Apie tai ketvirtadienį sušauktoje spaudos konferencijoje pranešė policija ir didžiausių Lietuvos telekomunikacijų bendrovės „Bitė Lietuva“, „Tele2“ ir „Telia Lietuva“.

Konferencijoje paskelbta, kad šios įmonės prisijungė prie tarptautinės iniciatyvos keistis vogtų ar pamestų telefonų IMEI (kiekvieno mobiliojo telefono unikalus kodas) numeriais.

Paprastai kalbant, jeigu į pamestą arba pavogtą telefoną bus įdėta SIM kortelė, įrenginys paprasčiausiai bus blokuojamas – neveiks ryšys, nebus galima nei skambinti, nei priimti skambučių.

„Naujoji sistema leis ryšio operatoriams tarpusavyje keistis Lietuvoje bei užsienyje vogtų, pamestų ar apgaule įgytų telefonų IMEI numeriais. Lietuvos operatoriai sistemoje matys ne tik vieni kitų pateiktus IMEI, kuriuos blokuos, o ir IMEI numerius, pateiktus daugiau nei 140 ryšio operatorių visame pasaulyje“, – sakė įmonės „Scorify“, kuri ir vystys bendrą duomenų bazę, direktorius Žilvinas Milerius.

Anot Lietuvos kriminalinės policijos viršininko pavaduotojo Anžejaus Roginskio, tokios sistemos kūrimas yra didelis žingsnis vagysčių Lietuvoje užkardymo link.

Lietuvoje prarastų telefonų duomenų bazė pasieks ir užsienio operatorius. Tai reiškia, kad Lietuvoje iš kišenės ištrauktas telefonas neveiks įdėjus britišką, ispanišką ar bet kokios kitos šalies kortelę.

Nors „servisiukuose“ meistrai ir moka pakeisti IMEI kodą, netrukus bus užkardytas ir tokių telefonų naudojimas.

„Įgyvendinant policijos siūlymą, žengiamas modernesnis žingsnis – blokuojami visi įrenginiai, kurių identifikacinis kodas neatitiks teisėtų reikalavimų, kitaip kalbant, bus pakeistas neteisėtu būdu. Sutarta tai įgyvendinti per tris mėnesius“, – sakė A. Roginskis.

Ką daryti pametus ar praradus telefoną?

Jeigu telefonas yra prarandamas, apie tai reikia pranešti policijai. Pastaroji apie vagystę praneš mobiliojo ryšio operatoriui, kuris įrašys telefono IMEI kodą į specialią duomenų bazę. Ji atsinaujina maždaug kas savaitę. Kai telefono kodas atsidurs sistemoje, jis bus blokuojamas ir vagis nebegalės juo pasinaudoti.

Jeigu yra pamestas telefonas, tada gyventojas apie tai turi pranešti mobiliojo ryšio operatoriui. Šis, savo ruožtu, taip pat įrašys IMEI kodą į specialią duomenų bazę – telefonas taip pat bus blokuojamas.

Jeigu telefonas vėliau kažkokiu būdu atsidurs tikrojo savininko rankose, bus galimybė jį atblokuoti.

„Norime informuoti visuomenę ir parodyti, kaip policija bendrauja su privačiu sektoriumi. Šiandien mes, kartu su privačiu sektoriumi, informuojama apie rimtą žingsnį nusikalstamumo prevencijos link. Norime įtvirtinti principą, kad nusikaltimai neapsimokėtų“, – kalbėjo A. Roginskis.

Taigi, perkantiems naudotus mobiliuosius telefonus policija rekomenduoja atkreipti dėmesį į IMEI kodą ir patikrinti jį specialiame portale. Šiuo metu veikia parodomoji jo versija (www.manoimei.lt). Ten įvedus originalų mobiliojo kodą, parodys telefono būseną – ar galima naudoti, ar jo nėra specialiose duomenų bazėse.

Telefonų vagystės vis dar yra problema Lietuvoje. 2016-aisiais, policijos duomenimis, pavogti 3103 telefonai, 2017-aisiais – 2348, o vien per šių metų pirmąjį ketvirtį – 393.