Tokių nusikaltimų, kai sprogdinami automobiliai, Vilniuje nebuvo jau daug metų. ONTV viršininkas Marekas Gulbinovičius DELFI pasakojo, kad automobilių sprogdinimų sostinėje nebuvo jau labai seniai. Siautėjant organizuotoms gaujoms („Vilniaus brigada“ ir pan.), mašinos buvo sprogdinamos gan dažnai – buvo siekiama arba įbauginti žmones, arba juos sunaikinti. Tačiau po to, kai teisėsaugininkai gaujas sunaikino, automobilių sprogdinimai baigėsi.

Mašinos padeginėjamos ir šiais laikais, tačiau nesprogdinamos. Sprogdinimas kvalifikuojamas kaip svetimo turto sunaikinimas visuotinai pavojingu būdu, už tai gresia iki penkių metų nelaisvės.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad vieno iš „Maxima grupės“ padalinių vadovas turi bėdų su statybine įmone, kuri statė jo namą. Statybininkai pridarė daugybę broko dengdami stogą, dėl to buvo sugadintas pastatas, o šeimininkas iš darbus atlikusios įmonės pareikalavo atlyginti nuostolius – apie 10 tūkst. eurų.

Tačiau statybinės bendrovės šeimininkas, anksčiau jau teistas už žmogaus sumušimą, kompensuoti žalos nesutiko. Netgi ėmė grasinti namo savininkui.

O paskui susirado žmones su kriminaline praeitimi, kuriems liepė susprogdinti namo savininko automobilį, kad šis nebeturėtų pretenzijų dėl statybų broko.

Pareigūnai, DELFI klausiami, kokia buvo prasmė sprogdinti įmonei, o ne fiziniam asmeniui priklausančią mašiną, sakė: „Gal jie nežinojo, kad tai įmonės automobilis. O jei ir žinojo, geras būdas įbauginti“.

Po sprogimo tyrimą pradėję ONTV pareigūnai greitai išsiaiškino, kad automobilio naudotojui buvo grasinta. Buvo nustatyti ir anksčiau teisto statybinės įmonės vadovo ryšiai su Vilniaus nusikaltėliais.

Ikiteisminis tyrimas dar vyksta, todėl pareigūnai neatskleidžia visų nusikaltimo detalių. Nesako, ar statybinės įmonės vadovas sprogdintojus pasamdė už pinigus, ar tai buvo skola, ar paslauga už paslaugą.

Visi trys įtariamieji – organizatorius ir du vykdytojai – jauni vyrai, jų amžius – 25-35 metai, jie nėra iš 1990-ųjų, kai buvo įprasta problemas spręsti sprogdinimais ir žudynėmis.

Pareigūnai dar aiškinasi, kas sumeistravo sprogmenį (buvo panaudotos parduotuvėse parduodamos petardos, tačiau jos buvo stipriai patobulintos).

Statybų įmonės vadovo samdiniai naktį išdaužė prie namų stovėjusio „VW Passat“ langą, įmetė sprogmenį ir pabėgo. Sprogimas buvo stiprus – automobilis suniokotas netaisomai.

Vilniaus ONTV viršininkas M. Gulbinovičius: „Tai labai pavojingas nusikaltimas, nes galėjo nukentėti niekuo dėti žmonės. Todėl jam buvo skirtas ypatingas dėmesys. Tiriant tokius nusikaltimus niekas nenuleis rankų. Nusikaltimo užsakovas pervertino savo jėgas, pasirinkęs teisinį kelią būtų daugiau laimėjęs“.