Byloje yra trys įtariamieji: gydytojas odontologas Eugenijus Čiuplevičius, informacinių technologijų specialistas, verslininkas A. M. ir IT specialistas S.V. Teisėsaugos duomenimis, abu informacinių technologijų specialistai turi vidurinį ir aukštesnįjį išsilavinimą, medikas – aukštąjį išsilavinimą. Nenustatyta, kad vykdant nusikaltimą būtų dalyvavę daugiau asmenų.

Du iš trijų įtariami turto prievartavimu, trečiasis – neteisėtu prisijungimu ir duomenų užvaldymu. Nė vienas asmenų iki tol nebuvo teistas, pagrindinis nusikaltimų organizatorius anksčiau kaltintas papirkimu, bet atleistas nuo atsakomybės pagal laidavimą.

„Asmenims inkriminuojama, kad jie turto prievartavimo būdu siekdami užvaldyti tiek privačių asmenų, tiek UAB „Grožio chirurgija“ turtą, iš bendrovės duomenų bazių įgijo privačius asmenų, klinikos pacientų duomenis ir vėliau prievartavo turtą grasindami šiuos duomenis paviešinti“, – per spaudos konferenciją penktadienį sakė Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Martynas Jovaiša.

Pasak jo, iš „Grožio chirurgijos“ reikalauta 500 tūkst. eurų vertės „bitcoin“ kriptovaliutos, iš klinikos klientų – nuo 50 iki 800 eurų. Ieškinių suma dėl padarytos neturtinės žalos siekia 230 tūkst. eurų, dar kelis tūkstančius eurų gali siekti turtinė žala. Dalis nukentėjusiųjų – užsienio piliečiai. Tikslios sumos, kiek nusikaltėliams galėjo būti pervesta pinigų, neturima, nes dalis galbūt nukentėjusių asmenų į teisėsaugą nesikreipė.

Iš viso pavogti daugiau nei 22 tūkst. klinikos klientų duomenys.

„Pripažinta beveik 100 nukentėjusiųjų, apklausta šimtas liudytojų, atlikta šimtai kitų procesinių veiksmų. Kaip tokio didelio masto tyrimas atliktas per labai trumpą laiką – įtariamieji sulaikyti po keturių mėnesių nuo tyrimo pradžios“, – sakė Kriminalinės policijos biuro viršininkas Rolandas Kiškis.

Anot jo, įtariamieji gyvena Kaune. Anksčiau skelbta, kad jie kilę iš Marijampolės.

Tyrimą atliko Kriminalinės policijos biuro 5-oji valdyba, atsakinga už nusikaltimus elektroninėje erdvėje. R. Kiškis pabrėžė, kad aiškinantis duomenų vagystę panaudoti ir kriminalinės žvalgybos, ir informacinių technologijų priemonės.

Atliekant tyrimą nustatyta, kad į „Grožio chirurgijos“ klientų duomenų bazę įsilaužta panaudojus buvusio klinikos darbuotojo prisijungimo duomenis. E. Čiuplevičius anksčiau yra dirbęs klinikoje „Grožio chirurgija“ – pareigūnai patikino, kad prisijungta ne su jo duomenimis.

Pasak R. Kiškio, iš pradžių kaltinamieji reikalavo 0,5 mln. eurų vertės bitkoinų iš klinikos, šiam planui nepavykus, imta reikalauti išpirkos iš pacientų pasinaudojant gautais kontaktiniais duomenimis.

„Trečias, ne visai pavykęs planas, buvo įdėti į anoniminį TOR tinklą visus šiuos duomenis su grasinimu, kad juos paviešinsime. Duomenis paviešino ir (buvo sakoma – BNS), kad jei norite, jog išimtumėme, perveskite tam tikrą sumą lėšų“, – sakė R. Kiškis.