Operacijos metu iš viso sulaikyti 9 įtariamieji, atlikta kelios dešimtys kratų Kauno ir Marijampolės apskrityse. Šiuo metu sprendžiamas klausimas dėl griežčiausios kardomosios priemonės – suėmimo skyrimo įtariamiesiems. Tarp sulaikytųjų - vienos Kauno įmonės, kuri užsiima policijos konfiskuoto turto saugojimu, vadovas, praneša Policijos departamentas.

Spalio 7-9 dienomis vykusioje specialioje operacijoje dalyvavo Policijos departamento Imuniteto valdybos, Lietuvos kriminalinės policijos biuro, Generalinės prokuratūros, Valstybinės mokesčių inspekcijos, Aplinkos apsaugos pareigūnai. Tyrimas vyko daugiau kaip vienerius metus, tiriamos tokios nusikalstamos veikos kaip neteisėtas disponavimas akcizais apmokestinamomis prekėmis, nusikalstamu būdu gauto turto įgijimas arba realizavimas, neteisėtas vertimasis ūkine, komercine, finansine ar profesine veikla, piktnaudžiavimas tarnyba, kyšininkavimas.

Donatas Karalukas

Kratų metu rasta ir paimta didelis kiekis akcizais apmokestinamų prekių, t. y. įvairių alkoholinių gėrimų, nepaženklintų banderolėmis – daugiau kaip 20 europalečių, t. y. daugiau kaip 16 000 vnt. įvairių alkoholio butelių, vogtų automobilių detalių, kitų galimai vogtų prekių. Kratų metu rasta ir paimta daugiau kaip 50 000 eurų, galimai gautų vykdant nusikalstamas veikas. Priimtas sprendimas apriboti nuosavybės teises į įtariamųjų sąskaitas.

Tyrimą atlieka Policijos departamento Imuniteto valdyba, jį kontroliuoja Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokurorai.

Įvertinus tai ir atsižvelgiant į Policijos departamento Imuniteto valdybos atliktą Kauno apskrities policijos antikorupcinę analizę, priimtas sprendimas į Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato vadovo pareigas laikinai perkelti Policijos departamento Imuniteto valdybos viršininką Elaną Jablonską. Artimiausiu metu taip pat bus sprendžiamas klausimas dėl kelių Kauno apskrities padalinių vadovų rotacijos.

Kauno apskrities policijos viršininkas Darius Žukauskas jau maždaug pusmetį yra vaiko priežiūros atostogose, jo pareigas iki šiol ėjo pavaduotojai.

Buvo dažnai giriamas

Ilgamečio Kauno policijos pareigūno Donato Karaluko sulaikymas tiriant plataus masto korupcijos, piktnaudžiavimo bylą, ne vienam turėtų tapti staigmena.

Juolab, kad įspūdingo stoto policijos veteranas D. Karalukas iki šiol buvo minimas išskirtinai teigiamame kontekste, kaip uolus ekonominių nusikaltimų tyrėjas.

Tarnybą pradėjęs viename Kauno policijos komisariatų, D. Karalukas po kurio laiko buvo paskirtas dirbti į Kauno vyriausiąjį policijos komisariatą. Tai tapo reikšmingu šuoliu šio kriminalisto karjeroje.

D. Karalukas specializavosi ekonominių nusikaltimų tyrime. Spaudoje ne kartą rašyta apie policijos operacijas, kurių metu sulaikyti suklastotomis mokėjimo kortelėmis iš bankomatų pinigus šlavę sukčiai. Vienu šių operacijų dalyvių būdavo ir D. Karalukas.

Kriminalistui neblogai sekėsi tarnyboje, jis tapo Ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos vieno skyrių vadovu. Jam vadovaujant buvo pradėtas ne vienas ikiteisminis tyrimas dėl nelegalios prekybos, disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis ir t.t.

D. Karalukas policijos bendruomenėje žinomas ir dėl savo sportinės veiklos. 192 cm ūgio kaunietis daug metų aktyviai žaidė krepšinį Kauno policijos komandoje. Jam buvo patikėta sunkiojo krašto puolėjo pozicija.