JT nusprendė kreiptis tiesiogiai į NATO ir paprašyti pagalbos sudėtingiausioje pasaulio istorijoje gelbėjimo operacijoje. Aljansas raginamas "nutiesti" oro tiltą ir išgabenti nukentėjusiuosius iš sugriautų šalies rajonų.

Šiam tikslui reikia daug sraigtasparnių, kurie yra vienintelė priemonė pasiekti toli Himalajuose esančias gyvenvietes. Oficialiais duomenimis, praėjusį šeštadienį Pakistano Kašmyro ir Šiaurės Vakarų provincijas nuniokojęs žemės drebėjimas nusinešė 50 tūkst. gyvybių. Neabejojama, jog žuvusiųjų skaičius augs.

"NATO suvokia situacijos sudėtingumą ir imsis atitinkamų priemonių", - pareiškė Aljanso generalinis sekretorius Jaapas de Hoopas Schefferis.

Penktadienį Briuselyje NATO turėtų pateikti atsakymą į JT prašymą. Tačiau jau dabar aišku, kad organizacija regione neturi pakankamai sraigtasparnių.

Trūkstamus orlaivius galėtų atsiųsti kaimyninė Indija, bet Delis ir Islamabadas du kartus kariavo dėl Kašmyro provincijos ir santykiai tarp jų yra labai įtempti.

Pakistano prezidentas Pervezas Musharrafas paskelbė, jog priims Indijos sraigtasparnius, jei jais skraidys ne indų pilotai. Delis atsisakė sutikti su šiuo pasiūlymu.

JT pagalbos teikimo koordinatorius Janas Egelandas paragino abi vyriausybes kuo skubiau susitarti. "Nesutarimai trukdo pradėti didelę pagalbos operaciją. Reikia, kad būtų surastas kompromisas".