Asmens apžiūros metu aptikta didelis kiekis, kaip įtariama, anabolinių steroidų – beveik 600 tablečių bei keturi buteliukai su bespalviu skysčiu, taip pat medicininis švirkštas ir dvi mobiliojo ryšio SIM kortelės.

Per kratą prižiūrėtojo namuose aptikta, kaip įtariama, narkotinių medžiagų – apie dešimt gramų džiovintų kanapių ir jų dalių bei per 100 ekstazio tablečių.

Mėgino įnešti anabolinių steroidų

A. S. prižiūrėtoju dirbo nuo šių metų balandžio 22 dienos. Jam buvo skirtas pusės metų išbandymo terminas, kuris būtų pasibaigęs už kelių dienų, spalio 22-ąją.

Spalio 19 dieną, prieš aštuntą valandą, buvo tikrinami į darbą atvykę prižiūrėtojai. Atliekant A. S. asmens apžiūrą ir daiktų patikrinimą, jo striukės kišenėje rastos dvi išankstinio mokėjimo SIM kortelės – „Pildyk“ ir „Labas“, o kitoje, vidinėje, – polietileno maišelis su daugybe tablečių. Geltonoje jų pusėje buvo įspaustos raidės RG, baltojoje – užrašas Nerobol 5. Manoma, jog tai – sportininkams žinomas anabolinis steroidas, kurio veiklioji medžiaga – metandienonas. Anaboliniai steroidai yra įtraukti į sąrašą daiktų, kuriuos nuteistiesiems turėti draudžiama.

Tikrinant to paties prižiūrėtojo į plastikinę dėžutę sudėtus pietus, dviejose bandelėse aptikti keturi nedideli buteliukai su bespalviu skysčiu. Sprendžiant pagal užrašą „Nandrolone Decanoate Norma“, tai irgi gali būti anabolinis steroidas. Buteliukai buvo taip meistriškai paslėpti, kad iš pirmo žvilgsnio negalėjai numanyti, kad jos išpreparuotos ir prigrūstos ypatingo „faršo“.

Avėjo batais su slėptuvėmis

Tačiau tuo radiniai nesibaigė. Apžiūrint A. S. rudeninius batus buvo aptiktos įrengtos slėptuvės. Viena buvo tuščia, o kairiajame bate gulėjo pustrečio mililitro talpos medicininis švirkštas.

Šių metų pavasarį šį naują slėpimo būdą atskleidė Marijampolės pataisos namų pareigūnai. Kovo mėnesį per kelias dienas buvo sulaikyti du į trumpalaikius pasimatymus atvykę nuteistųjų bičiuliai, kurių avimuose batuose aptikta po du mobiliuosius telefonus.

Sulaikytas ir įstaigos Vidaus tyrimų tarnybos pareigūnų apklausiamas A. S. davė miglotus parodymus. Jis teigė, kad visus šiuos daiktus autobusų stotyje jam perdavęs nepažįstamas vyriškis ir kad atlygis už šią „paslaugą“ jam nebuvęs pažadėtas.

Namuose – kvaišalų sandėlis

Tą pačią dieną A. S. namuose buvo atlikta krata. Jos metu pareigūnai rado polietileno maišelį su rausvos spalvos tabletėmis, pažymėtomis automobilio „Mercedes“ logotipu. Įtariama, jog tai – sintetinė narkotinė medžiaga ekstazis. Aptikta 101 šių kvaišalų tabletė.

Toje pat vietoje rasta ir žalios spalvos specifinio aštraus kvapo augalinės kilmės medžiagos. Kietai supresuota į ritinėlį, ji buvo apsukta keliais lipnios juostos sluoksniais. Įtariama, jog tai – narkotinė medžiaga džiovintos kanapės ir jų dalys. Vadinamoji „žolė“ svėrė apie dešimt gramų.

Pareigūnus sudomino ir šalia kvaišalų gulėję trys mobiliojo ryšio telefonai be SIM kortelių. Manoma, kad jie taip pat buvo skirti neteisėtai įnešti į pataisos įstaigos teritoriją. Darbo metu prižiūrėtojai negali turėti mobiliųjų telefonų. Įeinant pro kontrolės postą juos privalu ten palikti iki darbo pabaigos. Prieš kratą A. S. savąjį buvo palikęs poste, o visi šio prižūrėtojo šeimos nariai tą dieną buvo išvykę iš namų.

Po apklausos A. S. buvo dviem paroms uždarytas į policijos komisariato areštinę.

Rastosios medžiagos perduotos ekspertams. Ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti (BK 260 str. 1 d.) atlieka pataisos namų Vidaus tyrimų tarnyba.

Trys dienos iki išbandymo pabaigos

Šeimą turintis, dvi dukras auginantis alytiškis A. S. prižiūrėtoju pradėjo dirbti šių metų balandžio 22 dieną. Vadovaujantis Tarnybos Kalėjimų departamente prie Lietuvos Respublikos teisingumo ministerijos statutu, jam buvo skirtas šešių mėnesių išbandymo laikotarpis. Tik jam pasibaigus A. S. būtų davęs priesaiką ir tapęs pilnateisiu pataisos namų pareigūnu.

A. S. jau kurį laiką buvo pataisos namų Vidaus tyrimų tarnybos pareigūnų akiratyje. Siekiant surinkti įkalčių arba išsklaidyti abejones, trečiadienį buvo nutarta iškratyti visą prižiūrėtojų, kurioje dirbo A. S., pamainą.

Laimės ieško užsienyje

Alytaus pataisos namų direktorius Kęstutis Jasmontas prisipažino, kad didelė žemiausios pareigūnų grandies, prižiūrėtojų, kaita jam kelianti nerimą. Darbas įkalinimo įstaigoje laikomas toli gražu ne prestižiniu. Nelengvas, nuolatinės įtampos kupinas, tačiau ganėtinai kukliai apmokamas darbas per pastarąjį pusmetį paskatino iš tarnybos išeiti apie dvidešimt prižiūrėtojų. Dalis jų išvyko dirbti į užsienį. Nors priimant į tarnybą pretendentams keliami pakankamai griežti reikalavimai, jiems taikomas specialusis tikrinimas, tačiau visko numatyti neįmanoma. Tiesa, atvejai, panašūs į A. S., – pakankamai reti.

Alytaus pataisos namuose šiuo metu bausmę atlieka daugiau kaip 1300 ne pirmą kartą laisvės atėmimu už nusikaltimus baustų vyrų.