Pasak Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojo Roberto Jagmino, mieste kurį laiką buvo stebima į nusikaltimus linkusių asmenų grupė. Buvo gaunama informacija apie minėtų asmenų rengiamus ar įvykdytus nusikaltimus (narkotikų platinimą, vagystes ne tik Lietuvoje, bet ir Latvijoje).

Stebint šią grupę buvo gaunama informacijos apie konfliktus tarp jos narių. Vienas iš tokių konfliktų baigėsi svetimo turto sugadinimu ar sunaikinimu visuotinai pavojingu būdu – buvo padegtas namas. Šis nusikaltimas buvo atskleistas per 13 valandų, tai greičiausiai išaiškintas padegimas Telšiuose.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas dėl to, kad 2019 m. sausį Telšių mieste, išdaužus pirmo aukšto langą, į gyvenamąjį namą buvo įmesti du degaus skysčio pripildyti stikliniai buteliai, vadinamieji „Molotovo kokteiliai“. Namas užsidegė.

Kiek prieš vidurnaktį asmuo, paskambinęs pranešė apie gaisrą ant šiluminių trasų, į kurį pirmiausiai ir sureagavo ugniagesiai, tačiau netrukus paaiškėjo, kad netoliese minėto gaisro židinio ant šiluminių trasų, kilo dar vienas gaisras – tyčia buvo padegtas gyvenamasis namas. Apie antrą gaisrą pranešė pas ugniagesius atskubėjęs vietos gyventojas. Kadangi ugniagesiai buvo netoliese, degantį namą pavyko greitai užgesinti, ugniai dar neišsiplėtus. Buvo išvengta visiško turto sunaikinimo. Tuo metu namuose žmonių nebuvo.

Manoma, kad laužas ant šiluminės trasos buvo uždegtas tyčia, siekiant nukreipti ugniagesių dėmesį nuo netrukus padegto namo.

Policija iškart išskyrė dvi pagrindines padegimo versijas: arba tai susiję su namo šeimininke, kuri Telšiuose garsėja nuolatiniu skundų apie miesto gyventojus rašymu, arba su jos 26 metų sūnumi, priklausančiu minėtai nusikalstamai grupei. Kadangi moteris jau keletą mėnesių buvo ligoninėje ir skundų neberašinėjo, buvo pasirinkta versija, kad padegimas susijęs su sūnumi.

Žinia apie namo padegimą greitai apskriejo mažą miestą, kilo rezonansas visuomenėje. Žmonės prisiminė laikus, kai banditai padeginėdavo ir sprogdindavo pastatus ir automobilius.

Greitai buvo nustatyta, kad namo savininkės sūnus konfliktuoja su kitu grupės nariu (31 metų), vyrai vis aiškinasi, kuris „kietesnis“. Pasak pareigūnų, tai „konfliktai dėl tuštybės“.

Tyrimą atlikusių Telšių apskrities ONTS pareigūnų greito, tikslaus ir gerai suplanuoto darbo dėka netrukus buvo nustatytas nusikaltimą galimai įvykdęs asmuo, kuris praėjus vos trylikai valandų nuo pranešimo apie kilusį gaisrą, buvo sulaikytas Telšių mieste, besiruošiantis išvykti iš Lietuvos į Jungtinę Karalystę. Sulaikytojo namuose atlikus kratą, buvo rasti alaus kokteilio stikliniai buteliai, tokie patys kaip panaudotieji „Molotovo kokteiliams“. Detaliai juos apžiūrėjus paaiškėjo, kad kelių rastų stiklinių butelių etiketėse nurodytos pagaminimo datos atitinka su įvykio vietoje rasto alaus kokteilio išpilstymo data.

Nustačius šias aplinkybes buvo kreiptasi į teismą dėl įtariamojo suėmimo. Jam buvo paskirta kardomoji priemonė – suėmimas 1 mėnesiui.

Tęsiant ikiteisminio tyrimo veiksmus, Telšių ONTS pareigūnai surinko visų vaizdo kamerų, esančių ne tik aplink įvykio vietą, tačiau ir šalia įtariamojo gyvenamosios vietos, vaizdo įrašus. Įrašų peržiūra truko 9 darbo dienas, buvo nustatytas įtariamojo judėjimo kelias nuo pat išėjimo iš namų iki grįžimo po nusikaltimo įvykdymo.

Prirėmus nenuginčijamais įrodymais, įtariamasis M. K. prisipažino įvykdęs nusikaltimą.

Baudžiamoji byla spalio 9 d. perduota teismui.

Baigus publikuoti „Metų seklio“ pasakojimų ciklą, DELFI skaitytojai galės balsuoti ir išrinkti labiausiai jiems patikusį tyrimą.