Kriminalistus sveikino aukšto rango svečiai, kolegos iš užsienio. Buvo apdovanota daug pareigūnų įvairiausiais apdovanojimais - nuo padėkos raštų iki medalių ir vardinių ginklų.

Šių iškilmių metu pagerbti ir 2018-ųjų „Metų sekliai“, kuriuos išrinko speciali policijos komisija ir DELFI skaitytojai.

Policijos departamentas „Metų seklį“ renka nuo 1993-iųjų. Nugalėtojui įteikiama simbolinė Šerloko Holmso pypkė. Jau daug metų geriausią seklį renka ir DELFI skaitytojai.

Šiemet Policijos departamento komisija pirmąją vietą skyrė net dviems didžiuliams tyrimams, kuriuos atliko ir dar tęsia Klaipėdos kriminalistai bei Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) pareigūnai.

Klaipėdiečiai atskleidė lombardų tinklą, kur buvo supirkinėjamos vogtos arba apiplėšimų metu pagrobtos vertybės. Realizuojant ilgai rinktą informaciją dalyvavo pusantro šimto pareigūnų, paimta pusė milijonų eurų grynais, dešimtys kilogramų aukso bei sidabro, sulaikyta daugybė žmonių. Po to Klaipėdoje labai smarkiai sumažėjo vagysčių iš namų ir apiplėšimų gatvėse.

LKPB tyrimas irgi didžiulės apimties - demaskuota Kauno „Kamuolinių“ gauja, kuri vien iš narkotikų kontrabandos ir prekybos uždirbo apie 10 milijonų eurų. Gaujos narių sulaikymo operacija buvo itin įspūdinga - joje dalyvavo apie 300 pareigūnų, per 9 minutes įvairiose Kauno vietose buvo sučiupta 18 „kamuolinių“.

Apie abu šiuos tyrimus žiniasklaida yra anksčiau pranešusi, bet DELFI skaitytojų vertinimui renkant „Metų seklį“ šios istorijos nebuvo pateiktos. Nes, pasak pareigūnų, tuose pasakojimuose (pateiktuose Policijos departamento komisijai) aprašyti neviešinami tyrimo metodai.

Šerloko Holmso pypkes ketvirtadienį gavo LKPB skyriaus viršininkas Artūras Garla ir Klaipėdos kriminalinės policijos pareigūnas Tomas Žukas.

O DELFI skaitytojai, balsavę už jiems labiausiai patikusį tyrimą, geriausiais išrinko Kauno apskrities kriminalistus, Kėdainiuose likvidavusius reketininkų, vagių ir narkotikų prekeivių gaują. Ši organizuota grupuotė veikė ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.

Iškilmių metu policija apdovanojo ir garsųjį profesorių Liudą Mažylį, kuris surado Lietuvos nepriklausomybės akto originalą. Gavęs apdovanojimą linksmai nusiteikęs profesorius prajuokino filharmonijoje susirinkusius pareigūnus pareiškęs: „Tikėjausi gauti vardinį ginklą“.

Kartu su profesoriumi apdovanotas ir Lietuvos policijos Kriminalistinių tyrimų centro Dokumentų tyrimo skyriaus viršininkas Žilvinas Ragauskas, nes šio skyriaus specialistai nustatė, kieno ranka rašytas Lietuvos nepriklausomybės aktas.