Beveik du mėnesius Tauragės apskrities pareigūnai intensyviai rinko informaciją apie organizuotą grupę asmenų, kurie 2017 metų antroje pusėje, per tris mėnesius padarė 32 nusikalstamas veikas, susijusias su sukčiavimais. Sukčiai, kurių dalis jau atlikinėjo laisvės atėmimo bausmes už kitus nusikaltimus, laikydamiesi konspiracijos, naudodami priemones, kurios apsunkino jų identifikavimą, kėsinosi į pagyvenusių žmonių turtą.

Sukčių taikiniais dažniausiai tampa senyvo amžiaus, vieniši senjorai, kurie pasižymi silpna klausa, prastu regėjimu, prasta atmintimi. Tai viena iš sukčiavimo formų, kai manipuliuojama pagyvenusių žmonių patiklumu, artimaisiais ir jų sveikatos problemomis, tuo siekiant užvaldyti viso gyvenimo santaupas.

Per dieną šimtus kartų skambindami į fiksuoto ryšio telefonus, veikia pagal visiems žinomą schemą „alio, mama“. Įtariamieji savo aukoms prisistatydavo policijos pareigūnais arba chirurgais. Skambinantis imituodavo artimo aukai asmens balsą, o pastarajai sutrikus, pasinaudodavo jos pažeidžiamumu. Iškalbingi sukčiai išgaudavo iš aukos artimųjų vardus, ir tai panaudodavo kuriant legendą, pavyzdžiui: „Jūsų dukra Elytė, krisdama nuo laiptų, netyčia pastūmė mažą mergaitę, kuri patyrė sunkius sužalojimus, dabar aš daktaras-chirurgas, rizikuodamas savo darbu, nenorėdamas, kad policija sugadintų Elytei gyvenimą, susitariau su mažos mergaitės tėveliais, kad šie palauktų, nekviestų policijos, žinoma, jei tik jūs galėsite už Elytę sumokėti 5000 eurų“. Aukai sutikus, legenda tęsiama: „Pas jus atvažiuos mažos mergaitės giminaitis, kuris paims iš jūsų pinigėlius ir pasirašys susitarimą, kad neturi pretenzijų“.

Iki tol veikusi schema staiga ėmė nebeveikti, nors aukos sukčių bendrininkams ir perduodavo pinigus. Piliečių pasitikėjimas policijos darbu davė rezultatų. Atvykus sukčiams policija jau būdavo surengusi pasalas atėjusiems paimti pinigų ir netrukus sulaikydavo juos su nenuginčijamais įkalčiais ir išviliotais pinigais.

Kruopštus, intensyvus ir atsakingas darbas, kurį atliko Tauragės apskrities pareigūnai (atskirais atvejais bendradarbiaudami su kolegomis iš kitų apskričių), užtikrino beveik šimtaprocentinį vadinamų „kojomis“ bendrininkų sulaikymą ne tik Tauragės apskrities teritorijoje bet ir Šiaulių, Kauno, Klaipėdos bei Vilniaus apskrityse.

Šie sulaikymai iki minimumo sumažino nusikalsti linkusių, stebimų asmenų nebaudžiamumo pojūtį, pastebėti atsisakymai dalyvauti nusikaltimo daryme.

Tiriant sukčiavimo bylas svarbu nustatyti šių nusikaltimų organizatorius, vadinamąsias „galvas“. Dažniausiai tai įkalinimo įstaigose esantys ir bausmes už įvairius nusikaltimus atliekantys asmenys.

Ikiteisminių tyrimų metu nustatyta 14 įtariamųjų, pateikti įtarimai dėl sunkių, apysunkių ir nesunkių nusikaltimų, susijusių su sukčiavimais. Įtariamaisiais tapo ne tik pinigus paėmę ir įvykio vietoje sulaikyti asmenys bet ir nusikaltimo organizatoriai bei kurstytojai.

„Visuomenė turi suprasti, kad kai paskambinęs „pareigūnas“ ar „daktaras - chirurgas“ pradeda vapenti, jog reikalingi pinigai nukentėjusiojo gydymui ar patirtos žalos kompensavimui, nedelsdami nutraukite pokalbį, nesiveldami į jokias diskusijas, ginčus, nes akivaizdu, kad tai – į jūsų santaupas nusitaikę telefoniniai sukčiai. Nei pareigūnai, nei gydytojai netarpininkauja dėl piniginių santykių sureguliavimo tarp kaltininko ir nukentėjusiojo. Pagrindinė frazė, kuri atbaido sukčius: „Aš neturiu pinigų!“. Žmonių sąmoningumas stabdo nusikalstamas veikas bei padeda išsaugoti per gyvenimą sukauptą turtą“, - sako Tauragės policijos pareigūnai.

Už labiausiai patikusį tyrimą DELFI skaitytojai galės balsuoti nuo spalio 20 d. Daugiausiai skaitytojų balsų surinkusios bylos tyrėjams – visuomenės išrinktiems metų sekliams – DELFI įteiks prizą spalio pabaigoje minint Kriminalinės policijos dieną.