Tai pirmasis atvejis, kuomet švelninama bausmė nuteistajam iki gyvos galvos, šiemet įsigaliojus naujoms Baudžiamojo kodekso nuostatoms.

Pagal šių metų kovą Seimo priimtas pataisas, iki gyvos galvos nuteistas žmogus po 20 metų įkalinimo gali prašyti teismo peržiūrėti bausmę. Įvertinęs nuteistojo elgesį teismas gali nustatyti terminuotą laisvės atėmimo bausmę nuo penkerių iki dešimties metų.

Šios pataisos priimtos įgyvendinant Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimą. Strasbūro teismas 2017 metais konstatavo, kad Lietuva pažeidžia iki gyvos galvos nuteistų asmenų teises, nesudarydama jokios realios galimybės jiems išeiti į laisvę.

Teismas patenkino Vilniaus pataisos namų teikimą: už nužudymą beveik 29 metus už grotų praleidęs R. Bražinskas laisvę galės išvysti po penkerių metų.

R. Bražinskas buvo nuteistas už tai, kad 1990 metų gruodžio 29 dieną su savo bendru Gediminu Narkevičiumi nužudė taksi vairuotoją. Nusikaltimą R. Bražinskas padarė būdamas 18-kos metų.

Taksistą žudikai subadė peiliu ir įmetė į upę, tačiau jis netrukus išniro į paviršių ir buvo gyvas. Tada bendrininkai jį pasmaugė šaliku ir įstūmė atgal į upę.

R. Bražinskas tapo pirmuoju Lietuvos piliečiu, kuriam teismas skyrė mirties bausmę sušaudant, tačiau netrukus ji buvo pakeista į kalėjimą iki gyvos galvos.

Priimdamas sprendimą teismas konstatavo, kad „nuteistasis prisipažįsta padaręs nusikaltimą, gailisi dėl jo, kritiškai vertina savo elgesį, pripažįsta, kad nusikaltimus padarė dėl jauno amžiaus ir tuometinio gyvenimo būdo. Teigia, kad pasimokė iš praeities klaidų ir daugiau jų nekartos“.

„Jis turi realius ir aiškius ateities planus. Jis ne tik atkakliai eina link užsibrėžto tikslo, bet ir sugeba skaidyti tikslus į smulkesnius žingsnius, apsvarsto galimas kliūtis ir veikimo alternatyvas“, – rašoma teismo nutartyje.

Taip pat teismas konstatavo, kad R. Bražinskas dirba ir „yra labai motyvuotas dirbti“. Atsižvelgta ir į tai, kad dar 1993 metais nuteistasis atlygino žalą savo aukos artimiesiems.

R. Bražinskas atlikdamas bausmę baigė 12 klasių, studijavo Edukologijos universiteto Socialinės komunikacijos fakultete ir baigė tris kursus.

„Nuteistasis geba pasimokyti iš turėtos praeities, įgytos patirties, jas įvertinti. Išaugo nuteistojo savivoka, nuteistasis iš dalies geba paaiškinti savo nusikaltimą vengdamas kaltinti kitus asmenis. Pastaruoju metu nuteistajam lengviau suprasti kitų jausmus“, – teigiama teismo nutartyje.

Tuo tarpu prokuroras Armandas Vainauskas, nors ir teigiamai įvertino R. Bražinską, tačiau siūlė jam skirti terminuotą aštuonerių metų laisvės atėmimo bausmę.

Lietuvoje yra per šimtas iki gyvos galvos nuteistų kalinių.

Klausimus dėl paskirtos laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmės pakeitimo nagrinėja ir sprendžia apygardos teismas pagal bausmę vykdančios institucijos teikimą.

„Tai yra pirmas kartais, kai pasinaudojant naująja įstatymo pataisa, vietoj bausmės iki gyvos galvos yra skiriama terminuota“, – BNS sakė Kalėjimų departamento atstovė Simona Banėnienė.

Ji sakė, kad teismai yra gavę 24 nuteistųjų iki gyvos galvos prašymus, iš jų penki buvo atmesti, vienas patenkintas, likę dar nagrinėjami.

Anksčiau tik vienam asmeniui, nuteistam iki gyvos galvos, buvo pavykę pasiekti švelnesnės bausmės – jis gavo prezidentės Dalios Grybauskaitės malonę, jam buvo paskirta terminuota laisvės atėmimo bausmė. 2012 metais šalies vadovė suteikė malonę Justinui Butai. Jam bausmė buvo pakeista į laisvės atėmimą 25 metams.

J. Buta už tuometinio „Hermio“ banko Šiaulių filialo apiplėšimą ir apsaugos darbuotojo nužudymą 1996 metais buvo nuteistas mirties bausme. Panaikinus mirties bausmę, jam buvo skirtas kalėjimas iki gyvos galvos.