Teisėjos Nijolės Žimkienės pirmininkaujama trijų teisėjų kolegija paskelbė, kad baudžiamosios bylos duomenimis įrodyta, jog V. Muraveika vieną mergaitę grasino nužudyti, o kitą – jau konkrečiais veiksmais pasikėsino užmušti, tačiau veikos nebaigė dėl ne nuo jo priklausančių aplinkybių.

Už šiuos nusikaltimus, subendrinus su anksčiau teismo skirta, bet neatlikta bausme, V. Muraveikai skirta 9 metų 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmė. Ją nuteistasis turės atlikti pataisos namuose. Tiesa, šis nuosprendis dar neįsiteisėjo – V. Muraveika dar galės jį apskųsti apeliacine tvarka.

Be to, teismas nutarė dviem nukentėjusiosioms priteisė po 2 tūkst. eurų neturtinei žalai atlyginti.

Baudžiamąją bylą teisėjai nagrinėjo neviešuose posėdžiuose, nes taip buvo siekiama apsaugoti nukentėjusiomis pripažintų mergaičių interesus. Bylą perduodant teismui prokurorai V. Muraveikai buvo pateikę kaltinimus dėl viešosios tvarkos pažeidimo ir pasikėsinimo išžaginti mažametes, tačiau vėliau kaltinimai buvo sugriežtinti į pasikėsinimą nužudyti, nes nebuvo surinkta duomenų, jog vyras prieš mergaites ketino panaudoti seksualinę prievartą.

V. Muraveika buvo sulaikytas praėjusių metų gegužės 29 d., apie 14.30 val., Vilniuje, kai Šiltnamių g., prie miškelio, esančio šalia Vilniaus greitosios pagalbos universitetinės ligoninės, užpuolė ir sužalojo septynmetę.

Užpuoliką sučiupo mergaitės tėtis, kuris, sunerimęs, kad dukra ilgokai negrįžta iš mokyklos, pro langą pamatė, kaip ji pasuko į miškelį, per kurį eina takas, o jai iš paskos nusekė vyras. Įbėgęs į miškelį tėvas pamatė, kad mergaitė pargriauta ant žemės, ją užgulęs vyras, kuris viena ranka laikė užspaudęs jos burną, o kita smaugė.

Tėtis čiupo užpuoliką, nutraukė jį nuo dukros, užlaužė jam rankas ir paprašė tuo metu taku ėjusio vyro iškviesti policiją. Mergaitės tėvas užpuoliką laikė iki pareigūnų atvykimo.

„Nežinome, ar jis norėjo ją išprievartauti, ar nužudyti“, – DELFI yra sakiusi mergaitės mama.

V. Muraveikai po įvykio buvo nustatytas 2,49 prom. girtumas, per apklausą jis teisinosi, kad dėl girtumo neatsimena, kaip ir kodėl užpuolė mažametę.

„Palūžau paskutiniu metu, susilaužiau šonkaulį, gėriau alaus stipraus, – yra sakęs V. Muraveika. – Gyvenau Lazdynuose, prie ligoninės. Vietoj paėmiau degtinės ir stipraus alaus, kai paragavau, mažai, paėmiau dar. Ir mergaitė pasimaišė, beveik nieko neatsimenu, norėjau pakalbėti ir griuvau, ant kojų nesilaikiau sako, aš jai burną užspaudžiau.“

Pradėjus šį tyrimą pareigūnai išsiaiškino, kad tai ne pirmas vyro padarytas nusikaltimas – paaiškėjo, kad jis išvakrėse buvo užpuolęs ir dar vieną mažametę, kurią grasino nužudyti. Šiai mergaitei pavyko pasprukti.

Kaip jau skelbė DELFI, V. Muraveika ir anksčiau pasižymėdavo polinkiu smurtauti – dar 2012 m. Elektrėnų savivaldybėje, Ąžuolynės kaime, jis pasikėsino nužudyti moterį, su kuria anksčiau buvo gyvenęs.

Grasindamas „padaryti veide 12 skylių“ jis smogė peiliu jai į veidą, mušė. Moteris keliskart buvo ištrūkusi, bet jis ją pavydavo ir vėl daužė grasindamas nužudyti. Kai sužalota moteris atbėgo iki autostrados, V. Muraveika pargriovė ją ant asfalto, pareiškęs, kad arba jis ją užmuš, arba mašina ją pervažiuos. Bet sustoję vairuotojai moterį išgelbėjo, užpuoliką sučiupo.

Teismas už pasikėsinimą nužudyti V. Muraveikai skyrė 7 metų laisvės atėmimo bausmę, į laisvę nuteistasis turėjo išeiti tik šį rudenį, bet dar 2017-ųjų rugpjūtį teismas už gerą elgesį jį paleido į laisvę anksčiau laiko.

Lygtinio paleidimo metu V. Muraveikai teismas buvo uždraudęs vartoti psichiką veikiančias medžiagas, taip pat įpareigojo dirbti, neišvykti iš gyvenamosios vietos ribų ir naktimis būti namuose.

Paleisti į laisvę nuteistąjį pasiūlė Vilniaus pataisos namų Lygtinio paleidimo komisija, kuri savo teikime teismui nurodė, kad V. Muraveikos praeityje padarytiems nusikaltimams „nebūdingas nusikaltimų modelis“, pasikėsinimą nužudyti jis įvykdė vienas, o „nusikaltimo padarymą įtakojo alkoholio vartojimas ir savikontrolės praradimas“.

„Nuteistasis pripažįsta, kad alkoholis turėjo įtakos jo smurtiniam elgesiui, nors veiksmus minimizuoja, jo teigimu, neturi priklausomybės nuo alkoholio“, – komisija nurodė, kad V. Muraveika yra tvirtai apsisprendęs keisti savo gyvenimo stilių.