Nelaimė įvyko 2014-ųjų vasarą sostinės Žvėryno mikrorajone esančiame nuomojame bute. Sūkurinėje vonioje buvo rasti mirę 38 metų vyras ir 23 metų mergina.

Kaltinimai dėl galbūt neatsargaus gyvybės atėmimo buvo pateikti nuomoto buto savininkams Erikai Saulutei Repšienei ir Renaldui Repšiui.

Negyvus nuomininkus rado pati šeimininkė. Vienos dienos rytą ji atėjo pasiimti raktų, tačiau nuomoto buto durų niekas neatidarė. Po kiek laiko E. S. Repšienė pati atsirakino duris. Įėjus į butą ją pasitiko kraupus vaizdas.

Butą išsinuomavę studentė Giedrė B. (23) ir verslininkas Mantas V. (38) gulėjo sūkurinėje vonioje. Į įvykio vietą iškviestos specialiosios tarnybos.

Iš pradžių įtarta, kad pora galėjo mirti dėl elektros nuotėkio, tačiau vėliau paaiškėjo, kad tragedija nutiko dėl netvarkingos technikos. Tyrėjų surinkti duomenys leidžia manyti, kad nuomojame bute dujinis vandens šildytuvas buvo įrengtas pažeidžiant teisės aktuose numatytas specialias elgesio saugumo taisykles.

Po šių išvadų R. Repšiui ir E. S. Repšienei buvo pateikti įtarimai dėl neatsargaus gyvybės atėmimo. Byla teismą pasiekė jau kitąmet (2015-aisiais), tačiau netrukus ji buvo grąžinta prokuratūrai – pateikti kaltinimai teismui pasirodė pernelyg abstraktūs.

Pataisius kaltinimus, byla vėl buvo atsidūrė teisme, tačiau ir šis kartas nebuvo sėkmingas – byla vėl perduota atgal į prokuratūrą.

Trečiasis kartas buvo sėkmingas – 2017-aisiais byla vėl atsidūrė teisme, o 2018-ųjų birželį skelbiamas galutinis sprendimas.

Apie tai, kas siejo žuvusius žmones, daug nėra žinoma, mat jų artimieji prašė nagrinėti bylą ne viešai. Šis prašymas buvo patenkintas.

Atomazga

Penktadienį Vilniaus miesto apylinkės teisme buvo paskutinįkart atversta mįslinga byla.

Teisėjas Linas Dūnys paskelbė, kad R. Repšys išteisintas, o E. S. Repšienė dėl neatsargaus gyvybės atėmimo nuteista 4 metų laisvės atėmimo bausme, ją atidedant pustrečių metų. Moteris nuteista lygtinai, nes nusikalsta pirmąkart.

Taip pat iš E. S. Repšienės priteista itin didelė pinigų suma – daugiau nei 150 tūkst. eurų. Ji turės sumokėti moralinę žalą žuvusių asmenų artimiesiems, apmokėti teismo išlaidas, dalis sumos priteista ir policijai.

Teismas konstatavo, kad E. S. Repšienės nuomojamame bute dujinis šildymo katilas buvo įrengtas ne pagal taisykles. Anot teisėjo, iš dujų katilo buvo sąmoningai pašalintas traukos jutiklis – labai svarbi konstrukcinė dalis, kuri pašalina kenksmingus produktus iš patalpos.

Pasak teisėjo, E. S. Repšienė žinojo, kad traukos jutiklis yra pašalintas, tačiu „lengvabūdiškai tikėjosi išvengti pasekmių“.

Komentuodamas, kodėl išteisintas R. Repšys, teisėjas sakė, kad nustatyta, jog jis neprisidėjo prie buto nuomos veiklos.

„Jis nors ir sakė, kad padėjo prižiūrėti dujinius katilus, byloje esantys įrodymai to nepatvirtina. Ir pati nuteistoji Repšienė teigė, kad vyras nepadėjo nuomos versle“, – sakė teisėjas.

Sprendimas gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos teismui.