DELFI primena, kad prestižiniame sostinės Antakalnio rajone praeitą ketvirtadienį įvyko išpuolis prieš užsienietį. Du vyrai stotelėje autobuso laukiančiam užsieniečiui smogė į veidą ir šaukė „Lietuva lietuviams“.

Penkerius metus Lietuvoje gyvenantis Ekvadoro pilietis vėliau žurnalistams pasakojo, esą tai pirmas toks incidentas. Vaikinas manė, kad užpuolikai autobusų stotelėje Antakalnyje laukė būtent jo, mat jis bemaž kasdien lankosi joje.

Sostinės policijos atstovai praeitą savaitę aiškino, kad pareigūnai, gavę iškvietimą, dar 20 minučių važinėjo aplink autobusų stotelę ir, pagal nukentėjusio užsieniečio nurodytus požymius, ieškojo įtariamųjų, tačiau jų nerado.

Taip pat buvo pasirodžiusi informacija, esą užsienietis atsisakė ir medikų pagalbos, ir rašyti pareiškimą. Tačiau vėliau patikslinta, kad Ekvadoro pilietis pareiškimą dėl užpuolimo visgi parašė, tačiau jį dar reikėjo išversti (buvo parašytas anglų kalba), todėl pareigūnai apie pareiškimą oficialių duomenų ilgai negavo.

Trečiadienį policija informavo, kad Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai, atlikę tyrimo veiksmus, skirtingose Lietuvos vietose, sulaikė du asmenis, kurie įtariami panaudoję fizinius veiksmus prieš ekvadorietį Fabianą Sanchezą.

Spalvingos asmenybės

Ketvirtadienio rytą sušauktoje spaudos konferencijoje Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Saulius Gagas atskleidė daugiau duomenų apie šį tyrimą.

Pasak jo, ikiteisminis tyrimas dėl viešosios tvarkos pažeidimo ir neapykantos kurstymo buvo pradėtas šią savaitę, antradienį. Pradėjus tyrimą, nukentėjęs užsienietis buvo iškviestas į apklausą, peržiūrėta aplink užpuolimo vietą esančių vaizdo stebėjimo kamerų medžiaga.

Saulius Gagas

Trečiadienį policija skirtingose šalies vietose sulaikė du įtariamuosius (18 ir 26 m.). „Matome, kad asmenybės kriminaline prasme yra tikrai spalvingos“, – apibūdino S. Gagas. Jie policijai žinomi dėl panašaus pobūdžio, kaip ir Antakalnyje, nusikaltimų.

Jis žurnalistams sakė, kad tai – Vilniaus gyventojai. Tiesa, sakydamas, kad tai – ikiteisminio tyrimo duomenys, policijos viršininkas negalėjo atskleisti, kokia yra vyrų tautybė.

„Nusikaltimus tiriame nepriklausomai nuo įtariamųjų tautybės ar rasės“, – patikino sostinės policijos vadovas.

Pasak jo, vyresnysis (26 m.) buvo ne kartą teistas. „Vyresnysis nuteistas už viešosios pagarbos vietos išniekinimą, neapykantos kurstymą, sunkų ir nesunkų sveikatos sutrikdymą“, – nurodė komisariato viršininkas.

Jaunesnysis (18 m.) taip pat pasižymėjęs. Jo atžvilgiu yra pradėti keli ikiteisminiai tyrimai dėl sukčiavimo, grasinimo nužudyti, terorizavimo.

Anot S. Gago, policija prašys, kad įtariamiesiems būtų skirta griežčiausia kardomoji priemonė – suėmimas. Kokiam laikotarpiui bus suimti du vyrai kol kas dar nėra aišku.

Maksimali bausmė už tokio pobūdžio nusikaltimus – laisvės atėmimas iki 2 metų.

Pasidžiaugė, kad nusikaltimų mažėja

S. Gagas spaudos konferencijos metu pasidžiaugė, kad neapykantos kurstymo nusikaltimų nuolat mažėja. „2017-aisiais Lietuvoje buvo maždaug 17 tokio pobūdžio nusikaltimų, kai anksčiau jų buvo užregistruojama daug daugiau“, – sakė jis.

Policijos viršininkas pasiūlė prisiminti pirmąsias sostinėje „Baltic Pride“ gėjų eitynes, vykusias 2010-aisiais.

„Galime prisiminti, kiek buvo komentarų naujienų portaluose, kaip elgėsi žmonės, susirinkę į vietą, kaip elgėsi kai kurie Seimo nariai. Šiandien to nėra“, – džiaugėsi S. Gagas.

Pasak viršininko, didžioji dauguma neapykantos kurstymo nusikaltimų šiandien įvykdomi internetinėje erdvėje – komentaruose po straipsniais naujienų portaluose ar socialiniuose tinkluose.