Ankstyvą balandžio 2-osios rytą, apie pusę 9, tarnybos buvo kviestos į šeimos namus. Pranešta, kad kaime, esančiame netoli Panevėžio, susižalojo pernai gimusi mergaitė.

Atvykusiems pareigūnams buvo išdėstyta, kad mažylė nukrito nuo lovos ir susižalojo kaktą. Ji nuvežta į ligoninę, kur buvo nustatytas galvos sumušimas.

Atrodytų, tėvai nesužiūrėjo, trumpam nusisuko – nukrito nuo lovos. Tačiau socialinės tarnybos ir seniūnija aiškina, kad problema yra gerokai rimtesnė. Tėvas esą mėgsta išgerti, mama – tai išeina iš namų, tai grįžta, tėvai nuolat riejasi ir vaiką palieka nuošaly.

Kilo konfliktas, mergaitės neprižiūrėjo

Panevėžio rajono savivaldybės Vaiko teisių skyriaus vedėja Irena Matuzevičienė sako, kad būtent dėl to šeima buvo įrašyta į seniūnijos stebimų šeimų sąrašą. Po šio įvykio tėvai bus įrašyti ir į rizikos šeimų sąrašą.

Antradienį grupė specialistų vyko išsiaiškinti tikrųjų įvykio priežasčių, sako I. Matuzevičienė. Iš šeimos namų išvažiavo su sprendimu – mergaitės mama ir pati mergaitė bus perkeltos į močiutės šeimą.

„Nusprendėme motiną su mažamete mergaite apgyvendinti kitoje aplinkoje – močiutės šeimoje – kad tėvas nesukeltų tokių situacijų, kad kviečiami policijos pareigūnai. Vaikui šeimoje nėra saugu gyventi“, – konstatuoja vaiko teisių specialistė.

Darbuotojai išsiaiškino, kad lemtingą rytą vyko konfliktas tarp motinos ir tėvo. „Mums nuvykus, matėme, kad tėvas yra konfliktiškas“, – teigia I. Matuzevičienė.

Pašnekovė pridėjo, kad vyras mėgsta išlenkti taurelę, dėl ko tikriausiai ir kyla visi konfliktai. Vaiko mama alkoholiu esą nepiktnaudžiauja.

Pasak jos, buvo apžiūrėtas mažylės kūnas, tačiau smurto žymių ant jo nebuvo rasta – sužalota tik kakta.

Nuolatiniai konfliktai

Velžio seniūnijos seniūnas Andrius Viržaitis patvirtino, kad šeima buvo puikiai žinoma socialiniams darbuotojams.

„Pykstasi ir taikosi, pykstasi ir taikosi, skiriasi ir eina iš namų, vėl grįžta... Tikriausiai tai yra dažniausiai socialinių darbuotojų lankoma šeima. Tėvas – nesuprasi, vienu metu, atrodo, normaliai bendrauja, kitu – su kosmosu bendrauja, atrodo“, – paklaustas apie šeimą pradeda seniūnas.

Dėl nuolatinių konfliktų, sako pašnekovas, vaiko mama su pačiu vaiku dažnai išeina pas tame pačiame gyvenančią vyro mamą. Ten pabūna, palaukia, kol vyras atlyš, ir vėl grįžta.

Pasak A. Viržaičio, socialinis būstas, kuriame glaudėsi šeima, yra tvarkingas. Antradienio rytą ten nuvykusios socialinės darbuotojos didelių problemų gyvenamojoje aplinkoje taip pat nerado – namai tvarkingi, vaikas pavalgydintas, švarus.

Didžiausia problema esą nuolat besiriejantys tėvai. Dėl ko jie pykstasi, pašnekovas sako nežinąs. Jis teigia apie neva į konfliktus linkusį tėvą taip pat daug informacijos neturintis.

Kas toliau?

Savivaldybės vaiko teisių specialistė I. Matuzevičienė teigia, kad vaiko mamai pasiūlytos dvi išeitys: arba ši persikelia gyventi pas vaiko močiutę, arba lieka gyventi su konfliktišku vyru. Tačiau pastaruoju atveju bus svarstoma galimybė vaiką iš mamos atimti.