Andrius Beloručkinas tarnybą pradėjo jau daugiau nei prieš 20 metų. Prieš tapdamas kabelių pasienio užkardos vadu tarnavo ir kitose užkardose, taip pat rinktinėje ėjo įvairias pareigas. Kaip pats sako, niekada nesigailėjo dėl profesijos pasirinkimo ir dar vaikystėje norėjo tapti arba kariškiu, arba pasieničiu.

„Tai iš tikrųjų tokia profesija, kur karo atveju mes pirmieji ginsim Lietuvos valstybę, nes esame ginkluotųjų pajėgų sudėtyje. Saugodami Lietuvos valstybės sieną, pasieniečiai kiekvieną dieną susiduria su iššūkiais, yra ir turi būti nuolatinėje parengtyje. Man tikrai patinka ši profesija. Didžiuojuosi, kad man pavyko ir aš tiek metų pratarnavau būtent šioje tarnyboje“, – sakė A. Beloručkinas.

Kabelių pasienio užkarda

Pasieniečių darbo diena prasideda šiems atvykus į užkardą. Čia jie apsiginkluoja, išklauso instruktažą, kurio metu būna supažindinami su 3-4 dienų suvestinėmis apie savo ir gretimų pasieno užkardų įvykius. Tuomet pamainos vyresnysis arba užkardos vadas duoda papildomus nurodymus ir sargybos vyksta į tarnybos vietas. Užkardos budėtojų dalyje lieka pamainos vyresnysis ir pats vadas.

Kabelių užkarda

„Valdymo centre užkardos pamainos vyresnysis ir užkardos budėtojas vykdo visos tarnybos organizavimą ir kontrolę pagal užkardos vado sumanymą. Būtent į šią patalpą, į šitą kontrolės centrą, sueina visa informacija – tiek apie sargybų vietas, kur jie tuo metu vykdo tarnybą, tiek daviklių, mobilių stebėjimo priemonių suveikimo signalai ir jų nufilmuota, nufotografuota informacija“, – pasakojo Kabelių užkardos vadas.

Ši užkarda turi daug įvairių techninių priemonių, padedančių pareigūnams efektyviai užkardyti nelegalią kontrabandininkų veiklą – bokštai, įvairios kameros su vaizdo detekcijomis, mobilūs davikliai, naktinio matymo prietaisai, valtys, keturračiai. Tačiau, anot vado, tam, kad pasieniečiams skirtos užduotys būtų įvykdytos sėkmingai, nepakanka tik turėti modernią įrangą ar priemones.

Kabelių užkarda

„Labai didelė reikšmė yra skiriama ir pasieniečių pasirengimui. Jeigu pasienietis yra parengtas tinkamai, ženkliai didesnė tikimybė, kad užduotis bus įvykdyta sėkmingai. Todėl labai didelis dėmesys yra skiriamas tiek pasieniečių mokyklai, dar rengiant kursantus būsimais pasieniečiais, tiek pareigūnų parengimui jau darbo vietose“, – sakė vadas.

Kabelių užkarda

Tam, kad neprarastų savo kvalifikacijos ir įgūdžių, užkardose pasieniečiai yra nuolat mokomi, dalyvauja realias situacijas primenančiose pratybose. Kaip pasakoja, užkardos vadui pačiam labai svarbu, kad kiekvienas tarnaujantis pareigūnas jaustų jo kaip tiesioginio vadovo paramą.

„Neatmetama galimybė, kad pareigūnau gali būti patraukti talkinti kontrabandininkams, o vadovui keliamas uždavinys laiku pastebėti, jeigu pareigūną tam tikri asmenys bando pritraukti į nelegalią veiklą ir užkirsti tam kelią. Bet pirmiausia, kad visą tai vyktų, turi būti pasitikėjimas ir pagarba vienas kitam“, – įsitikinęs užkardos vadas.

Kabelių pasienio užkarda

Visai neseniai, lapkričio pabaigoje, Kabelių užkardos pareigūnai skubėjo į pagalbą Specialiosios komandos pasieniečiams, kur užkardė bandymą į Lietuvą atgabenti pigesnių rūkalų. Neteisėtam kroviniui pervežti kontrabandininkai pasitelkė nedidelę amfibiją su priekaba, į kurią prikrovė 20 dėžių cigarečių.

„Pirminį sulaikymą pradėjo Specialios paskirties komanda. Toliau prisijungė mūsų užkardos pareigūnai ir kinologai. Būtent jų pagalba buvo surastos pagrindinis kontrabandos krovinys ir kitos priemonės. Pažeidėjams nepasisekė, nes sugedo jų naudojama amfibija, kurią jie naudojo kontrabandinių cigarečių gabenimui. Tada jie pradėjo cigarečių išgabenimą pėsčiomis“, – prsiminė A. Beloručkinas.

Kabelių užkarda

Tuo metu pažeidėjai ir buvo sulaikyti. Pasirodo, jie jau buvo spėję 4 dėžes paslėpti automobilyje. Dar vieną kontrabandą šiemet Kabelių pasieniečiai sulaikė patruliuodami Grūdo ežere, ties Baltarusijos siena.

„Metai dar nesibaigė, o cigarečių jau sulaikyta dvigubai daugiau nei pernai“, – pasakojo Kabelių užkardos vadas. Ir iš tiesių, anot vado, nelegalūs migrantai ir kontrabandininkai, gabenantys dėžes su cigaretėmis, čia dažniausiai pagaunami pažeidėjai, tarp kurių, neslepia A. Beloručkinas yra ir pasienio gyventojų. Tačiau šiems vadas turi ir už ką padėkoti.

Kabelių pasienio užkarda

„Yra ne vienas atvejis, kai pasienio gyventojai pranešė apie dar tik rengiamą arba jau vykdomą kontrabandos gabenimą. Buvo tokių atvejų ir kontrabandininkai buvo užkardinti būtent gyventojų pateiktos informacijos dėka“, – sakė užkardos vadas.

Andrius Beloručkinas – labai „serga“ už savo profesiją ir yra įsitikinęs, kad valstybė prasideda nuo sienos, o jeigu jos nėra – nėra ir pačios valstybės.

„Pasieniečio profesija yra tikrai labai garbinga ir reikalinga. Tai yra pirmas žmogus, pirmas pareigūnas, kuris, pasitikdamas pirmas, o išlydėdamas paskutinis, reprezentuoja mūsų šalį. Jis dieną naktį saugo viešąją tvarką, visuomenės saugumą pasienyje, todėl šita profesija tikrai yra labai reikalinga“, – neabejoja A. Beloručkinas.