Teismas informavo, kad liepos 13 d. Kauno apygardos teisme buvo paskelbta nutartis byloje, kurioje nagrinėtos keturių asmenų nužudymo ir vieno asmens sunkaus sveikatos sutrikdymo 2017 m. kovo 27 d. aplinkybės, kuomet 27 m. apsaugos darbuotojas E. Anupraitis Kauno rajone iš savigynai išduoto ir teisėtai turimo šaunamojo ginklo tyčia nušovė savo artimus giminaičius – močiutę, mamą, tėvą ir dėdę, ir sunkiai sutrikdė senelio sveikatą.

Pats nusikaltimo pobūdis, nužudytų asmenų skaičius, akivaizdaus motyvo nebuvimas, šaunamojo ginklo panaudojimo aplinkybės, paleistų šūvių skaičius (21–24), tai, kad šis asmuo turėjo rankiniu būdu ne kartą papildyti ginklo dėtuvę, taip pat paties E. A. tyrimo metu duotų parodymų nuoseklumas, išskyrus visišką atminties praradimą dėl aptariamo nusikaltimo, pagrįstai leido tyrimą atlikusiai institucijai suabejoti vyriškio psichikos būkle.

Dar ikiteisminio tyrimo metu nustačius, kad įtariamasis baudžiamojo įstatymo uždraustos veikos padarymo metu negalėjo suvokti veikos pavojingumo ir valdyti savo veiksmų, jam skirtas priverstinis gydymas – stacionarus stebėjimas specializuotoje psichikos priežiūros įstaigoje griežto stebėjimo sąlygomis. Visi bylos duomenys ir ekspertizių aktai patvirtino išvadą, kad E. Anupraitis lėtiniu psichikos sutrikimu serga ir šiuo metu.

Išnagrinėjusi bylą, teisėjų kolegija padarė neginčijamą išvadą, kad ne koks kitas asmuo, o būtent E. Anupraitis savo namuose Kauno rajone dėl nenustatytų priežasčių iš jam savigynai išduoto ir teisėtai turimo šaunamojo ginklo tyčia nužudė savo artimus giminaičius.

Anot teismo, įvertinus tai, kad E. Anupraičio atlikti veiksmai itin pavojingi, smurtiniai, jų metu buvo panaudotas ginklas, nužudyti 4 asmenys, o vienas sunkiai sužalotas, o E. Anupraitis laikomas socialiai ypač pavojingu, jam taikytinos griežčiausios medicininio poveikio priemonės – stacionarus stebėjimas specializuotoje psichikos priežiūros įstaigoje griežto stebėjimo sąlygomis.

Teismas pripažino esant įrodyta, kad E. Anupraitis, būdamas nepakaltinamas, padarė minėtas nusikalstamas veikas ir skyrė jam stacionarinį stebėjimą griežto stebėjimo sąlygomis specializuotoje psichikos sveikatos priežiūros įstaigoje – VšĮ Rokiškio psichiatrijos ligoninėje.

Ši nutartis per 20 dienų nuo jos paskelbimo gali būti skundžiama Lietuvos apeliaciniam teismui, skundą paduodant per Kauno apygardos teismą.