Vėlų šeštadienio vakarą VSAT Ignalinos rinktinės Adutiškio pasienio užkardos pareigūnai netoli Švenčionių rajono Ramoniūnų kaimu užfiksavo du įtartinus asmenis su nešuliais. Jie nuo valstybės sienos ėjo į Lietuvos gilumą, pranešė VSAT.

Pažeidėjai, manoma, taip pat išvydo pasieniečius, ir puolė į artimiausius krūmus. VSAT pareigūnai, pasitelkę kinologą su tarnybiniu šunimi, patikrino vietovę ir griovyje netoli kelio Adutiškis–Ramoniūnai aptiko numestus du ryšulius.

Nuspręsta čia surengti pasalą. Iki sekmadienio popietės joje budėję VSAT pareigūnai pastebėjo, kaip prie griovio, kuriame gulėjo ryšuliai, atvažiavo automobilis „Audi 100“ su lietuviškais registracijos numeriais. Iš jo išlipę du vyrai pačiupo ryšulius ir jau ketino nešti juos į mašiną, tačiau buvo sulaikyti.

Paaiškėjo, kad abu sulaikytieji – Baltarusijos piliečiai. 30 ir 32 metų. Jie neteisėtai ketino gabenti 2 tūkstančius pakelių cigarečių „Fest“ su Baltarusijos akcizo ženklais.

Dokumentų patikrinimo metu taip pat paaiškėjo, kad transporto priemonė, kuria pasiimti nelegalaus krovinio atvyko Baltarusijos piliečiai, nėra registruota nustatyta tvarka ir neapdrausta privalomuoju civilinės atsakomybės draudimu.

VSAT Ignalinos pasienio rinktinės pareigūnai abiem užsieniečiams dėl neteisėto akcizais apmokestinamų prekių gabenimo pradėjo administracinę teiseną. Jiems gresia baudos nuo 5 200 iki 6 000 eurų. Automobilį vairavusiam 30 metų baltarusiui ketinama skirti baudą už nustatyta tvarka neįregistruotos ir neapdraustos valdytojų civilinės atsakomybės privalomuoju draudimu transporto priemonės vairavimą.

Po apklausų užsieniečiai paleisti. Jiems įteikti šaukimai atvykti į teismą.