Įtariama, kad kaltinamasis iš trijų garbaus amžiaus panevėžiečių pasisavino beveik 20 tūkst. eurų, o iš gargždiškės – daugiau nei 4 tūkst. eurų, praneša Generalinė prokuratūra.

Trys panevėžietės ir Gargždų gyventoja savo santaupų neteko pernai pavasarį. Telefonu paskambinę sukčiai 74-82 metų moteris įtikino, kad jų turimi pinigai yra padirbti ir paragino juos pateikti patikrinimui netrukus ateisiančiam „ekspertui“. Viena iš nukentėjusiųjų, patikėjusi šia melagyste, net nuskubėjo taksi į banką ir pasiėmė ten laikomas santaupas – beveik 14 tūkst. eurų.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, netrukus į nukentėjusiųjų namus atvykęs ir policijos pareigūnu prisistatęs I. B. imdavo „tikrinti“ pateiktas kupiūras, o vėliau, sulaukęs palankaus momento, sprukdavo su grobiu.

Kai vienai panevėžietei kilo įtarimas, kad į namus įsileido apsišaukėlį, lentvariškis panaudojo fizinį smurtą, išplėšė iš šeimininkės rankų pinigus ir pabėgo iš buto. Tiesa, toli pasprukti I. B. nespėjo, namo kieme jį sulaikė pasalą surengę Panevėžio policijos pareigūnai. Netoli nusikaltimo vietos stovėjusiame I. B. automobilyje pareigūnai rado net keletą perukų, vienu jų įtariamasis buvo užsimaskavęs ir eidamas pas nukentėjusiąją.

I. B. taip pat pateikti kaltinimai dėl narkotinių ir psichotropinių medžiagų platinimo. Įtariama, kad kelias dozes heroino ir sintetinio kanabinoido jis laikė bute Vilniuje, o vėliau perdavė kitiems asmenims.

Ikiteisminį tyrimą šioje byloje atliko Panevėžio miesto ir rajono policijos komisariato tyrėjai, o jiems vadovavo Panevėžio apylinkės prokuratūros prokuroras Giedrius Jasulaitis.

Pasak prokuroro G. Jasulaičio, šią baudžiamąją bylą bus prašoma prijungti prie kitos, jau perduotos teismui, bet dar nepradėtos nagrinėti. Pastarojoje kaltinimai sukčiavimu veikiant organizuotoje grupėje pateikti bausmę Alytaus pataisos namuose atliekančiam A. B. ir vilnietei A. P. Manoma, kad I. B. galimai A. B. nurodymu vykdavo į nukentėjusiųjų namus paimti pinigų, o vėliau dalį jų perduodavo A. P. Ikiteisminis tyrimas lentvariškio atžvilgiu buvo išskirtas į atskirą, nes jis paspruko į užsienį. Paskelbus įtariamojo paiešką, šiemet rugpjūtį jaunuolis buvo sulaikytas Prancūzijoje ir pargabentas į Lietuvą.

Už didelės vertės svetimo turto pasisavinimą veikiant organizuotoje grupėje Baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimą iki 8 metų. Už narkotinių ir psichotropinių medžiagų platinimą gresia laisvės atėmimas nuo 2 iki 8 metų.

Byla perduota nagrinėti Panevėžio apylinkės teismo Panevėžio rūmams.