Be to, teismo sprendimu, kaltinamasis nukentėjusiam motociklininkui turės sumokėti 28 tūkst. eurų neturtinės žalos ir daugiau nei 3 tūkst. eurų už advokato paslaugas ir dokumentų vertimą, praneša Šiaulių apylinkės teismas.

„Kaltinamasis žinojo, kad purkštuvas, kuriam neatlikta techninė apžiūra ir techninis tikrinimas po jo pertvarkymo, negali būti naudojamas pagal tiesioginę jo paskirtį, tačiau leido jį naudoti, – sako Šiaulių apylinkės teismo Pakruojo rūmų teisėja Kristina Jurevičienė. – Teismas mano, kad kaltinamasis, turėdamas ilgametę patirtį žemės ūkio veikloje, daug technikos, turėjo numatyti darbo įrenginių pavojingumą, galinčias kilti neigiamas pasekmes kitiems asmenims“.

Atsakingo žmogaus už žemės ūkio techniką ūkyje nebuvo paskirta, todėl už ją buvo atsakingas pats kaltinamasis. Jis, kaip darbdavys, turėjo imtis priemonių, kad darbo įrenginys būtų tinkamai techniškai prižiūrimas ir palaikoma jo reikiama techninė būklė.

Kaltinamojo atsakomybę lengvinančių aplinkybių nenustatyta. J. Jurgeliūno kaltę sunkinanti aplinkybė yra ta, kad dėl padarytos veikos atsirado sunkių padarinių ir kilo reali grėsmė nukentėjusio asmens gyvybei. Kaltinamojo veika priskiriama prie neatsargių nusikaltimų kategorijos. Kaltinamasis neteistas, baustas administracine tvarka, vykdo individualią žemės ūkio veiklą. Atsižvelgiant į minėtus faktus, teismas daro išvadą, kad bausmės tikslai bus pasiekti paskyrus laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant.

Nukentėjusysis buvo pareiškęs civilinį ieškinį 2 tūkst. eurų turtinei ir 98 tūkst. eurų neturtinei žalai atlyginti. Teismas netenkino prašymo dėl turtinės žalos atlyginimo už įvykio metu sudaužytą motociklą „Harley Davidson FLSTSI“, nes nepateikta duomenų apie motociklo vertę. Nukentėjusiajam buvo sumokėta draudimo išmoka.

Teismui nekilo abejonių, kad nukentėjusysis dėl įvykio metu patirto sunkaus sveikatos sutrikdymo patyrė neturtinės žalos. Nukentėjusiajam buvo nustatytas netektas darbingumas 80 procentų. Teismas įvertino sužalojimo laipsnį, patirtą fizinį skausmą, liekamuosius sužalojimo padarinius, prarastą darbingumą, galimybių praradimą. Teismas, vadovaudamasis sąžiningumo ir protingumo kriterijais, nukentėjusiajam padarytos neturtinės žalos dydį įvertino 28 tūkst. eurų.

Teismas nustatė, kad nelaimė įvyko 2011 m. liepos 18 d. Pakruojo rajone, kelyje Rozalimas–Plaučiškiai–Pakalniškiai. Kaltinamojo J. Jurgeliūno ūkiui priklausančiam traktoriui tempiant prikabintą techniškai netvarkingą purkštuvą, lūžo jo dešinės pusės rato ašis. Nukritus ratui, purkštuvas kliudė medį, o dėl techninių reikalavimų neatitinkančių savadarbių, per mažų tokio tipo purkštuvams, sijų atramų ir sijų tvirtinimui būtinų fiksatorių nebuvimo, išsiskleidė kairės pusės purkštuvo strėlė, kuri kliudė priešinga kryptimi važiavusį motociklą „Harley Davidson“, kurį vairavo nukentėjusysis. Per eismo įvykį buvo sunkiai sutrikdyta motociklininko sveikata.

Nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo dienos gali būti skundžiamas apeliacine tvarka Šiaulių apygardos teismui.