Sekmadienį VSAT Varėnos pasienio rinktinės Tribonių pasienio užkardos pareigūnai Šalčininkų rajone esančio Stasylų geležinkelio punkto prieigose pastebėjo tris įtartinus asmenis. Iš miško išbėgusi trijulė pamėgino įlipti į vieną ką tik iš Baltarusijos įvažiavusio ir tuo metu bėgiais riedėjusio krovininio traukinio vagoną. Šiuo sąstatu iš Baltarusijos ir į Lietuvos gilumą buvo gabenamas trąšų krovinys.

Trijulei nepavyko įlipti į vagoną, todėl ji pasišalino atgal į mišką. Paliktais pėdsakais pasieniečiai su tarnybiniu šunimi nusekė kelis šimtus metrų link kelio Šalčininkai–Čiužakampis, kur buvo aptiktos automobilio ratų vėžės. Neabejojama, kad čia trys asmenys įsėdo į jų laukusią mašiną ir pasišalino.

Sąstatą Varėnos rinktinės Kriminalinės žvalgybos skyriaus bei Specialiosios paskirties komandos pasieniečiai apžiūrėjo, kai šis sustojo Vaidotų geležinkelio stotyje. Į pagalbą taip pat buvo pasitelkti bendrovės „Lietuvos geležinkeliai“ Prevencijos departamento darbuotojai.

Patikros metu viename traukinio vagone su trąšomis buvo aptiktos 35 dėžės cigarečių „Fest“. Visi 17,5 tūkst. pakelių buvo pažymėti baltarusiškomis banderolėmis. Tokio krovinio vertė Lietuvoje, įskaičiavus visus privalomus sumokėti mokesčius, yra daugiau nei 50 tūkst. eurų.

Įvykio aplinkybes aiškinasi ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis pradėję Varėnos rinktinės pareigūnai.
Tai trečias kartas per pastaruosius porą mėnesių, kuomet pasieniečiai iš Baltarusijos įvažiavusiuose ir trąšas gabenusiuose krovininiuose sąstatuose rado kontrabandinių cigarečių.

Lapkričio pradžioje Radviliškio rajone pasieniečiai tokiame traukinyje aptiko 11 tūkst. pakelių negaliai gabentų rūkalų. Gruodžio pradžioje Šiaulių rajone patikrintame krovininiame vagone VSAT pareigūnai rado 61 tūkst. pakelių cigarečių.