2018 metais Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai, pasitelkdami kolegas iš kitų padalinių ir apskričių, atskleidė sunkius ir labai sunkius nusikaltimus, paėmė didelius narkotinių medžiagų kiekius.

Atlikti tyrimai dėl asmenų grupės, užsiimančios neteisėtu narkotinių medžiagų platinimu, tokių medžiagų disponavimu labai dideliais kiekiais, jų kontrabanda.

Atliekant tyrimus bendradarbiauta su Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorais.

Įvertinus gaunamą informaciją buvo padaryta išvada, kad Panevėžio miesto gyventojai (dalis jų susiję su organizuotomis nusikalstamomis grupuotėmis) užsiima neteisėtu disponavimu labai dideliais kiekiais narkotinių medžiagų. Buvo analizuojama informacija apie tokių medžiagų platinimą Panevėžyje bei kituose miestuose.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad policijos pareigūnai susidūrė su gerai savo „amatą“ išmanančiais vertelgomis. Minėti asmenys rūpinosi konspiracija, kruopščiai slėpė narkotikų laikymo vietas, keisdavo transporto priemones ir susitikimų vietas.

Narpliojant minėtų asmenų nusikalstamą veiklą, nustatyti galimi jų vaidmenys, buvo siekiama išsiaiškinti kokiais kiekiais, kada, į kokias vietas yra pristatomi narkotikai, kurie po to išplisdavo gatvėse. Renkant informaciją, nustatant visus bendrininkus, tyrimą apsunkino tai, kad asmenys buvo ne tik iš Panevėžio, bet ir iš kitų Lietuvos miestų: Kupiškio, Vilniaus, Utenos.

Itin svarbu buvo nustatyti „pirmas rankas“, t. y. asmenis, kurie tiesiogiai atsakingi už narkotinių medžiagų kontrabandą ar gaminimą.

Pareigūnų pastangos davė vaisių, gauta informacija dėl galimo kontrabandos organizavimo iš užsienio į Lietuvos Respubliką. Narkotikai turėjo būti gabenami lengvuoju automobiliu. Pareigūnai parengė sulaikymo operacijos planą.

Buvo daroma pagrįsta išvada, kad kelionė rengiama turint tikslą įsigyti narkotines ar psichotropines medžiagas, kurias kontrabandos būdu planuojama parsigabenti į Lietuvą. Tyrimą apsunkino tai, kad nebuvo žinoma, į kokią konkrečiai šalį planuojama išvyka ir kurią dieną asmenys planuoja grįžti.

Nustatyta, kad asmenys išvyko automobiliu angliškais numeriais. Buvo nutarta patikrinti iš užsienio grįžtantį automobilį. Neišsenkanti policijos pareigūnų kantrybė pasiteisino.

Sulaikius automobilį ir juo važiavusius vyriškius, atliekant kratą automobilyje, nuėmus abiejų užpakalinių durų vidines apdailas, rasti 23 izoliacine juosta apvynioti paketai, kurių vieną patikrinus buvo matyti, kad tai augalinės kilmės medžiaga, buvo įtariama, kad tai kanapės.

Kratų metu rasti beveik 2,5 kg narkotinių medžiagų, šaunamasis ginklas, kiti ikiteisminiam tyrimui reikšmingi daiktai. Gauta duomenų, kad narkotinės medžiagos galėjo būti pargabentos iš Ispanijos Karalystės. Minėtų medžiagų „gatvės“ kaina galėjo siekti 30 000 eurų.

Pareigūnai toliau aktyviai ir kruopščiai tęsė gaunamos informacijos apie narkotines medžiagas vertinimą, intensyviai tikrino ją. Buvo gaunama informacija apie policijai žinomų asmenų konspiracines patalpas, transporto priemones, komunikavimo būdus, narkotinių medžiagų paplitimą ne tik Panevėžio mieste, bet ir kituose Lietuvos kampeliuose.

Realizuojant šią informaciją, atliekant kratas rasti polietileno maišai su supakuota augalinės kilmės medžiaga. Nustatyta, kad teisėsaugai žinomi asmenys neteisėtai įsigijo beveik 18 kg narkotinės medžiagos. Tokį kiekį išplatinus gatvėje, kaina galėtų siektų 180 000 eurų. Šiuo metu yra nustatyti platinimo keliai į kitus miestus, tiriama informacija apie galimus bendrininkus, aiškinamasi dėl jų veiklos mąsto ir paplitimo.

Įtarimai pareikšti penkiems asmenims, vienas apklaustas kaip specialusis liudytojas.

Reikėjo daug kantrybės ir įžvalgumo įvertinant gaunamą informaciją ir tinkamai ją panaudojant, planuojant veiksmus bei sulaikymo operacijas.

Šie pradėti ikiteisminiai tyrimai ypatingi tuo, kad išaiškinti asmenys, kurie tvindė gatves narkotikais. Įtariama, kad tokios medžiagos pasiekdavo „klientus“ ne tik Panevėžio mieste. Atliktas tyrimas yra puikus komandinio darbo ir skirtingų institucijų bendradarbiavimo pavyzdys. Sulaikius minėtus įtariamuosius uždaryta viena iš narkotinių medžiagų tiekimo arterijų.

Ne tik pažanga, modernūs, šiuolaikiški įrankiai, bet ir policijos pareigūnų užsispyrimas, atsidavimas ir pasiryžimas kovojant su organizuotu nusikalstamumu, užtikrintai padeda užkardyti nusikaltimus bei nutraukia tolesnių nusikaltimų grandinę.

Už labiausiai patikusį tyrimą DELFI skaitytojai galės balsuoti nuo spalio 20 d. Daugiausiai skaitytojų balsų surinkusios bylos tyrėjams – visuomenės išrinktiems metų sekliams – DELFI įteiks prizą spalio pabaigoje minint Kriminalinės policijos dieną.