Informatikos ir ryšių departamento prie Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, per 2 metus net 430 asmenų nuteisti pakartotinai už vairavimą, kai girtumas viršija 1,5 prom. Šalies „rekordininkas“ už šį nusikaltimą teistas jau penkis kartus. Motyvuojant asmens duomenų apsauga, neatskleidžiama, kuriame mieste ar rajone gyvena piktybiškiausias Lietuvos girtuoklis-vairuotojas.

Vilniaus apskrityje jau yra daugiau nei 50 asmenų, už vairavimą girtam teistų 2-3 kartus. Vienas Vilniaus rajono gyventojas ketvirto teismo nesulaukė - mirė, kai jo ketvirtoji byla dar nebuvo perduota teismui. O kitas per du metus teistas jau keturis kartus. Pastarasis vilnietis yra ramus žmogus, turėjo šeimą, nuolat gailisi, kad girtas sėdo prie vairo. Pasak pareigūnų, tai tiesiog silpnas žmogus, negalintis atsispirti alkoholiui.

„Du ir daugiau kartų teistieji - žmonės su priklausomybe alkoholiui. Jie žino, supranta, kad daro nusikaltimą, kaskart gailisi“, - DELFI pasakojo Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos valdybos Nusikalstamų veikų eismo saugumui viršininkas Alvaras Bacevičius.

Dažniausiai teismai pirmais kartais neskiria laisvės atėmimo apsiribojama teisės vairuoti atėmimu 2-3 metams, bauda nuo 50 MGL (1 MGL - 50 eurų) ir automobilio konfiskavimu. Jei girtas vairavo svetimą automobilį (pvz., nuomotą), konfiskuojama to automobilio vertė. Jau yra atvejis, kai iš asmens, vairavusio brangų svetimą automobilį, teismas konfiskavo mašinos vertę - apie 40 tūkst. eurų.

Dauguma vairuoti mėgstančių piktybinių girtuoklių naudojasi pigiais automobiliais, kad konfiskavimas nebūtų labai skaudus. Pasak Kelių policijos pareigūno, seniau tokie asmenys bijodavo, kad mašina bus konfiskuota, o dabar jiems nusispjauti, nes važinėja su lupenomis.

Pasak A. Bacevičiaus, Vilniaus apskrityje įkliuvusių girtų vairuotojų daugėja. Pareigūno manymu, tai susiję su visuomenės suaktyvėjimu ir nepakantumu girtiems vairuotojams. Anksčiau statistika buvo tokia, kad septyni iš dešimties neblaivių vairuotojų būdavo sulaikomi gavus visuomenės pranešimą. Dabar, remiantis visuomenės pranešimais, sulaikomi jau aštuoni iš dešimties.

„Labai puiku, kad visuomenė labai aktyvi“, - sakė A. Bacevičius. Pasak jo, maždaug 5 proc. vairuotojų yra nedrausmingi ir galvoja, kad kelyje jų niekas nemato. O 95 proc. nori važinėti saugiai ir jie puikiai mato keliuose nesąmones krečiančius vairuotojus.

Kelių policijos reidai irgi duoda rezultatų. Bet didžioji dalis girtų pažeidėjų jų nepaiso. „Paskui kaltina save. Sako, jog nesitikėjo, kad įklius. Neatsakingumas... Jie jau nesugeba susitvarkyti su savimi“, - sakė nuolat su atgailaujančiais vairuotojais bendraujantis policininkas.

Už vairavimą, kai girtumas viršija pusantros promilės, pradėjus bausti baudžiamąja tvarka, policijos duomenimis, į teismus už tokį nusikaltimą patekdavo žmonės iš įvairiausių socialinių sluoksnių. Po pusmečio žmonių iš viduriniojo sluoksnio sumažėjo, daugumą sudarė žemiausiųjų socialinių sluoksnių atstovai. Bet pastaruoju metu padėtis vėl pasikeitė - įkliūna visų sluoksnių atstovai. Į teismus tenka keliauti ir vyrams, ir moterims.

„Jie taip ilsisi, jiems nereikia didelių progų ar švenčių, kad prisigertų. Dauguma ir neieško pasiteisinimų“, - sakė A. Bacevičius.

Ne pirmą kartą teisiami vairuotojai gan dažnai gauna ir arešto bausmę. Dažniausiai - 40-60 parų. Pabuvoję už grotų žmonės ne iš žemiausiųjų socialinių sluoksnių labai nenori ten atsidurti dar sykį. Nusikalstamų veikų eismo saugumui viršininko manymu, bent daliai tokių vairuotojų areštas daro poveikį, tai efektyviausia bausmė.