Vyresniojo muitinės pareigūno teigimu, paketai su butirolaktonu (gamma-butyrolactone), sutrumpintai GBL, siunčiami iš Lietuvos, kur šis pramonėje naudojamas cheminis skystis pardavinėjamas legaliai, informuoja scmp.com. Iš Lietuvos ši cheminė medžiaga siunčiama dešimtimis litrų. Teisėsaugininkų nuomone, prekiautojai veikiausiai pasinaudojo dviejų šalių jurisdikcijos skirtumais ir įvežė narkotiko į Honkongą.

Per pirmus keturis šių metų mėnesius į Honkongą įvežta 131 kg bekvapio cheminio valiklio. Pernai Honkongo muitininkai konfiskavo 124 kg GBL (kurio vertė rinkoje – 512 820 JAV dolerių).

GBL – populiarus narkotikas vakarėliuose. Jo suvartojus patiriama euforija, o didesnės dozės sukelia mieguistumą, galvos svaigimą.

Pavojaus varpais imta skambinti, kai Honkongo verslo rajone, viename bute policininkai sulaikė modelį vyrą ir australą. Šiame bute konfiskuota 13 litrų GBL. Manoma, kad narkotikas buvo skirtas Honkongo naktiniam rajonui Lan Kwai Fong.

Prieš minėtų vyrų sulaikymą Honkongo tarptautinio oro uosto krovinių terminale pakete iš Lietuvos rasta 10 litrų GBL. Policininkai apsimetė kurjeriais ir nugabeno paketą į minėtą butą verslo rajone, kur sulaikė vietos gyventoją ir australą. Tame bute jie rado dar 3 litrus GBL. Butas yra vos už 500 metrų nuo naktinio rajono Lan Kwai Fong.

„Neseniai pastebėjome žaginimų arba vakarėlių narkotikais vadinamų kvaišalų iš Lietuvos į Honkongą siunčiamuose paketuose. Paketų informacijoje būdavo įžūliai parašyta, kad viduje – chemikalai pramoniniam naudojimui, – sakė vienas muitinės pareigūnas. – Kai kuriose šalyse šis skystis naudojamas pramoniniam valymui ir yra absoliučiai legalus. Jo be vargo galima įsigyti internetu“. Muitininkas pridūrė, kad dauguma Honkonge rastų paketų su GBL buvo skirti siųsti dar toliau, į kitas šalis.

JAV, Kanadoje, Švedijoje ir daugelyje kitų šalių GBL laikomas draudžiamu narkotiku. Kitur, kaip antai, Lenkijoje ir Rusijoje, jam pardavinėti reikalinga licencija.

Honkonge nuo 2012 m. GBL laikomas pavojingu narkotiku, už jo įvežimą į Honkongą gresianti maksimali bausmė – įkalinimas iki gyvos galvos ir 5 mln. Honkongo dolerių (637 318 JAV dolerių) bauda.

Kaip rašoma straipsnyje, Lietuvos internetinėje parduotuvėje 350 ml buteliukas GBL kainuoja 16,49 euro, pardavėjai teigia siunčiantys skysčio į visas pasaulio šalis.

Šių metų balandžio pabaigoje muitininkai Honkonge patikrino kompanijos „Cheung Sha Wan“ siuntą ir rado joje 25 litrų butelį GBL iš Lietuvos. Tą pačią dieną pareigūnai sulaikė du vyrus pramoniniame rajone su 1 litriniu buteliu GBL.

Muitinės pareigūnai ėmėsi visų įmanomų priemonių, kad surastų narkotikų į Honkongą ar per miestą kitur siunčiančius šaltinius.
Kovos su narkotikais biuro interneto svetainėje rašoma, kad net maža GBL dozė sukelia mieguistumą, o nuo didesnio kiekio galima prarast sąmonę ar netgi mirti. Šio skaidraus, bekvapio vakarėlių ar žaginimo narkotiku vadinamo skysčio įpila į saldžius gėrimus, kad nesijaustų sūroko jo skonio, jo gali įpilti nematant, o paskui seksualiai išnaudoti ar išžaginti auką.