Trečiadienį šiaurinėje Sicilijos salos dalyje staiga kilę miškų gaisrai ėmė grasinti mažam turistiniam kaimeliui netoli San Vito Lo Capo uosto. Įsisiautėjusi ugnis neleido vietiniams gyventojams bei poilsiautojams saugiai evakuotis sausuma. Beliko vienintelis kelias - jūra.

Į pagalbą nepavydėtinoje situacijoje atsidūrusiems žmonėms operatyviai suskubo Italijos finansų gvardijos bei pakrančių apsaugos laivai, privačios plaukiojimo priemonės, taip pat Valstybės sienos apsaugos tarnybos Pakrančių apsaugos rinktinės kateris „Boomeranger 1100“.

Lietuvos pasieniečiai į uostą saugiai atplukdė 10 asmenų, o iš viso gelbėjimo operacijos metu buvo evakuota beveik 800 vietinių gyventojų bei poilsiautojų, praneša VSAT.

Nuo liepos 1 d. VSAT pareigūnai su kateriu „Boomeranger 1100“ dalyvauja tarptautinėje operacijoje „Themis“.

Tarptautinę operaciją „Themis“ organizuoja Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūra (FRONTEX). Ja siekiama padėti Italijai vykdyti sienos stebėjimą centrinėje Viduržemio jūros dalyje, kovoti su nelegalia migracija ir neleisti nusikalstamų tinklų atstovams bei su terorizmu siejamiems asmenims patekti į ES. Viena pagrindinių šios operacijos dalių yra paieška ir gelbėjimas.

FRONTEX organizuojamoje operacijoje nuo liepos 1 d. dalyvaus 18 VSAT pareigūnų, kurie bus suskirstyti į tris pamainas. Šios keisis kas mėnesį. Lietuvos pasieniečių ir jų katerio dislokacijos vieta yra Trapanis Sicilijos saloje.

Panašiose tarptautinėse operacijose Viduržemio jūros regione Lietuvos pasieniečių katerių įgulos jau yra dalyvavusios nuo 2010-ųjų iki 2012 m. Pernai VSAT atstovai su savo kateriu dalyvavo prieš nelegalią migraciją nukreiptoje operacijoje „Poseidon 2018“ Lesbo saloje, Graikijoje.