Ikiteisminį tyrimą šioje byloje atliko Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai, o jiems vadovavo Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Aurelijus Navickas.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, atliekantis bausmę pataisos namuose R. B. galimai vykdė nusikalstamas veikas 2017 metų rudenį, pasinaudodamas mobiliojo ryšio telefonu. Įtariama, kad socialiniuose tinkluose jis siūlė darbą jaunoms merginoms. Atsiliepusiai į šį skelbimą vienai nepilnametei kaltinamasis paaiškino, kad jai reiks paimti ir žmonėms perduoti siuntinius. Kai mergina sutiko ir atėjo į susitikimo vietą, nepažįstamas vyras jai paaiškino sumokėsiąs pinigus už jam suteiktas seksualines paslaugas. Mergina atsisakė tai daryti. Vėliau su ja dar kelis kartus telefonu susisiekęs R. B. atvirai įkalbinėjo užsiiminėti prostitucija, praneša Generalinė prokuratūra.

Įtariama, kad maždaug tuo pačiu metu kaltinamasis socialiniuose tinkluose užmezgė pažintį su kitame Lietuvos regione gyvenančia jauna mergina. Vargingai gyvenanti, patikli jaunuolė buvo įtikinta persikelti į Panevėžį. Jai žadėta, kad gaus didelį atlygį už turtingų vyrų lydėjimą į renginius. Tik atvykusi į Panevėžį mergina sužinojo, kad jai teks už pinigus teikti seksualines paslaugas. Baimindamasi, kad jai nesutikus nukentės pati ar jos artimieji, nukentėjusioji kurį laiką pakluso ir susitikinėjo su galimai R. B. surandamais klientais, tačiau vėliau neištvėrė ir kreipėsi pagalbos į policiją.

„Tyrimo duomenimis, kaltinamasis pasinaudojo nukentėjusiosios pažeidžiamumu, ją įbaugino ir griežtai kontroliavo – pats surasdavo klientus ir nurodydavo, kiek jų mergina turi aptarnauti, kokią dalį gautų pinigų ji turi per kitus asmenis jam perduoti“, – sakė ikiteisminį tyrimą kontroliavęs prokuroras A. Navickas.

Už vaiko verbavimą prostitucijai LR Baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimą nuo 3 iki 12 metų, už prekybą žmonėmis – nuo 2 iki 10 metų nelaisvės, už pelnymąsi iš kito asmens prostitucijos – baudą, laisvės apribojimą, areštą arba laisvės atėmimą iki 4 metų.

Kartu su R. B. į teisiamųjų suolą sės ir 26 metų Pasvalio rajono gyventojas L. B. Jis kaltinamas į prostituciją įtrauktos merginos seksualiniu prievartavimu. Įtariama, kad nukentėjusiajai atsisakius teikti jam seksualines paslaugas, L. B. galimai panaudojo fizinį smurtą ir jai grasino, kad būtų lytiškai patenkintas. Už tai jam gresia areštas arba laisvės atėmimas iki 7 metų.