„Seniai galėjo padaryti normalius hidrantus, pasiruošti gaisrams. Dabar ugniagesiams sudėtinga, grioviuose durpyne beveik nėra vandens, šlapias purvas, atvežt nėra paprasta. Pinigus durpynas uždirba gerus, bet taupo vis, prisitaupė“, – piktinosi traksėdiškis.

Visai šalia durpyno sodybą nusipirkusi šeima neslepia, kad išgirdę apie gaisrą tuoj atlėkė į vietą. Ne iš smalsumo, o išsigandę, kad nesudegtų jų trobesiai, kuriuos nuo gaisro vietos skiria vos nedidelis miškelis.

„Mes čia vasarojame. Siaubas, kas darosi. Vos ne kasmet dega, bet toks didelis gaisras buvo tik 2011 metais. Juk jau tada galėjo pasirūpinti gręžiniais. Bet ne. Neramu, pas mus visi namai dūmais prasmirdę. Šiąnakt tikrai čia nenakvosim, nors ir Šilutėj neįsivaizduojat, kas dedasi. Kai vėjo gūsis nestiprus, dar nieko, bet kai tik daugiau vėjas papučia – baisu. Žmonės net respiratorius perka“, – atviravo šalia durpyno sodybą turinti šilutiškė.

Policija bando kontroliuoti, kad smalsuoliai būriais netrauktų į pavojingą vietą. Vieną kelią uždarius, atkakliausieji atvažiavo net per pievas. „Įdomu pažiūrėt, kas per gaisras, jei net visa Šilutė smirda. Neįsivaizduoju, kaip miegot reiks namuose“, – automobiliu su draugais atvažiavęs vyras.

Netoliese smalsavo ir šeima, kuri neslėpė, kad taip pat norėjo savo akimis pamatyti tą pragarą, apie kurį visi taip kalba.

Šilutės ugniagesių pamainos vadas nusiteikęs optimistiškai – užkirstas kelias ugnies plitimui, pamainos darbuosis paromis, tad tikimasi, kad per tris paras darbo bus galima lengviau atsikvėpsi.

Traksėdiškiai į optimistines prognozes sako žiūrintys su viltimi, mat išvažiuoti iš namų gali ne visi.

„O kaip gyvulius palikt?“, „Kad aš jau sena, kur man bevažiuot?“, „Namai čia, neturiu kur bėgt“, – tokiomis nuotaikomis dalijosi ne vienas Traksėdžių gyventojas.

Ilgamečiai sako pamenantys, kad kone visam miesteliui darbo durpyne niekada netrūko, tačiau gaisrai, mažesni ar didesni, čia praūžia dar nuo sovietmečio.

Apie gaisrą durpyne atsitiktinis praeivis pranešė penktadienį 13.13 val. Vietos gyventojai ir ugniagesiai neslėpė nuostabos, kad jo nepastebėjo durpyno darbuotojai. Kas gali būti gaisro priežastimi, dabar, anot ugniagesių, labai sunku įvardyti: jis galėjo kilti ir nuo dirbančios durpyne technikos, ir net ne dėl žmogiškojo faktoriaus. Tyrimas bus atliekamas baigus gesinimo darbus.

Durpyne visą parą dirbs gausios ugniagesių pajėgos. Čia suskubę įmonės darbuotojai vandenį pylė jį semdami iš nusekusių dirbtinių vagų kibirais. Į pagalbą pasitelktos visos įmanomos aplinkinių rajonų pajėgos, atvyko ugniagesiai net iš Palangos ir Telšių. Taip pat sulaukta pagalbos iš oro, pajėgos atskrido net iš Latvijos.