R. Byčius Lietuvos apeliacinio teismo 2019 m. gegužės 29 d. įsiteisėjusiu nuosprendžiu buvo pripažintas kaltu dėl to, kad, veikdamas organizuotoje grupėje, gabeno ir laikė labai didelį kiekį psichotropinių medžiagų. Jis nuteistas pagal LR BK 25 str. 3 d. (Organizuota grupė), 260 str. 3 d. (Neteisėtas disponavimas narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti arba neteisėtas disponavimas labai dideliu narkotinių ar psichotropinių medžiagų kiekiu) laisvės atėmimu 12 metų.

Pareigūnai ragina ieškomą R. Byčių prisistatyti į artimiausią policijos įstaigą ir primena, kad jeigu nuteistasis po nuosprendžio įsiteisėjimo vengia atlikti bausmę, senaties eiga sustoja. Šiuo atveju ji atsinaujina nuo tos dienos, kurią nuteistasis pats atvyko atlikti bausmės ar buvo sulaikytas, praneša Lietuvos kriminalinės policijos biuras.

Dėl vengimo atlikti laisvės atėmimo bausmę R. Byčiaus atžvilgiu Vilniaus apskrities vyriausiajame policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas. Už šio nusikaltimo padarymą Lietuvos Respublikos baudžiamasis kodeksas papildomai numato iki 2 metų laisvės atėmimo bausmę.

Pažinusius šį asmenį ar žinančius ką nors apie jo buvimo vietą, prašytume paskambinti bendruoju pagalbos telefonu 112. Anonimiškumą garantuojame.

Policija primena

2015 m. ne pirmą kartą buvo suimti vienų skaitlingiausių Lietuvoje narkotikus platinančių organizuotų nusikalstamų grupuočių „Dančenkovų" ir „Lapinų" lyderiai bei nariai po to, kai buvo paleisti į laisvę 2013-2014 m.

Policijos duomenimis, vienas iš organizuotos nusikalstamos grupuotės „Lapinų“ lyderių R. Byčius, paleistas į laisvę kartu su bendrininkais toliau įžūliai tęsė nusikalstamą veiklą: organizavo ir vykdė narkotinių ir psichotropinių medžiagų platinimą. R. Byčius drąsiai gali būti vadinamas tikrų tikriausiu sėkmės džentelmenu – ne kartą įkalintas ir kartu su kitais nusikalstamo pasaulio autoritetais dėl labai sunkių nusikaltimų baudžiamojon atsakomybėn patrauktas vyras vis sulaukia išskirtinio teisėjų palankumo.

2016 metais Lietuvos kriminalinės policijos biuro ir Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai kartu su Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikalimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorais atlikę sudėtingą ir didelės apimties tyrimą dėl organizuotos grupės asmenų neteisėto disponavimo narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis labai dideliais kiekiais, šių medžiagų platinimo, neteisėto disponavimo šaunamaisiais ginklais ir šaudmenimis, dokumentų klastojimo ir disponavimo netikrais pinigais, baudžiamąją bylą perdavė nagrinėti Vilniaus apygardos teismui.

R. Byčius kaltinamas padaręs nusikalstamas veikas, numatytas LR BK 25 str. 3 d., 260 str. 3 d., kuriam paskirtos kardomosios priemonės – 20 000 eurų užstatas, dokumentų paėmimas, įpareigojimas periodiškai registruotis policijos įstaigoje.

2018 metais Vilniaus apygardos teismas minėtų organizuotų nusikalstamų grupuočių lyderiams ir jų nariams paskelbė nuosprendį baudžiamojoje byloje dėl labai didelio kiekio narkotinių ir psichotropinių medžiagų laikymo bei platinimo, neteisėto disponavimo šaunamaisiais ginklais ir šaudmenimis, dokumentų klastojimo ir disponavimo netikrais pinigais. Teismas R. Byčiui skyrė 12 metų laisvės atėmimo bausmę.

Kitiems organizuotos grupės nariams už apysunkius, sunkius ir labai sunkius nusikaltimus teismas skyrė griežtas bausmes: Dmitrijus Kravcovas, pravarde Demonas, buvo nuteistas 14 metų nelaisvės, Genrikas Šafranovičius – 11 metų nelaisvės, Jevgenijus Levickis – 13 metų nelaisvės, Darius Pavlovskis – 11 metų nelaisvės. Nesutikdami su nuosprendžiu, organizuotos grupės nariai ir jų gynėjai pateikė apeliacinius skundus, prašydami sušvelninti skirtas bausmes.

2019 metais Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų kolegija, išnagrinėjusi baudžiamąją bylą, atmetė apeliacinius skundus ir paliko galioti Vilniaus apygardos teismo nuosprendį, kuriuo jiems skirtos laisvės atėmimo bausmės. Tačiau teismo sprendimu organizuotos grupės nariai iki nuosprendžio įsigaliojimo datos buvo palikti laisvėje. R. Byčius išklausęs Lietuvos Apeliacinio teismo sprendimą pasislėpė ir slapstosi nuo teisėsaugos institucijų bei iki šios dienos vengia atlikti paskirtą laisvės atėmimo bausmę.

R. Byčius yra asociacijos „Kalinys", kurios tikslai yra suimtųjų bei nuteistųjų asmenų teisių gynimas bei kalinimo sąlygų gerinimas Lietuvos įkalinimo įstaigose, vadovas.

Remigijus Byčius