2017 metais Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo skyriuje pradėtas tyrimas, gavus informacijos apie Marijampolėje ir Marijampolės apskrityje stipriai suaktyvėjusią prekybą narkotinėmis
medžiagomis – kanapėmis. Pareigūnai pastebėjo, kad daugelyje bylų, atlikus paimtų kanapių tyrimus, jų sudėtis ir stiprumas rodė, jog medžiagos neabejotinai yra auginamos Lietuvoje, dirbtinėje specialiai sukurtoje aplinkoje – laboratorijoje.

Net žiemą iš sulaikytųjų buvo paimamos žalios, t. y. neišdžiovintos, kanapės. Žinant, kad didelio kanapių kiekio auginimui reikalingos specialios sąlygos, buvo iškelta versija, jog Marijampolės apskrityje yra įrengta narkotinių medžiagų auginimo laboratorija, kurioje užauginami labai dideli kiekiai kanapių. Vėliau narkotinės medžiagos yra išplatinamos Marijampolės apskrities narkotikų prekeiviams ir visiškai užpildo Marijampolėje veikiančią narkotikų prekybos rinką.

Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo skyriaus pareigūnai užsibrėžė tikslą išsiaiškinti kanapių laboratoriją, užkirsti kelią prekybai narkotinėmis medžiagomis.

Tiriant nustatyta, kad kanapių auginimu ir platinimu užsiima du broliai. Vienas jų gyvena Marijampolėje, o kitas Kalvarijos savivaldybėje. Nustatyta, kad vienas brolių dideliais kiekiais kanapių aprūpina Marijampolėje veikiančius platintojus.

Pareigūnų pagrindinis tikslas buvo nustatyti kanapių auginimo vietą. Tirdami jie rinko duomenis, atliko išsamią gautos informacijos analizę ir išsiaiškino kanapių platinimo schemą. Be to, rinkta informacija apie narkotinių medžiagų realizaciją. Pareigūnai stebėjo galimus įtariamuosius, aiškinosi narkotinių medžiagų pardavimo vietas, laiką, nustatė narkotinių medžiagų pirkėjus. Prekyba kvaišalais vyko Marijampolėje esančiame bute, kuriame gyveno vienas brolių. Pastebėta tendencija, kad prekyba prasidėdavo jiems grįžus iš užmiestyje esančios sodybos.

Pareigūnai iškėlė versiją, kad kanapių auginimo laboratorija yra minėtoje sodyboje. Konspiratyviai apžiūrėjus užmiestyje esantį gyvenamąjį namą, paaiškėjo, kad jis niekuo neišsiskiria iš kitų aplinkui esančių gyvenamų sodybų.

Tada kriminalistai panaudojo termovizorių. Juo nustatyta tiksli namo vieta, skleidžianti didžiausią šilumos kiekį. Tyrėjai patikrino šioje sodyboje sunaudojamos elektros energijos kiekį, kuris pasirodė neproporcingai didelis. Surinkti duomenys tvirtino iškeltą versiją apie kanapių laboratoriją.

Tiriant nustatyta, kad vienas iš brolių reguliariai, beveik kiekvieną dieną, vyksta į Marijampolėje esančius garažų masyvus. Termovizoriumi nustatyta, kad ir garažas skleidžia didesnį šilumos kiekį, tai tyrėjams leido įtarti, kad garaže taip pat įrengta kanapių auginimo laboratorija.

Siekdami surinkti daugiau įrodymų, Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato kriminalistai sulaukė momento, kai minėtose laboratorijose buvo užaugintas ir pradėtas platinti naujas kanapių derlius. Tada prasidėjo kratos ir sulaikymai.

Kruopštus pareigūnų darbas, kantrybė, surinkta informacija ir jos analizė davė rezultatų – 2017 m. kovo 11 d. Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo skyriaus pareigūnams po beveik pusę metų trukusio tyrimo pavyko surasti gerai užmaskuotas 2 atskiras gerai įrengtas kanapių auginimo laboratorijas – Kalvarijos savivaldybės teritorijoje, įtariamųjų užmiesčio sodyboje, gyvenamojo namo rūsyje, ir viename garažų masyvų Marijampolėje.

Patalpose, kuriose buvo auginamos kanapės, buvo įrengta speciali ventiliacijos sistema, specialus apšvietimas, termometras–hidrometras, palaikantis pastovią temperatūrą ir oro drėgmę, sienos išklijuotos šviesą atspindinčia termoplėvele, išvedžiota plastikinių vamzdžių drėkinimo sistema. Visos sistemos buvo įjungtos ir tuo metu veikė. Gretimose patalpose rastos laistymui skirtos talpyklos ir įrenginiai, laistymui ir tręšimui skirti specifiniai skysčiai.

Paimtas didelis kiekis narkotinių medžiagų. Sulaikyti 3 asmenys. Du narkotinių medžiagų augintojai ir narkotinių medžiagų įgyjėjas bei platintojas. Sulaikymo metu pas asmenis buvo surasta apie 100 gramų kanapių. Laboratorijose darbavosi du broliai Marijampolės savivaldybės gyventojai R. K., gim. 1978 m., ir E. K., gim. 1977 m. Vienas brolių policijai gerai žinomas – jis ankščiau teistas už įvairius nusikaltimus.

Laboratorijose rasta išdžiovintų kanapių ir jų dalių, ką tik nuskintų ir džiovinamų kanapių, auginamų kanapių daigų. Iš viso rasta apie 7 kg narkotinių medžiagų.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal tris Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso straipsnius: 260 str. 2 d. – neteisėtas disponavimas narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti (maksimali bausmė už tokio pobūdžio nusikaltimus – laisvės atėmimas nuo 8 iki 10 metų), 265 str. 1 d. – neteisėtas aguonų ar kanapių auginimas (baudžiama viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki 5 metų) ir 259 str. 1 d. – neteisėtas disponavimas narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti (baudžiama bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki 2 metų).

Įtariamasis R. K. (gim. 1978 m.) buvo suimtas trims mėnesiams.

Atliekamo ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad įtariamasis R. K., paleistas po jam skirto suėmimo į laisvę, toliau daro nusikalstamas veikas, t .y. toliau augina ir teikia kanapes Marijampolėje veikiantiems narkotikų platintojams. Gavus minėtą informaciją, imta ieškoti naujos kanapių auginimo vietos. Atlikus intensyvius žvalgybinius veiksmus, nustatyta nauja R. K. kanapių plantacija.

Pareigūnai, išanalizavę surinktą informaciją, nustatė laiką, kai įtariamasis nuėmė užaugintą kanapių derlių. Nedelsiant organizuotas minėto asmens sulaikymas. Kratų metu, pasitelkus į pagalbą Marijampolės pataisos namų Kinologijos skyriaus pareigūnus su tarnybiniu šunimi, R. K. sodyboje, ūkiniame pastate, šiene, rasti paslėpti maišai su labai dideliu kiekiu narkotinių medžiagų – kanapių. Nuvykus į plantaciją, esančią netoli R. K. sodybos, gerai užmaskuotoje vietoje – krūmynuose – rasta didelė kanapių plantacija. Iš jos paimta kanapių daigų.

Iš viso paimta apie 9 kg narkotinių medžiagų – kanapių.

Už labiausiai patikusį tyrimą DELFI skaitytojai galės balsuoti nuo spalio 23 d. Daugiausiai skaitytojų balsų surinkusios bylos tyrėjams – visuomenės išrinktiems metų sekliams – DELFI įteiks prizą spalio pabaigoje minint Kriminalinės policijos dieną.