Priminsime, kad vaikino kūnas miesto parke rastas ankstų penktadienio (rugpjūčio 31 d.) rytą. Ant kūno buvo matyti durtinė žaizda krūtinėje. Netrukus paaiškėjo, kad nužudytas biržietis vaikinas, kuriam buvo suėję vos 18-ka.

Sekmadienį teisėsauga savo rankose jau turėjo įtariamąjį – 22 metų jauną vyrą. Pasak prokuratūros, jis anksčiau neteistas, policijai nežinomas. Teigiama, kad įtariamasis gyveno užsienyje, o į Lietuvą buvo grįžęs atostogų. 22-metis suimtas mėnesio laikotarpiui.

Slogi šventė

Biržų miesto seniūnas Vytas Jareckas kalbėdamas DELFI sako tiek įtariamąjį, tiek auką pažinojęs tik iš matymo. Jo žiniomis, vaikinai nebuvo socialinės rizikos šeimose, atrodė tvarkingi.

„Kas pas mus [į seniūniją] ateina, tai pasiima prašymą ir vėl dingsta keliems metams. Kiek mes susidūrę, jie nebuvo kažkuo nusidėję, neturėjo problemų. Ir vienas, ir kitas – suimtasis ir amžinąjį atilsį velionis – nebuvo pakliuvę į mūsų akiratį“, – sako seniūnas.

Anot pašnekovo, abu vaikinai turėjo tėvus, buvo „aprūpinti ir socialinių problemų neturėjo“.

Biržiečiai liūdi praradę draugą, sūnų ir bendraklasį. Netrukus po įvykio buvo švenčiama Mokslo ir žinių diena, tačiau ne taip trankiai, kaip įprastai, sako V. Jareckas.

„Rugsėjo 1-osios šventinės nuotaikos nebuvo. Renginiai mokyklose buvo, bet viešose erdvėse didelio susibūrimo nebebuvo. Matyt, po kraupaus įvykio buvo pasimetę. Lyginant su kiekvienais metais, kai jaunimas švenčia viešose erdvėse, šiemet šventė praėjo ramiai“, – kalba jis.

Seniūnas stebisi, kad kilusio konflikto tarp jaunuolių negalima buvo išspręsti įprastais būdais – tiesiog taikiai pasikalbant arba nekaltai apsistumdant.

„Kas ten žino, koks buvo tikslas, jeigu ėmėsi tokių kardinalių priemonių... Toks keršto protrūkis, kad reikia griebtis kriminalinių dalykų“, – sako V. Jareckas.

Jis svarsto, kad įtariamasis nužudymo metu galėjo būti afekto būsenoje – nesuprasti, ką daro. Visgi tai tik svarstymai. Teisėsauga nieko neužsimena ir apie tai, kad į konfliktą vaikinai galėjo įsivelti būdami nuo ko nors apsvaigę.

Sklinda kalbos

Pasak seniūno, panašaus pobūdžio nusikaltimai mieste nutinka itin retai – Biržai yra rami vieta.

Galbūt dėl šios priežasties netyla miestelėnų svarstymai, kas galėjo nutikti lemtingą akimirką. Dažniausiai pasitaikanti nuomonė – vyrukai susipyko dėl asmeninių priežasčių. Sklinda kalbos, kad dėl agresijos kaltas nelaimingos meilės sukeltas pyktis, galbūt keršto troškimas.

„Girdėjau, bet mes tokių dalykų nefiksuojam. Tai galėtų žinoti tik artimųjų ratas. Tik dabar tokios kalbos pasigirsta, Bet jeigu taip ir buvo, kažkas nebegerai su sveikata, kad reikėjo imtis tokių priemonių“, – kalba V. Jareckas.

Pašnekovas sako pirmadienį kalbėjęs su nužudyto vaikino tėčiu. Pastarasis sakė, kad pareigūnai dar neatiduoda sūnaus kūno, vyksta jo tyrimas.

Beje, vietos žmonės kalba, kad parke, kuriame penktadienio rytą rastas kūnas, įvykio išvakarėse buvo susibūręs jaunimas. Faktą, kad kiek atokiau miesto centro esantis parkelis yra populiarus tarp Biržų jaunimo, patvirtina ir V. Jareckas.

Girdėjau, bet mes tokių dalykų nefiksuojam. Tai galėtų žinoti tik artimųjų ratas.
V. Jareckas

„Savaitę po keletą kartų susirenka, yra pavėsinė, treniruokliai. Jie pamėgę vietą, susirenka joje. Kartais būna vandalizmo protrūkių. Šiemet nebuvo tokių įvykių, bet anksčiau būdavo, kad šiukšliadėžę išversdavo, suoliuką į upę įmesdavo, aplaužydavo poilsio įrenginius“, – tvirtina seniūnas.

Prokuratūra daug atskleisti negali

Susisiekus su Panevėžio vyriausiojo policijos komisariato komunikacijos poskyrio darbuotojais, buvo paaiškinta, kad policija apie nužudymą komentuoti nebegali – tyrimas perduotas Panevėžio prokuratūros žinion.

Pastarosios atstovė Rasa Stundžienė teigė, kad daug detalių apie įvykį atskleisti negali. Anot jos, šiuo metu įtariamais yra tik vienas.

„Šiuo metu yra vienas įtariamasis – asmuo, kuris yra suimtas. Be abejo, tiriamos ir kitos versijos. Aiškinamasi, jeigu bus nustatyti kažkokie faktai, kad tai buvo ne vieno asmens darbas, tuomet bus pokyčių. Viskas įvyko penktadienį, o šiandien dar tik antradienis, todėl dar labai anksti sakyti, kad byla baigta“, – sako R. Stundžienė.

Rasa Stundžienė

Prokuroras, anot jos, miglotai užsimena apie galimas įvykio priežastis: „Įtariama, kad tai buvo asmeninio pobūdžio konfliktas. Auka ir įtariamasis buvo pažįstami.“

Versijos apie nelaimingą meilę ir kerštą dėl jos R. Stundžienė nekomentuoja – esą tokios informacijos ji neturi, tačiau tai nereiškia, kad ji yra klaidinga. „Bet vėlgi, tai nėra oficialių šaltinių informacija“, – pripažįsta prokuratūros atstovė.