Vienas vyras žuvo vėjo gūsiui išdaužus namo, kuriame jis slėpėsi, langą ir tiesiai į jį pažirus šukėms. Du jaunuoliai žuvo užsidegus dujų balionui.

Daugiausia žalos padaryta Kankuno mieste. Liudininkai teigia, kad miesto centras atrodo taip, lyg jį būtų "sutrypęs neregėtas milžinas".

"Kankunas - sunaikintas", - teigė Meksikos jūrų laivyno viceadmirolas Martinas Fernandezas. Mažiausiai milijono žmonių namai buvo sunaikinti ar bent jau apgadinti, šeštadienį teigė Kintana Roo valstijos gubernatorius Felizas Gonzalezas.

Uraganas "Wilma" ardo garsius Meksikos Jukatano pusiasalio paplūdimius ir iki trečio aukšto užtvindė prabangius viešbučius. Siaučiantys vėjai Jukatano pusiasalyje plėšė namų stogus, su šaknimis rovė medžius.

Avarinių slėptuvių centruose jau antrą naktį glaudžiasi daugiau kaip 71 tūkst. žmonių, daugelis jų - užsienio turistai. Tuo tarpu lėtai slenkančio galingo uragano "Wilma" vėjai ir liūtys nesiliauja talžyti regiono.

Šeštadienio rytą šiek tiek susilpnėjus lietui ir vėjams, turistai ir vietiniai gyventojai pabandė palikti savo prieglobsčius ir ieškoti maisto bei geriamo vandens, kai kurie žmonės, pasinaudoję chaosu, pradėjo plėšti parduotuves.

Daugybė žmonių, įsibrovę į parduotuves, griebė televizorius, šaldytuvus bei drabužius. Policija bandė išvaikyti grobstytojus įspėjamaisiais šūviais į vandenį.

Gelbėtojai pirmiausia skuba į labiausiai užtvindytas vietoves.

Pasak Majamyje įsikūrusio Jungtinių Valstijų nacionalinio uraganų centro (NHC), 9 val. Lietuvos laiku viesulas buvo už 85 kilometrų į šiaurę nuo Kankuno ir slinko į šiaurę.

Nuolatinis uragano vėjo greitis siekia iki 160 km per valandą. Manoma, kad per ateinančias 24 valandas ciklono greitis padidės ir jis ims slinkti šiaurės rytų kryptimi.

"Šiandien galimas (uragano) sustiprėjimas", - perspėjo centras.

Kuboje, kur "Wilma" jau sukėlė kelis tornadus, vyriausybė iš vakarinių salos provincijų toliau evakuoja daugiau kaip pusę milijono žmonių.

Manoma, kad sekmadienį viesulas užklups salos šiaurės vakarinę pakrantę, o paskui pasuks Floridos link. Šeštadienį Floridos valstijos valdžia, iš anksto rengdamasi artėjančiai audrai, įsakė privaloma tvarka iškeldinti 80 tūkst. Florida Kyso salyno gyventojų.

"Wilma" nuo jo labiausiai nukentėjusiame Meksikos mieste Kankune padarė dar neregėto masto žalos. Tai šeštadienį žurnalistams pareiškė Kintana Roo valstijos gubernatorius Felixas Gonzalezas.

Smarkus vėjas ir aukštos bangos ardo paplūdimius, niokoja pakrantės viešbučius ir visa, kas tik pasitaiko stichijos kelyje. Toliau nuo kranto uraganas plėšo namų stogus, rauna su šaknimis medžius, varto telefono stulpus ir elektros perdavimo linijų atramas.

"Atrodė, kad prie namo atlekia riaumojanti pabaisa, pasiruošusi mus visus praryti", - cituoja laikraštis "La Cronica de Hoy" vieną iš šimtų tūkstančių žmonių, likusių nelaimės ištiktame regione.

Tuo tarpu Dominikos Respubliką užgriuvo tropinis ciklonas "Alfa", tad šis Atlanto uraganų sezonas tapo pačiu aktyviausiu per visą meteorologijos istoriją.

"Alfa" yra jau 22-asis uraganas per šį sezoną ir šis skaičius viršija visų laikų rekordus", - pranešė Nacionalinis uraganų centras.

Suteikdamas viesulams vardus Nacionalinis uraganų centras nevartoja raidžių X, Y ar Z. Tačiau šiemet Atlanto vandenyno baseine siaučiančioms audroms pavadinti centras pirmą kartą pristigo romėniškų raidžių ir buvo priverstas pereiti prie graikų raidyno.

"Alfa" slenka šiaurės vakarų kryptimi maždaug 22 km per valandą greičiu. Anot NHC, manoma, kad sekmadienio vakare viesulas užgrius Ispanjolos salą, kurioje įsikūręs Haitis ir Dominikos Respublika.