54 metų vyras už grotų siunčiamas dėl to, kad išnaudojo socialiai pažeidžiamus žmones.

Apeliacinis teismas taip pat panaikino šešiems nukentėjusiesiems priteistą žalos atlyginimą.

Kitos nuosprendžio dalies nuspręsta nekeisti.

„Apeliacinis teismas pripažino, kad apygardos teismas pagrįstai V. Davenį nuteisė už prekybą žmonėmis“, - per posėdį sakė teisėjas Albinas Bielskis.

Vilniaus apygardos teismas šių metų vasarį anksčiau teistą vyrą už grotų pasiuntė septyneriems metams. Teismas nusprendė, kad jis išvadų iš ankstesnių teistumų nepadarė ir savo gyvenimo būdo nekeičia.

Tada teismas konstatavo, kad V. Davenis išnaudojo šešis socialiai pažeidžiamus asmenis – smurtavo prieš juos ir pasisavino jų vardu paimtus greituosius kreditus.

Dominykas Ž. nukentėjo, kai ieškojo darbo 2016 metų lapkritį. Pamatęs jo skelbimą internete V. Davenis susisiekė su jaunuoliu ir pareiškė, kad jis galėtų dirbti jo asmeniniu vairuotoju. Vėliau jaunuoliui grasinta susidorojimu su juo pačiu ir artimaisiais, jis buvo mušamas.

Vaikinas pardavė savo, savo motinos mašiną, akordeoną, o pinigus atidavė skriaudikui. Be to, vaikinas buvo įkalbėtas iš mobiliojo ryšio bendrovės įsigyti telefoną ir kompiuterį. Juos vėliau perdavė V. Daveniui, šis daiktus kažkur pardavė ir pinigus panaudojo savo reikmėms.

Teismas išnagrinėjęs bylą nusprendė, kad įrodyta kaltė dėl pareikšto kaltinimo prekyba žmonėmis. Jis pasinaudojo nukentėjusio jaunuolio pažeidžiamu, nesugebėjimu pasipriešinti, jaunu amžiumi, gyvenimiškos patirties stoka, užverbavo jį dirbti ir išnaudojo darbui, naudojo prieš jį fizinę jėgą bei psichinę prievartą.

Bylos duomenimis, apgaule iš žmonių buvo išvilioti tūkstančiai eurų, meluojant, kad jie reikalingi verslui plėtoti, prieš nukentėjusiuosius naudota fizinė ir psichinė prievarta. Vienas vaikinas buvo priverstas gyventi kartu su V. Daveniu jo automobilyje, paskui jam pavyko pabėgti.

Tada nukentėjusiesiems buvo priteisti civiliniai ieškiniai nuo 1,7 tūkst. eurų iki 6,9 tūkst. eurų.