Ne sykį šiemet minėta tendencija apie ženkliai padidėjusią cigarečių kontrabandą iš Rusijos Kaliningrado srities pasitvirtino ankstų ketvirtadienio, rugsėjo 19-osios, rytą, pranešė muitinė.

Apie 5 val. ryto į Kybartų kelio postą iš Rusijos vilkiku „Renault“ atvažiavęs Rusijos pilietis S. M., muitinės pareigūnams deklaravo į Lietuvą, vienai Kauno rajono įmonei gabenantis plastiko granulių krovinį. Tačiau patikrinus vilkiką mobiliąja rentgeno kontrolės sistema, pareigūnams kilo įtarimų, jog vežamos visai kitokios prekės.

Įtarimai pasitvirtino vos atvėrus puspriekabės galines duris: šioji buvo pilna rūkalų dėžių, cigarečių nemėginta net paviršutiniškai užmaskuoti.

Preliminariais duomenimis „Renault“ vežė mažiausiai 653 tūkst. pakelių rusiškų cigarečių „New Line NL“, kurių vertė su privalomais sumokėti mokesčiais apie 2 mln. eurų.

Vilkiko vairuotojas buvo sulaikytas dviem paroms, Muitinės kriminalinės tarnybos (MKT) Kauno skyriuje pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl kontrabandos ir neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis. Tyrimui vadovauja Kauno apygardos prokuratūros prokurorai.

Muitinės pareigūnai jau nuo 2018–ųjų metų fiksuoja cigarečių kontrabandininkų suaktyvėjimą Lietuvos pasienyje su Rusijos Kaliningrado sritimi. Jei pernai iš bendro Lietuvoje sulaikytų kontrabandinių cigarečių skaičiaus pasienyje su Rusija sulaikyta 11 proc. (2017 m. – vos 1 proc.), tai šiemet šis kiekis išaugo iki maždaug 40 proc.

Į Lietuvą vežama cigarečių kontrabanda dažnai maskuojama oficialiai gabenamais medienos ar plastiko gaminių kroviniais. Didžiausia nelegalių rūkalų siunta šiemet Lietuvos muitinėje irgi sulaikyta pasienyje su Rusija – vasario 1 d. Kybartų kelio poste įkliuvo vilkikas, vežęs 675 tūkst. pakelių rūkalų, paslėptų tarp oficialiai gabento tamprios pakavimo plėvelės krovinio.

O naktį iš gegužės 1 į gegužės 2–ąją Kybartuose muitininkai sulaikė kontrabandą, beveik identišką vakarykščiam sulaikymui. Patikrinus iš Rusijos Kaliningrado srities važiavusį krovininį vilkiką, tariamai vežusį plastiko granules, pastarųjų nerasta nė kvapo – tačiau puspriekabė buvo prigrūsta 1300 dėžių (650 tūkst. pakelių) cigarečių kontrabandos.