Trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje dalyvavo policijos generalinis komisaras Linas Pernavas, Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas Andžejus Roginskis ir prokuroras Martynas Jovaiša.

L. Pernavas pradėjo konferenciją sakydamas, kad siunčia griežtą žinutę nusikaltėliams, jog policija dirba intensyviai ir niekas neliks nenubaustas.

„Sulaukėme padėkų iš Europolo, išskaidžius vieną pavojingiausių gaujų, net tik Lietuvoje bet ir Europoje“, – sakė L. Pernavas.

Operaciją vykdė ankstų rytą

Policija teigia, kad įtariamų nusikaltėlių sulaikymo operacija pradėta vykdyti ankstų antradienio rytą. Joje dalyvavo apie 300 pareigūnų, buvo atlikta per šimtą kratų. Pasitelktos ir „Aro“ pajėgos.

Operacijos metu sulaikyti 19 asmenų, susijusių su itin žiauriais ir pavojingais nusikaltimais.

Veiksmai pradėti vykdyti jau prieš 2 metus, sako A. Roginskis. Tyrimo metu buvo aktyviai bendradarbiaujama ir su užsienio teisėsauga, Europolu. Antradienį Lietuvos policijoje buvo įkurtas koordinacinis centras operacijai, kurio pareigūnai koordinuoją šią didelio masto operaciją.

Prokuratūra kreipėsi į teismą dėl visų 19-kos sulaikytųjų suėmimo. Apie 14 val., informavo M. Jovaiša, 12 prašymų buvo patenkinta, įtariamieji buvo suimti 2-3 mėnesiams. Dėl kitų sulaikytųjų teismas dar sprendžia.

Anot policijos, sulaikytas ir pats Kamuolinių vadeiva Giedrius Janonis, dar žinomas Kamuolio slapyvardžiu.

Sunkūs nusikaltimai

Šie asmenys įtariami pavojingais nusikaltimais, tokiais kaip narkotinių medžiagų, ginklų kontrabanda, sunkiais kūno sužalojimais.

Taip pat yra tiriama informacija dėl užsakytų žmogžudysčių. Primename, kad Kamuoliniai kartais yra siejami su Dainiaus Bugavičiaus ir Remigijaus Morkevičiaus nužudymais.

M. Jovaiša sakė, kad tiriama, ar grupuotė yra susijusi su šiomis žmogžudystėmis.

Visi įtariamieji sulaikyti Kaune, tačiau veiksmai vykdyti 5-iose Lietuvos apskrityse. Kratų metu buvo rasta ne tik gausybės automatinių ar pusiau automatinių ginklų, tokių kaip kalašnikovai ar UZI, bet ir paimti prabangūs automobiliai, pavyzdžiui „Porsche“ ir „Tesla“.

Anot L. Pernavo, tai nebuvo lokali Lietuvos gauja. Jo teigimu, grupuotės veikla buvo išsiplėtusi ne į vieną Europos valstybę, todėl neatmetama, kad bus sulaikyta daugiau žmonių ne tik Lietuvoje, bet ir kitose Europos šalyse.

Jis teigia, kad šiame tyrime peržiūrimos nusikalstamos veikos, vykdytos nuo 1999 metų.

Naujieji nusikaltėliai

Organizuotą nusikalstamumą stebintys ekspertai pastebi, kad Kamuoliniai yra vadinamoji „naujoji nusikaltėlių karta“ – išsilavinę, atsargūs, puikiai išmanantys policijos darbo metodus.

Tačiau jie buvo kur kas mažiau atsargūs už Agurkinius – gaują, kuri veikė maždaug tuo pat metu, kaip ir Kamuoliniai.

Kamuoliniai laikinojoje sostinėje veikė kartu su kita nusikalstama grupuote – Agurkiniais. Tačiau Kauniečių akyse Kamuoliniai buvo kur kas pavojingesni už Agurkinius – nesutarimus spręsdavo smurtu, buvo daug žiauresni.

Tačiau šios grupuotės nebūdavo labai priešiškos viena kitai. Nors žiniasklaidoje ir pasirodydavo informacijos apie ginkluotus šių gaujų susidūrimus, tai esą būdavo žemesnės kastos – vadinamųjų „kareivių“ – susidūrimai, o gaujų „viršūnėlės“ sutarė neblogai.

Agurkiniai priėjo liepto galą

Neseniai Klaipėdoje buvo užversta Agurkinių vadeivos Sauliaus Velečkos byla. Jis nuteistas 13 metų ir 6 mėnesių laisvės atėmimo bausme. Kaunietis buvo pripažintas kaltu dėl keturių sunkių ir trijų labai sunkių nusikaltimų.

Į belangę pasodinti ir daugiau su grupuote siejamų asmenų. Tai – ir samdomi žudikai, ir kito plauko nusikaltėliai.

Konfiskuota Agurkinių ir jų artimųjų turto už daugiau nei 400 tūkst. eurų: butai, automobiliai, vilkikas.

Baudžiamojoje byloje pirmieji su Agurkiniais siejami įrašai padaryti 2005-aisiais.

Manoma, kad aprašomas teismo sprendimas užbaigė kartu su Kamuoliniais veikusių Agurkinių veiklą. Dabar atėjo Kamuolinių eilė.

Smūgis suduotas ir anksčiau

DELFI primena, kad 2014-ųjų lapkritį Berlyne buvo sulaikyti Kamuolinių grupuotės vadeivos Giedrius Janonis ir Andrius Juodis. Tada DELFI rašė, kad G. Janonis buvo atvykęs suderinti veiksmų su vietos ir kitais iš Lietuvos atvykusiais nusikaltėliais.

Šaltiniai tuomet prasitarė, kad Kamuolinių lyderis koordinavo brangių laikrodžių, papuošalų, aksesuarų, drabužių plėšikus. Taip pat buvo neatmetama, kad gaujos vyrai rengė išpuolius prieš prabangias parduotuves ir kituose Europos didmiesčiuose.

Lietuvos kriminalinės policijos viršininkas tada sakė, kad sulaikyti asmenys, neatmetama, užsiimdavo ne tik turtiniais, bet ir kitais nusikaltimais.

Taip pat yra žinių, kad maždaug 2003–2006 m. nusikaltėliai traukiniu dardėdavo į Maskvą, kur grobdavo prabangius automobilius. Kai kuriuos turtuolius apiplėšdavo tiesiog keliuose.

Tuomet, teigiama, automobilių dokumentai būdavo suklastojami, o transporto priemonės išgabenamos į Kazachstaną, Tadžikistaną, Baltarusiją ir ten parduodami.