Negana to, jie pasakoja, kad juos itin nustebino ir teisėsaugos reakcija - ikiteisminį tyrimą dėl galimo aplaidaus gydytojos elgesio Klaipėdos apylinkės prokuratūra norėjo nutraukti, tačiau Klaipėdos apygardos teismas priėmė nutartį tyrimą atnaujinti.

Kalbėdamas su „Vakarų ekspreso“ žurnalistu, mirusio vaikino tėvas Tomas (vardas pakeistas) sunkiai rinko žodžius. Tokio skausmo, kokį patiria kartu su žmona, paauglio mama, jis nelinkėtų net baisiausiam savo priešui. Tačiau skaudina ne tik vaiko mirtis, bet ir teisėsaugos reakcija į šį įvykį.

Šiuo metu abu tėvai eina kryžiaus kelius mėgindami išsiaiškinti, kas kaltas dėl jų sūnaus mirties. Iškart po netekties tai padaryti buvo be galo sunku - esą prokuratūra tyrimą prižiūrėjo vangiai, galiausiai jį norėta nutraukti. „Nors nebėra vaiko, jie - nieko“, - policijos ir prokuratūros darbu baisėjosi Tomas.

Diagnozė - viena, mirties priežastis - kita

Pernai rugsėjį Tomo sūnus būtų šventęs 18-ąjį savo gimtadienį. Tačiau tų metų vasario 6-oji paaugliui buvo paskutinė. Dieną prieš vaikinas lankėsi pas savo šeimos gydytoją, tačiau ji pavojingos gyvybei būklės nepastebėjo. Vaikinas pas ją atėjo vienas, tėvų nelydimas. Tomas svarstė, kad jo sūnų gydytoja galimai apžiūrėjo aplaidžiai.

Konstatuota, kad jo sūnus mirė nuo toksinio gripo, išsivysčiusio plaučių uždegimo bei ligos metu atsiradusių kitų vidaus organų pažeidimų.

Vaikinas prieš apsilankymą pas šeimos gydytoją karščiavo tris dienas. Temperatūra siekdavo 39 laipsnius karščio, tačiau vis nukrisdavo. Rytą, kai lankėsi pas gydytoją, tėvo teigimu, temperatūra aukšta nebuvo. Medikė diagnozavo ūmų bronchitą ir išleido jį gydytis namuose.

Tomas stebėjosi, kaip tinkamą kvalifikaciją ir visas sąlygas atlikti reikalingus tyrimus turinti gydytoja galėjo mirtinai sergantį jo sūnų lyg niekur nieko paleisti namo, be to, dar diagnozuoti ne tą ligą.

„Šiuo metu vyksta ikiteisminis procesas, nagrinėjantis Jūsų pateiktus klausimus, todėl negalime nieko komentuoti“, - tikino poliklinikos „Mano šeimos gydytojas“, kurioje dirba minėta gydytoja, direktoriaus pavaduotoja visuomenės sveikatai Jovita Kuzminienė.

„Galbūt paskutinės dienos rytą jam dar būtų padėjusi reanimacija, tačiau net tai jau neaišku“, - sielojosi mirusio paauglio tėvas Tomas.

Ar išties šeimos gydytoja kalta dėl neatsargaus nusikaltimo - aplaidaus pareigų atlikimo, ko pasekoje mirė jos pacientas, atsakyti gali tik teismas. Vykstančio ikiteisminio tyrimo metu siekiama išsiaiškinti, ar gydytoja padarė viską, kad išsaugotų vaikino gyvybę.
Ištryško kraujas

Paskutinis paauglio gyvenimo rytas prasidėjo įprastai. Tomas pasakojo, kad pabudęs sūnus pavalgė pusryčius, galėjo kalbėti ir judėti. Apie artėjančią mirtį šeimoje niekas nė nenujautė.

„Žinoma, jei būtume ką nors pastebėję, būtume anksčiau iškvietę greitąją pagalbą„, - sakė Tomas.

Košmaras prasidėjo vakare. Vaikinas pasijuto silpnai, o netrukus liga pasiglemžė ir jo gyvybę. „Paprašė į tualetą, nes nėjo atsikelti - nebeklausė kojos. Tada ir susmuko. Mama pakėlė jį. Nutempė į lovą. Pamatė taškelį kraujo. Niekas nesuprato, iš kur tas kraujas. Iškvietė greitąją pagalbą. O jis praktiškai jau buvo be gyvybės ženklų„, - apie paskutines savo sūnaus gyvenimo akimirkas pasakojo tėvas.

Greitosios medicinos pagalbos medikai atvyko maždaug po 20-ties minučių. „Ji (mama. - Aut. past.) tris kartus skambino. Bet pagal vėliau atliktus tyrimus, nebūtų padėjusi greitoji medicininė pagalba“, - sakė Tomas.

Tuo metu namuose jo nebuvo - vyras buvo išvykęs į komandiruotę.

Mirusio paauglio tėvas pasakojo, kad po mirties sūnaus šeimos gydytoja apsilankė gedinčių tėvų namuose ir pareiškė užuojautą.Esą ji aiškino, kad vizito dieną vaikinas taip blogai neatrodė.

„Varganas tyrimas“

Tiek tėvai, tiek jiems atstovaujanti advokato padėjėja Rasmina Martinaitienė pasakojo, kad po mirties prasidėjusio tyrimo metu nukentėjusiesiems reikėjo pereiti kryžiaus kelius, kad šis būtų tęsiamas.

Tomas kalbėjo, kad po sūnaus laidotuvių nuvyko į policijos komisariatą. „Man tiesiai šviesiai sako - nieko. Paklausiau, ar apklausė šeimos gydytoją, galbūt greitosios pagalbos medikus. Atsakymas buvo toks: „Ne, o kam?“. Visiškai nieko. Įsivaizduojate, nėra vaiko, jam nustatyta diagnozė bronchitas, jis miršta nuo plaučių uždegimo, ir nieko“, - abejingumu stebėjosi tėvas.

Vaikino mirties dieną buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas mirties priežasčiai nustatyti, o vasario 20 dieną tyrimas perkvalifikuotas ir vykdomas dėl tarnybos pareigų neatlikimo. Tačiau liepos 25 dieną Klaipėdos apylinkės prokuratūros nutarimu jis nutrauktas - gydytojos veiksmų, turinčių nusikaltimo požymių, teisėsaugininkai nepastebėjo.

„Varganas tyrimas, kol tėvai nesikreipė į gynėją. Patys matote pagal nutartį, nesigilinta visiškai. Negaliu vertinti, ar čia tokia teisėsaugos praktika, ar darbo krūvis, ar nenoras įsigilinti. Tačiau institucijos turėtų reaguoti skubiau“, - sakė advokato padėjėja R. Martinaitienė.

Prokuratūra nutarime nutraukti ikiteisminį tyrimą pažymėjo, kad paauglio mirtį lėmė ne gydytojos veiksmai, o ligos - organų pažeidimai, plaučių uždegimas, toksinis gripas.

Apstulbę dėl tokios teisėsaugos reakcijos į įvykį, tėvai kreipėsi į teisininkus, o vėliau - ir į teismą. Tačiau Klaipėdos apylinkės teismas jų prašymą tęsti tyrimą atmetė.

Lapkričio 13 dieną Klaipėdos apygardos teismas nutarė tenkinti tėvų skundą ir panaikinti apylinkės teismo ir prokuratūros sprendimus netęsti tyrimo.

„Prokurorai padarė nepagrįstą išvadą nutraukti ikiteisminį tyrimą“, - konstatuota Klaipėdos apygardos teismo nutartyje.