Tai viena didžiausių kontrabandos siuntų sulaikytų Lietuvoje šiemet. Nelegalias cigaretes vežęs vilkiko vairuotojas suimtas dviem mėnesiams, jam gresia laisvės atėmimas iki aštuonerių metų, praneša Muitinės kriminalinė tarnyba.

Praėjusį antradienį, rugsėjo 3 d., apie 6 val., į Šalčininkų kelio postą vilkiku DAF atvažiavęs Baltarusijos pilietis A. S. deklaravo ketinantis tranzitu per Lietuvą į Lenkiją vežti stiklinę tarą. Tačiau mašinos tikrinimo metu muitinės pareigūnams kilo įtarimų, jog už puspriekabės gale sukrautų palečių su tuščiais buteliais gali būti kitoks krovinys.

Bet aptikti kontrabandą buvo nelengva – tiek puspriekabės priekyje, tiek gilumoje tesimatė butelių eilės. Vėliau paaiškėjo, kad gilumoje esančios paletės su buteliais tebuvo krovinio imitacija – dėžės su cigaretėmis buvo pridengtos skiedrų plokštėmis su prie jų pritvirtinta viena butelių eile. Įtarimai pasitvirtino tik tuomet, kai atkaklūs pareigūnai ėmėsi tikrinti ir puspriekabės šonus. Pakėlę tentą ir pažvelgę pro šonus dengusių medienos plokščių plyšį, muitininkai viduje pastebėjo cigarečių dėžes.

Greitai paaiškėjo, kad dėžių su cigaretėmis pilna kone visa vilkiko puspriekabė. Preliminariais vertinimais į Lietuvą mėginta įvežti daugiau nei 667 tūkst. pakelių baltarusiškų cigarečių „Fest“ ir „Minsk“. Jų vertė su privalomais sumokėti mokesčiais – daugiau nei 2 mln. eurų.

Vairuotojas buvo sulaikytas, Muitinės kriminalinės tarnybos (MKT) Vilniaus skyriuje dėl kontrabandos pradėtas ikiteisminis tyrimas. Rugsėjo 4 d. Vilniaus miesto apylinkės teismo sprendimu jis buvo suimtas dviem mėnesiams, pažeidėjui gresia bauda arba laisvės atėmimas iki aštuonerių metų.

Tai antras pagal dydį cigarečių kontrabandos sulaikymas Lietuvos muitinėje šiemet. Pats didžiausias įvyko vasario 1 d., Kybartuose, kai iš Rusijos Kaliningrado srities važiavusiame vilkike rastas panašus kiekis – 675 tūkst. pakelių rūkalų, kurių vertė – daugiau nei 2 mln. eurų.

„Trečioje vietoje“ atsidūrė ties Panevėžiu kovo 16 d. sulaikyta 560 tūkst. pakelių cigarečių „Winston“ kontrabanda, verta apie 1,86 mln. eurų.