Kaip BNS informavo Kauno apygardos prokuratūros atstovė Izabelė Bočkienė, du Marijampolės pataisos namų Kybartų sektoriaus darbuotojai įtariami tarnybos pareigų neatlikimu.

Ikiteisminis tyrimas tebevyksta, planuojami ir atliekami ikiteisminio tyrimo proceso veiksmai“, – sakė ji.

Tyrimas pradėtas gegužės pradžioje, paaiškėjus, kad iš pataisos namų paleistas nuteistasis vieno didžiausių narkotikų kontrabandos krovinio byloje.

Apeliacinis teismas ketvirtadienį pranešė, jog D. Pena Murillo birželio 4 dieną išduotas Europos arešto orderis, jis šiuo metu yra sulaikytas Nyderlanduose.

Teismas jam ketvirtadienį paskyrė kardomąją priemonę – suėmimą.

D. Pena Murillo paleistas iš Kybartų pataisos namų, kai Lietuvos Aukščiausiasis Teismas grąžino bylą nagrinėti Lietuvos apeliaciniam teismui.

Kolumbietis buvo pripažintas kaltu organizuotoje grupėje neteisėtai įgijęs bei sandėlyje laikęs labai didelį kiekį narkotinės medžiagos – kokaino. Nustatyta, kad disponuota daugiau nei 71 kg kokaino, turint tikslą jį realizuoti.

Jam pernai sausio pabaigoje Kauno apygardos teismo nuosprendžiu nuteistas devynerių metų laisvės atėmimo bausme už neteisėtą disponavimą narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis.

Šioje byloje pirmosios instancijos teismo taip pat nuteisti du lietuviai – Vaidotas Matulaitis ir Kęstutis Zienka, jie nuteisti atitinkamai aštuonerių ir aštuonerių su puse laisvės atėmimo bausmėmis, tačiau V. Matulaitis Apeliacinio teismo išteisintas.

K. Zienkai ir D. P. Murillo paliktos laisvės atėmimo bausmės, tačiau kai byla buvo grąžinta Lietuvos apeliaciniam teismui, prokurorų nuomone, nuteistiesiems turėjo likti galioti jiems pirmosios instancijos teismo paskirtos kardomosios priemonės.

K. Zienkai tuomet nebuvo skirtas suėmimas, o D. P. Murillo buvo suimtas. Todėl prokurorai yra įsitikinę, jog D. P. Murillo negalėjo būti paleistas į laisvę.

Iš Kolumbijos kartu su anglimi atgabentą narkotikų krovinį policija aptiko 2015 metais po kelerius metus trukusios operacijos. Tai vienas didžiausių kiekių rasto kokaino nepriklausomos Lietuvos policijos istorijoje.

Gabentojai kokainą įmaišė į 250 tonų anglies krovinį.

Už tarnybos pareigų neatlikimą Baudžiamasis kodeksas numato baudą, areštą, arba laisvės atėmimą.