13.41 val., Bendrajame pagalbos centre, skubios pagalbos telefono numeriu 112 buvo gautas pranešimas apie tai, kad Kaune, Tunelio g. 44 dega medinis namas.

„Gavome pranešimą, kad dega namas, kuriame yra žmonių. Nieko nelaukę vykome į iškvietimo vietą. Atvykę radome dūmuose paskendusį namelį“, - pasakojo Kauno miesto antrosios kraštutinės gelbėjimo valdybos komandos pamainos vadas Artūras Bobinas.

Užrakintos durys

„Atviros liepsnos nebuvo, nes visi langai buvo uždaryti, durys užrakintos. Norint patekti į vidų, teko išlaužti duris, nes iš vidaus langai buvo grotuoti. Į vidų pateko dvi priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos grandys, kurios pradėjo žmonių paiešką“ - tęsė gelbėtojas.

Pasak ugniagesio, visas namelio vidus buvo paskendęs dūmuose, o tai apsunkino žmonių paiešką.

„Matomumas buvo nulinis. Maksimaliai, kaip tik sugebėjom, net gi truputėlį rizikuodami, radome du vaikučius. Mergaitė buvo rasta savo lovelėje, o berniukas ant kitos lovos. Sunku vertinti, bet vaikų būklė buvo kritiška. Abu radome netekusius sąmonės“, - pasakojo A. Bobinas.

Vaikai palikti vieni

Be mažamečių namelyje daugiau nieko nebuvo.

„Suaugusiųjų viduje nebuvo. Po 10-15 minučių prisistatė vaikų mama. Ją ištiko šokas. Išnešus vaikus iš degančio namo atlikome visus reikalavimus atitinkančias gaivinimo procedūras, kol vaikus perėmė medikai“, - sakė gelbėtojas.

Vaikai beveik nebuvo apdegę, tačiau apsinuodijimas smalkėmis buvo lemtingas.

„Vaikai buvo apdegę tik dalinai, bet tikrai nedaug. Didžiausia žala buvo padaryta dėl apsinuodijimo dūmais“, - teigė ugniagesių komandos vadas.

Namo lubos buvo iškaltos plastikinėmis lentelėmis, o tai yra labai kenksminga medžiaga, taip pat tai galėjo paspartinti ugnį“, - aiškino ugniagesys.

Kodėl kilo gaisras, aiškinasi priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos tyrėjai. Žinoma tik tiek, kad gaisro šaltinis, greičiausiai, kilo virtuvėje.

Apie nelaimę žiniasklaidoje perskaičiusi šeimą pažinojusi moteris atvyko pasižiūrėti, ar nieko blogo nenutiko jos dovanotam kačiukui.

„Mes padovanojome jiems kačiuką, todėl atvažiavau pasidomėti ar jis liko gyvas, apie vaikus nieko nežinojau. Baisi tragedija, gaila vaikų“, - sakė moteris.

Pasak šeimos draugės, vaikų tėvas tik prieš kelias dienas išvyko į užsienį.

„Pažinojau tik vyrą, bet kiek girdėjau, jis prieš kelias diena išvyko į užsienį“, - sakė moteris.

Kaimynai menkai pažinojo

Šalimais gyvenantis Romas pasakojo, kad apie gaisrą sužinojo iš kitos kaimynės.

„Atbėgo pas mane, sako, Romai, kaimynų namas dega. Aš prastai matau, tai nė neįmačiau, kad dūmai rūksta, tik pamačiau, kaip sulėkė gaisrinės, policija, greitoji“, - sakė vyresnio amžiaus vyras.

Pasak jo, šeima su kaimynais mažai bendravo, tačiau jokių nusiskundimo nebuvo kilę.

„Normali šeima, gražiai susitvarkę sodą. Niekad nebuvo jokių konfliktų, ar problemų, tiesiog nebendraudavom“, - sakė Romas.

Apie nelaimę Bendruoju pagalbos telefonu pranešusi prisistatyti nepanorusi kaimynė pasakojo savo versiją.

„Nešiau malkas, kai pamačiau, kad dūmai iš namo skverbiasi. Mečiau tas malkas, nubėgau į namus surinkau 112, sakau, dega mano kaimynai, dar klausė, ar gyvena kažkas, sakau, nežinau, greičiau važiuokit“, - susijaudinusi pasakojo moteris.

Po kelių minučių, pasak jos, atvyko visos gelbėjimo tarnybos.

„Labai greitai sureagavo. Visi sulėkė, bet neišgelbėjo vaikų. Kaip taip galima? Vienus paliko vaikučius“, - piktinosi moteris.

Papildyta. Dėl šio įvykio Kauno apskrities vyriausiasis policijos komisariatas pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl neatsargaus gyvybės atėmimo.

Pirminiais duomenimis, langai buvo su grotomis, durys buvo užrakintos, todėl vaikai neturėjo realios galimybės pasišalinti iš degančio namo. Pareigūnai sulaikė vaikų motiną, gimusią 1981 m. Jai nustatytas 0,09 prom. girtumas. Šiuo metu nedirbanti moteris, 2016 metais administracine tvarka bausta už tėvų valdžios nepanaudojimą arba panaudojimą priešingai vaiko interesams. Gaisro priežastį aiškinasi Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai.

Pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 132 str. 2 d., už tai gresia laisvės atėmimas iki šešerių metų.

Tyrimą organizuoja ir jam vadovauja Kauno apygardos prokuratūros Kauno apylinkės prokuratūros 4-ojo skyriaus prokurorai.