Veislinį šunį šeštadienį apie 21 val. prie bendrovės „Aukštaitijos vandenys“ esančiame miškelyje rado moteris, važiavusi dviračiu. Ji pastebėjo prie medžio ilgu trosu pririštą Berno zenenhundų veislės šunį. Šuo buvo silpnas, aplink skraidė begalė uodų, musių. Gyvūnas buvo išsekęs, o atrištas vos ėjo.

Nusilpusį šunį atradusi moteris kreipėsi į Panevėžio gyvūnų globos draugiją, kur išsekusiam šuniui buvo suteikta pagalba: statomos lašinės, šuo buvo gelbėjamas nuo dehidratacijos, valomas nuo erkių, pulso matuoklis rodė 180, temperatūra buvo 41 laipsnis.

Panevėžio gyvūnų globos draugijos prieglaudos savanoris Justinas Stašys naujienų portalui JP pasakojo, kad šiuo metu šuo jaučiasi gerai.

„Jis atsigavo, nors vakar temperatūra buvo kritinė. Buvo iškviestas veterinarijos gydytojas Robertas Veikšas. Išgelbėtas šuo čipuotas. Tai kalytė ir jos vardas Amber“, – pasakojo savanoris Justinas ir pripažino, kad šie metai, nors ir Šuns, ne kokie patiems šunims.

Pasak J. Stašio, jau yra nustatyti paliktos ir išgelbėtos Berno zenenhundų veislės kalytės šeimininkai.

„Parašėme pareiškimą policijai. Šeimininkai nustatyti. Jie gyvena Dembavoje ir aiškina, esą šuo pabėgo, reikalauja atiduoti. Nesiruošiame to daryti – yra žinomi kitokie faktai apie šuns nepriežiūrą. Beje, jau yra norinčių pasiimti išgelbėtą kalytę“, – susijaudinęs kalbėjo savanoris ir piktinosi žiaurių žmonių elgesiu.

Apie Berno zenenhundus

Berno zenenhundų tėvynė – Šveicarija. XIX amžiuje buvo kilusi grėsmė šios veislės išlikimui, tačiau veislės mylėtojai dėjo pastangas ir šiandien šie šunys populiarūs visame pasaulyje, sparčiai populiarėja ir Lietuvoje.

Berno zenenhundas yra ne vieno žmogaus, o visos šeimos šuo, geriausiai jaučiasi didelėje jį mylinčioje šeimoje. Dar geriau jaučiasi, jei gali ką nors naudingo nuveikti, padėti, bendrauti su žmonėmis ir būti greta. Nors turi gerus sargavimo instinktus, tačiau nelaksto palei tvorą nuolat lodamas. Perspėja tik tuomet, kai tam yra priežastis.

Puikiai jaučia šeimininko nuotaikas ir neįkyri, jei su juo tuo metu nebendraujama. Šeimininkas jam yra autoritetas, gyvūnas jį gerbia ir jam paklūsta. Berno zenenhundas nesiekia dominuoti, o nori būti šeimos draugu. Ypatingų dresūrų šiai veislei nereikia, tai itin protingas šuo. Kažkas yra pasakęs: „Berno zenenhundas – tai šuo, turintis ne tik liūto širdį ir ištvermę, bet ir žmogaus protą.“

Šaltinis
Naujienų portalas „Jūsų Panevėžys“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (280)