Tačiau policija tikina, kad Dainavos mikrorajonas iš kitų pernelyg neišsiskiria. Esą nusikaltimai čia – panašūs kaip ir visur, o jaunimo nusikaltimų nėra daug.

Puikiai žinomas parkas

Draugystės parkas – tikriausiai visiems kauniečiams žinoma vieta, viena iš kelių tankiai apgyvendinto Dainavos mikrorajono žaliųjų zonų. Šis parkas ypač pamėgtas vasarą, kada centrinėje parko aikštėje renkasi vietos gyventojai.

Parką juosia vienos judriausių Kauno gatvių – Kovo 11-osios, Taikos ir V. Krėvės prospektai. Būtent prie pastarosios ir įvyko ažiotažą sukėlusios muštynės.

Čia buvo sumušta 2006-aisiais gimusi mergaitė. Pirminiais policijos duomenimis, ją mušė bent 10-imt jaunuolių. Įvykio liudininku prisistatęs asmuo DELFI pasakojo, kad šį įvykį matė ir aplink būriavęsi žmonės, tačiau šie negelbėjo mergaitės.

Išties, netoliese įvykio vietos yra autobusų stotelė, kurioje piko metu autobuso ar troleibuso laukia galybė žmonių.

Jauni jaučiasi drąsiai, senesni – prisibijo

Tačiau aplink gyvenantys žmonės turi savų baimių. Jaunimas kalba, kad parkas – jaunimo susibūrimo vieta, tačiau praeiti pro juos galima nesukant galvos. Tačiau senesni bijo ir sako, kad sutemus parke vaikščioti baugu.

DELFI reporterio Kaune kalbinti prie daugiabučio kažko lūkuriuojantys jaunuolis ir dvi merginos sakė, kad apie įvykį teko girdėti, tačiau labai retas atvejis, kai šiame mikrorajone kažkas yra sumušamas.

„Būna čia, kad vakarais, o ypač vasarą, renkasi parkelyje jaunimas, bet eini ir praeini, retai kada kokios muštynės būna“, – sako rajone gyvenanti mergina.

Paklausti, ar jaučiasi saugūs bei ar nebijo būti užpulti, pašnekovai tik šypteli.

„Aš moku apsiginti, o ir merginas pats apginčiau“, – sako vaikinas.

Kieme vaikštinėjanti garbaus amžiaus senolė apie savo rajoną turėjo kiek kitokią nuomonę.

„Girdėjom visi apie įvykį, baisu kas darosi. Čia sutemus nemalonu ir praeiti pro tą parką. Eini ir matai, kad jaunimėlis geria, rūko ir jaunos mergaičiukės su jais“, – kalba moteris.

Kauniečiai apie savo baimes kalba ir internete. Feisbuke Viktorija pasidalijo savo mintimis apie Draugystės parką.

„Šiame parke dažnai būna vaikai iš Dainavos ir aplinkinių rajonų. Dažniausiai tai vaikai iš problematiškų, nepasiturinčių šeimų. Nemanau, kad mokyklos ir institucijos investuoja į vaikus, į jų mokslus, popamokinę veiklą.

Jeigu tėvai neišgali, tuomet sistema turėtų padėti. Šiuo atveju, vaikai neturi ką veikti, trainiojasi parkuose. Jie tiesiog niekam nerūpi turbūt, tai kas iš jų gali išaugti?“ – rašo Viktorija.

Rajonas neišsiskiria

Tačiau Dainavos policijos komisariato, kuris prižiūri ir aprašomą parką, viršininkas Stanislovas Zaikinas sako, kad Dainava yra tokia pat saugi, kaip ir kiti miesto mikrorajonai.

„Manau, kad šis rajonas neišsiskiria iš kitų Kauno miesto miegamųjų rajonų – ar tai būtų Kalniečiai, Eiguliai, Šilainiai. Visi turi vienodą nusikaltimų specifiką ir problemas.

Manau, kad tiek Dainavos, tiek visi Kauno miesto gyventojai dėl nusikalstamumo turėtų jaustis saugūs. Nusikalstamumas nėra labai didelis“, – kalba pareigūnas.

Anot jo, Dainavoje, kaip ir visuose miesto daugiabučių rajonuose, dominuoja turtinio pobūdžio nusikaltimai – vagystės iš/nuo automobilių.

„Dainavos komisariato prižiūrimoje teritorijoje buvo užregistruota apie 1300 nusikalstamų veikų. Iš jų 577 buvo vagystės – beveik pusė visų nusikaltimų. Daugiausiai tai yra vagystės iš/nuo automobilių“, – skaičiais kalba S. Zaikinas.

Taip yra dėl labai paprastos priežasties – vadinamuose miegamuosiuose rajonuose gyventojų koncentracija yra didžiulė, kiemuose stovi daug automobilių.

Dainavos policijos komisariate dirbantiems pareigūnams darbo prideda ir šiame rajone veikiančios aukštosios mokyklos, į kurias kasdien suvažiuoja gausybė studentų iš viso Kauno bei čia stovintys studentų bendrabučiai.

Dainavos parkas

Į nusikaltimus linkusio jaunimo problemos nėra

DELFI kalbinti vietos gyventojai skundėsi jaunimo grupelėmis – esą sutemus baisu pro būrius jaunų žmonių praeiti.

Tačiau pareigūnas ramina, kad Dainavos jaunimas nėra išskirtinis. Esą grupelės tik vaikšto, o į nusikaltimus nėra linkusios.

„Jeigu tos grupės vaikšto ir žaidžia su kamuoliu ar šiaip išėjo pasivaikščioti, aš problemos nematau. Jeigu yra teritoriniu principu besiformuojančios jaunimo grupės, kurios yra linkusios daryti nusikaltimus – problema.

Tačiau Dainavos prižiūrimoje teritorijoje tendencijos, kad formuotųsi kažkokios jaunimo grupės, kurios vykdytų teisės pažeidimus, mes nepastebime“, – kalba S. Zaikinas.

Nors, šylant orams, jaunimo daugės, jų nereikia bijoti, sako komisariato viršininkas.

„Artėjant pavasariui, jaunimo daugės, jų bus pilni kiemai, parkai, bet manau, kad žmonės turi jaustis saugūs. Jaunimas nėra piktybinis, galbūt grėsmingai atrodo, kad vaikšto grupelėmis. Jeigu žmonės pastebi, kad jaunimas negražiai elgiasi, visuomet reikia skambinti 112 ir pranešti – policija atvyks“, – kalba jis.

Pasak S. Zaikino, Dainavos gyventojai gali jaustis saugūs ir dėl kitos priežasties – kasdien rajone patruliuoja ne vienas policijos ekipažas, todėl į pranešimus reaguojama itin operatyviai.

„Vien Dainavos policijos komisariate kiekvieną dieną 5–6 ekipažai pastoviai patruliuoja. Reagavimas yra labai greitas. Ir pernai metų tiksluose, ir šįmet yra akcentuojamas reagavimo greitis ir kokybiška pagalba nukentėjusiam“, – sako pašnekovas.

Dainavą sukrėtęs įvykis

Primename, kad pranešimas apie sumuštą mergaitę, gimusią 2006-aisiais, gautas trečiadienį, apie 19 val. Viskas vyko judriame daugiabučių apsuptame V. Krėvės prospekte.

Policija teigia, kad mergaitę mušė didelis būrys jaunuolių. Mažametė buvo nugabenta į Kauno klinikas, po to išleista rankos ir kojos sumušimus gydytis namuose.

Kitą dieną, ketvirtadienį, po išpuolio Kauno policija pranešė, kad nustatyti du įtariamieji. Tai – 14 metų jaunuolis ir 15 metų mergina.

Jau penktadienį komisariato viršininkas DELFI džiaugėsi, kad nustatyti ir kiti mažametės egzekucijoje dalyvavę asmenys.

„Mes esame daugelį incidento dalyvių nusistatę, su jais atliekami procesiniai veiksmai. Yra dirbama. Aišku, veiksmai yra pirminiai, tačiau kol kas yra pirmosios dienos.

Per dvi dienas negalime užbaigti ikiteisminio tyrimo ir sudėlioti visų taškų. Tačiau mes intensyviai dirbame ties šiuo klausimu. Manau, kad visi įvykyje dalyvavę asmenys yra nustatyti“, – penktadienį kalbėjo S. Zaikinas.