali padėtis, evakuotas šalia esantis Medicininės reabilitacijos ir sporto centras, darbą nutraukė aplink esančios įmonės.

Aplinkos ministras Kęstutis Mažeika tai pavadino viena didžiausių pastarojo meto ekologinių nelaimių Lietuvoje, o žala gamtai, pasak jo, gali siekti 5 mln. eurų.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovai BNS informavo, kad gaisrą ketvirtadienio rytą gesina apie 50 pareigūnų, 11 autocisternų ir papildoma technika. Jo priežastys kol kas nenustatytos.

Paskelbta ekstremali padėtis

Dėl trečiadienį Alytuje, padangų perdirbimo įmonėje, kilusio gaisro skelbiama ekstremali padėtis.

„Dar dabar ugnis nelokalizuota, o gesinimas gali vykti savaitę ir daugiau. Yra įtrauktos ne vieno, o kelių rajonų pajėgos ir tarnybos. Yra atvykę net Šiaulių ugniagesiai. Tuo remiantis buvo paskelbta ekstremali padėtis“, – BNS sakė Alytaus miesto savivaldybės vicemeras Šarūnas Klėgeris.

Anot jo, paskelbus ekstremalią padėtį, gaunamas „įvairus palaikymas“ iš Vyriausybės.

„Dabar jau tai pereis į kitą lygį“, – teigė vienas miesto vadovų.

Jis teigė pasiūlęs gyventojams masiškai dalinti respiratorius, tačiau kol kas Ekstremalių situacijų komisija nusprendė to nedaryti.

Gaisras 2 tūkst. kvadratinių metrų pastate Pramonės gatvėje, Alytuje, kilo trečiadienio naktį. Prašvitus, buvo matyti milžiniškas juodų dūmų debesis.

Dėl gaisro ir aplinkai bei žmonėms kenksmingų dūmų evakuotas šalia esantis Medicininės reabilitacijos ir sporto centras, namo darbuotojus paleido ir aplink esančios įmonės.

„Visa pramonė stoja dėl šito įvykio. Viską darome, kad rytoj prabudę alytiškiai pamatytų švarų dangų ir grįžtų į normalų ritmą“, – BNS sakė miesto meras Nerijus Cesiulis.

Šiuo metu gaisro plitimas sustabdytas, jį gesina didelės ugniagesių pajėgos iš Alytaus ir aplinkinių miestų.