Japonijos oro linijų pilotas 42 metų Katsutoshi Jitsukawa įkliuvo ankstų spalio 28-osios rytą, apie 6.10 val. Heathrow oro uoste. Iš čia jo valdomas lėktuvas turėjo skristi į Tekančios saulės šalį. Sulaikymo metu iki skrydžio buvo likę vos 50 minučių, nors kabinoje jau sėdėjęs pilotas buvo akivaizdžiai neblaivus, nuo jo sklido alkoholio kvapas.

Kaip pasakojo oro uosto apsaugos darbuotojai, vyras „sunkiai stovėjo ant kojų, jo akys buvo tarsi stiklinės, sklido stiprus kvapas“.

Kai apsaugininkai paprašė jo sustoti, japonas gynėsi ir melavo – esą dieną prieš tai išgėrė šiek tiek viskio, pasitikrino alkotesteriu, testas neva buvęs teigiamas.

Vėliau jis dingo iš kabinos ir aptiktas tualete skalaujantis burną.

Pilotui išsisukti nepavyko pakartotinio patikrinimo metu jo organizme aptiktas alkoholio kiekis smarkiai viršijo leistiną ribą: 100 mililitrų kraujo buvo 189 miligramai alkoholio, kai norma yra vos 20 miligramų.

Prie sienos priremtas K. Jitsukawa prisipažino praėjusią naktį išgėręs bent 2 butelius vyno ir nemažai alaus.

Už tai Londono Islewortho karūnos teismas japonui skyrė 10 mėnesių laisvės atėmimo bausmę ir griežtai pasmerkė tokį jo elgesį.

„Jūs esate patyręs pilotas, tačiau ilgai gėrėte prieš skrydį. Skrydis į Japoniją trunka apie 12 valandų, taip pasielgęs jūs kėlėte pavojų visiems lėktuve buvusiems žmonėms.

Galimos tokio girtavimo pasekmės galėjo būti katastrofiškos, vien mintis apie tai kelia siaubą“, – sakė teisėjas Phillipas Matthewsas.